°C 10

Voditeljica Scene Gorica otkriva što nam donosi nova kazališna sezona

03.09.2020.

Ivana Ćurić

U dvorani Gorica uskoro ćemo opet moći uživati u kazališnim predstavama, što veliki, što oni mali. Prva na redu predstava posvećena je najmlađima. Riječ je o predstavi "Čarobnjakov učenik", jedinoj novoj predstavi Scene Gorica koju ćemo gledati u ovoj godini.

-To je predstava koja je trebala premijerno biti prikazana u svibnju, no zbog tadašnjih epidemioloških mjera i lock downa je otpalo, kao što su stale i druge aktivnosti, no Čarobnjakovog učenika smo prebacili za rujan, pa će naša publika tek sada imati priliku pogledati predstavu i to je sve od Scene Gorica za ovu godinu-rekla nam je umjetnička voditeljica Mia Krajcar.

„Čarobnjakov učenik“ narodna je bajka koja na duhovit način govori o važnosti učenja, o marljivosti, ali i o posljedicama neznanja i lijenosti. Bajka govori o čarobnjaku Vilibaldu kod kojeg zanat uči nespretni i pomalo lijeni šegrt, dječak Fricl. Kako čarobnjak uživa da ga se dvori, često zapovijeda komadima pokućstva, posuđu i predmetima da rade po kući, a Fricl, kako ne bi morao obavljati nikakve teške poslove, nastoji se domoći čarobne formule ne bi li i on mogao naređivati. Sve krene po zlu kad čarobnjak otputuje, a stvari potpuno izmaknu kontroli jer Fricl počne čarobirati sam te se nađe u mnogim smiješnim i kaotičnim situacijama. Predstava „Čarobnjakov učenik“ namijenjena je djeci vrtićke i mlađe školske dobi.

-Riječ je o priči koja je svoj veliki uspjeh doživjela kada je Disney napravio crtani film s Mickey Mouseom, uključuje djela klasične glazbe kroz koje djeca uče instrumente i upravo zato što je poznata priča, a ljudi je obično ne znaju kamo svrstati, odlučili smo se da ju postavimo u kazalištu Scene Gorica. Dramatizaciju teksta je radila Dora Delbianco, režiju Ivana Peroš, Čarobnjak Vilibald je Vedran Komerički, a Šegrt Fricl je Danijel Radečić. To je jedna super ekipa koja je već postigla uspjehe u drugim kazalištima i vjerujem da će publika jednako dobro reagirati i ovaj put-kaže voditeljica Krajcar.

 "Čarobnjakovog učenika" mali i veliki Goričani mogu pogledati u nedjelju, 27.rujna, dok će dan ranije biti održana premjera. No, uz ovu, jesen donosi i druge gostujuće predstave.

-Naše stare predstave Grga Čvarak, Sarina nit, Zov divljine, Disfunkcija glave i druge, igrat ćemo više na gostovanjima, nešto i u Velikoj Gorici. Ove jeseni nastavljamo s dovođenjem predstava naših afirmiranih kazališta, počinjemo s Teatrom Kerekeš 30. rujna kada u našem gradu gostuje predstava "Imovina". Do kraja listopada slijede "Hrabri mornar Popaj" i "Tri praščića" kao predstave za djecu te "Savršeni partner" Kazališta Gavran-dodala je voditeljica Krajcar.