°C 21

Zrakoplovno-tehnički centar posjetiteljima AIRVG-a otvara vrata svojih hangara

08.05.2017.

Juraj

Zrakoplovno-tehnički centar, domaćin događanja AIRVG2017 – Zrakoplovnog dana u Velikoj Gorici, dana 13. svibnja za sve posjetitelje po prvi puta otvara vrata svojih hangara u kojima ćete se moći upoznati s radom ovog središnjeg hrvatskog centra za održavanje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, najavljuju organizatori.

Posjetitelji će moći zaviriti u tri servisna hangara u kojima će im inženjeri i mehaničari objasniti zadatke koje izvršavaju – preglede zrakoplova, motora i sustava, demontaže vitalnih komponenti, popravke strukture, obnova interijera i eksterijera i drugog. U hangarima ćete moći vidjeti i protupožarne zrakoplove Canadair CL-415, Air Tractor AT-802 te transportni helikopter Mil Mi-8.

Kompleks unutar kojeg obavlja djelatnost prostire se na površini od 230.000 m². Unutar kompleksa su hangari, pogoni, radionice, skladišta, upravna zgrada, heliodrom i uzletno-sletna staza. U tehnološki naprednim radionicama, s postojećom opremom, visoko kvalificiranim i stručnim radnicima ZTC obavlja poslove servisa zrakoplova, zrakoplovnih komponenti i svih vrsta radova u području aviotehnike.

Povijest Zrakoplovno-tehničkog centra duga je više od 70 godina i tijekom tog razdoblja ZTC d.d. je obavljao održavanje svih vrsta zrakoplova, poglavito onih koji su se koristili u sustavu zračnih snaga tadašnje države (klipni i mlazni zrakoplovi). Svoju reputaciju u tuzemnim i inozemnim okvirima stekao je pod imenom VZ Zmaj. Ambicija im je da postanu regionalni centar za servis zrakoplova, a utemeljena je na bogatoj stogodišnjoj zrakoplovnoj tradiciji u Hrvatskoj.

Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici, događanje pod nazivom AIRVG2017, održat će se ove subote u vremenu od 11 do 18 sati.

foto: ztc-atc.hr