°C 15

Vrtićanci DV Ciciban učili ukrašavati pisanice voskom

19.04.2019.

Romana Šimek

Nakon već jedne uspješne radionice ukrašavanja pisanica koju su zajedno s malim mještanima odradili Mladi iz Udruge općine Orle, ovog puta s još manjim sudionicima pisanice su ukrašavale Štefica Dianežević i Jasminka Podlejan. 

Tehnika ukrašavanja voskom

Ukrašavanje jaja rastopljenim voskom i bojama najstarija je tehnika. Riječ batik je malajskog porijekla, a znači slikati voskom. Osobito je stara i raširena tehnika oslikavanja voskom na tekstilu, a rasprostranjena je i danas. Na europsko tlo dolazi u 17., ali se tek od 19. stoljeća razvija i širi. Batik tehnika na tekstilu primjenjuje se i na ljusci jaja. U Hrvatskoj svi krajevi poznaju ovu tehniku: od juga (dubrovačko „penganje jaja“) i sjevera (međimorsko „pisanje“ i „čoškanje“) pa do istoka (slavonsko „šaranje jaja“ i „svilopis“).

Radionicu su vodile Štefica Dianežević, članica Etno udruge Turopoljska Posavina i Jasminka Podlejan (dopredsjednica Općinskog vijeća) – učiteljica mentor u Osnovnoj školi Pokupsko. Gospođa Podlejan je, kao autorica i voditeljica projekta “Kak je negda bilo” već vodila radionice u Dječjem vrtiću Ciciban.