°C 8

Vincekovo na Vukomeričkim goricama bez muzike i druženja, ali tradiciju neće zapustiti: 'Nadamo se boljoj godini, bez tuče i mraza'

21.01.2021.

Petar Brnada

Blagdan svetog Vinka, odnosno Vincekovo, turopoljski vinari i vinogradari okupljeni u udrugu Grozd ove će godine proslaviti u vrlo skromnom izdanju.

Pandemija koronavirusa koja nas prati već gotovo godinu dana utjecat će i na veselo i jedinstveno okupljanje u Vukomeričkim goricama kojim se tradicionalno obilježava početak nove vinogradarske godine. Iz Grozda tako najavljuju da će umjesto dosadašnjih stotinjak uzvanika, ceremoniji nazočiti svega desetak vinogradara i vinara.

-Vincekovo će se ove godine održati u skladu s propisanim i važećim epidemiološkim mjerama. Na Vincekovo zapravo počinje nova vinogradarska godina za koju se nadamo da će biti bolja nego protekle jer su nas pogodile i tuča i mraz. Ceremonija će biti samo za članove upravnog i nadzornog odbora, odnosno za nas desetak, dok je Vincekovo prošle godine okupilo i preko stotinu uzvanika- rekao nam je predsjednik Udruge Grozd, Vlado Mikulčić, naglasivši da će se sve one koji bi eventualno htjeli svratiti na ceremoniju i čašu vina, morati vratiti kući.

Sveti Vinko prvi je zapovjedni svetac za vinogradare od njih ukupno petero. Vrijeme je to kada se vinogradari prvi puta upućuju u svoje vinograde da simbolično orežu svoj trsek kako bi kroz nekoliko tjedana mogli procijeniti kakva ih godina očekuje.

-Vinogradar prvo kiti trsek sa kobasicama i špekom da bi grožđe bilo zdravo i da bi dobro rodilo, i zatim nekoliko šiba stavi u posudu sa vodom i u toplu prostoriju te nakon 2-3 tjedna na temelju puštenih pupova on može procijeniti kakva će biti nova vinogradarska godina- ponovio nam je Vlado proceduru.

Nada se da će već ono iduće Vincekovo moći dočekati u starom izdanju, s puno više prijatelja, pjesme i veselja, te da će ova vinogradarska godina biti bolja.

-Vincekovom počinje nova vinogradarska godina koja će, nadam se, biti bolja nego protekla s obzirom na tuču i mraz- poručio je predsjednik Mikulčić, a mi možemo dodati samo to da se nadamo da će i svima nama biti bolja i lagodnija te da će ova tmurna vremena uskoro biti iza nas.