°C 1

"Zeleni kadar" tema Matičinog četvrtka

26.02.2020.

Juraj Odrčić

Matičin četvrtak, u svom 248. izdanju 27. veljače u 19.00 sati u Muzeju Turopolja, donosi predavanje mr. sc. Zrinka Novosela iz Hrvatskog instituta za povijest Zagreb na temu: "Fenomen Zelenog kadra i sjećanje na Prvi svjetski rat u Hrvatskoj".

Kao jedna od prvih posljedica vojno-političkog sloma Austro-Ugarske Monarhije u posljednjim mjesecima 1918. godine bila je pojava raširenog dezerterstva među vojnicima prvenstveno slavenskih naroda, čije se nezadovoljstvo po njihovom povratku s ratišta prelilo na šire slojeve stanovništva i rezultiralo općim buntom prema svim oblicima državne vlasti.

U kratkotrajnom razdoblju kasne jeseni posljednje godine rata, izboj višestrukih oblika nasilja u kontinentalnim predjelima Hrvatske bio je rezultat anarhije u kojoj su sudjelovale različite skupine ljudi pod zajedničkim nazivnikom Zelenog kadra. Iako je dosadašnja historiografija ponudila višestruke interpretacije ovog fenomena, konkretiziranje uloge aktera u Zelenom kadru, prvenstveno dezertera, seljaka i povratnika iz ruskog zarobljeništva, kao i njihovih motiva za radikalne oblike nasilja još uvijek nije dovoljno istraženo.

Ovim izlaganjem ponudit će se istraživački model koji podrazumijeva komparativan pristup memoarsko-književnoj građi, čiji su autori bili svjedocima događaja s kraja Prvog svjetskog rata. Time se baca novo svjetlo na oskudnu službenu dokumentaciju Države SHS, za vrijeme čijeg je postojanja Zeleni kader djelovao u najjačem intenzitetu, kao i na još nerazjašnjena pitanja o razmjerima nasilja i motiva njegovih počinitelja, to jest, o samoj prirodi ovog fenomena.

Pjesničko-glazbenu potporu pružit će Siniša Belošević s pjesmom Nevenke Lang, 6. pjesmom iz ciklusa „Stihovi i note Turopolja“.