Novosti Sport Događanja

Vučakov kip sv. Nikole Tavelića u parku ispred dvorane Posljednje večere u Jeruzalemu

20.06.2020. / Juraj Odrčić

Akademski kipar Vid Vučak iz Starog Čiča, ostvario je još jedno veliko djelo izrade brončanog kipa, ovoga puta svetog Nikole Tavelića, koji će sutra biti posvećen u Šibeniku u povodu 50 godina od proglašenja šibenskog mučenika svetim, a potom putuje u Jeruzalem.

Na prostoru gdje će se u nedjelju, 21. lipnja s početkom u 10 sati održati svečano euharistijsko slavlje u prigodi proslave velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića postavljen je svečev kip. Ovo djelo akademskog kipara Vida Vučaka u Šibenik je dopremljeno u subotu, 20. lipnja, podijelili su putem društvenih mreža iz Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Govoreći o inicijativi za stvaranje kipa, istaknuo je autor Vučak kako ga je inicijator ovoga projekta fra Tomislav Glavnik odveo u Svetu zemlju, te mu pokazao lokaciju gdje bi kip trebao biti postavljen.

- Nakon što sam vidio lokaciju, odlučio sam se za ovo kompoziciju. Sv. Nikola u jednoj ruci drži križ, a drugom pokazuje na taj križ i govori: u ime tog križa se živi, a ako treba i umire. Vatra u njegovu habitu je simbol njegovog mučeništva. Na taj način je zaokružena poruka koju on nama šalje i danas - kratko je autor pojasnio svoje djelo. O dojmu ove privremene lokacije za euharistijsko slavlje Vučak je rekao kako je kip zaživio u ovom ambijentu, te se nada pozitivnim kritikama.

U vrijeme postavljanja kipa, slučajno se našao i šibenski biskup Tomislav Rogić, te je rado podijelio svoj prvi dojam.

 - Providnost je htjela da budem slučajno kad je došao kip sv. Nikole Tavelića, i tome se iskreno veselim, kao i da upoznam autora. Prvi dojam vatre, križa i Nikolinog svjedočanstva ovaj kip doista uprisutnjuje, te poziva i na križ i na žrtvu – rekao je šibenski biskup.

Rektor Nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić, koji je također sudjelovao u skidanju kipa s kamiona i postavljanju na postolje, nije krio zadovoljstvo realizacije projekta proslave jubileja, čiji dio je i postavljanje svečeva kipa u Jeruzalemu.

- Sveti Nikola Tavelić iz svoga rodnoga Šibenika s proslave odlazi u Jeruzalem na mjesto mučeničke smrti. Na taj način Hrvati uzvraćaju svome sunarodnjaku na toj divnoj žrtvi i svjedočanstvu koje dao, a ova gesta spomenika ostat će sjećanje na to - rekao je fra Bradarić.

Sveti Nikola Tavelić, rođen je u Šibeniku oko 1340. godine te je umro mučeničkom smrću 1391. godine u Jeruzalemu, a prije pedeset godina, 21. lipnja 1970., papa Pavao VI. proglasio ga je u Rimu svetim, čime je on postao i prvi hrvatski kanonizirani svetac. Njegov kip iz Šibenika na svoje trajno mjesto u Jeruzalem otputovat će povodom proslave svečeva blagdana, 14. studenoga, a bit će postavljen u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, gdje se i danas nalazi samostan u kojem je sv. Nikola živio za vrijeme svoga boravka u Svetoj Zemlji.

Misno slavlje na prostoru uz crkvu sv. Frane u Šibeniku predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. U koncelebraciji bit će više nadbiskupa i biskupa, provincijali franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te drugi svećenici. Euharistijsko slavlje će se s početkom u 9.58 sati moći pratiti putem Hrvatske televizije, 1. program, kao i Hrvatskog radija, također 1. program. Radijski prijenos ostvarit će i Hrvatski katolički radio i Radio Marija Hrvatska.

izvor: Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

 

 

 

Podijeli