Novosti Sport Događanja

Vinogradari za Bartolovo postavili klopotec, čeka se berba

28.08.2023. / Info

Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju, a klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda tj. kad bobice postaju mekane i slatke.

Postavljanja klopotca postala je tradicijska i etnološka znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše. Ove vegetacijski i klimatizacijski specifične, veoma zahtjevne i mogli bismo reći nepovoljne vinogradarske godine čut ćemo ga u vinogradima sporadično sve do kraja rujna kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa. Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se i u Vukomeričkim goricama udomaćila tradicija postavljanja klopotca, koji bi prema vjerovanju trebao ptice odvraćati od posjeta vinogradima.

Već nekoliko godinu zaredom svetkovina Svetog Bartola vinogradarskog sveca tradicionalno se obilježava u Kostanjevcu u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica, gdje je za Bartolovo i ove godine bilo veselo i živo nakon što je Franjo Trumbetaš kum klopotca svečano i uspješno pustio ga u pogon.

Galerija slika

Vinogradari za Bartolovo postavili klopotec, čeka se berba Vinogradari za Bartolovo postavili klopotec, čeka se berba Vinogradari za Bartolovo postavili klopotec, čeka se berba Vinogradari za Bartolovo postavili klopotec, čeka se berba Vinogradari za Bartolovo postavili klopotec, čeka se berba

Podijeli