°C 24

Županija odobrila kredit za hladnjaču u Distributivnom centru

23.02.2017.

ivana

Županijska skupština Zagrebačke županije na današnjoj sjednici dala je suglasnost za kreditno zaduženje Distributivnom centru za voće i povrće d.o.o. kako bi se izgradila ULO hladnjača.

Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. kreditno će se zadužiti za 27 milijuna kuna na rok od 10 godina uz mogućnost prijevremene otplate kredita. Spomenuta sredstva nužna su za financiranje gradnje ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima.Jedna je to od odluka potvrđena na današnjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije.

Većina sredstava za gradnju tj. 23.362.980,45 kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te će se ona isplatiti po završetku dijela investicije. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. s iznosom od 2.826.928,32 kuna.

Radi se o jedinoj hladnjači u Republici Hrvatskoj kapaciteta 3000 tona koja nije u vlasništvu trgovaca, a omogućit će proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire, da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine.

Projekt gradnje ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centar za voće i povrće d.o.o.

Do sada je Distributivni centar, čija je prva faza izgradnje završena 2012. godine, proizvođačima pružao usluge prihvata, skladištenja, sortiranja, kalibriranja, pakiranja te utovara i otpreme voća i povrća. Osim što će se realizacijom druge faze izgradnje Distributivnog centra malim i srednjim poljoprivrednicima omogućiti postizati bolje kupoprodajne cijene i snabdijevanje tržišta tijekom cijele godine, očekuje se i čitav niz drugih benefita kao što su zapošljavanje i samozapošljavanje, kontinuirani i ekološki održiv gospodarski razvoj te stvaranje konkurentnih i održivih poljoprivrednih gospodarstava i prepoznatljivih proizvoda s većom dodanom vrijednošću na poljoprivrednom gospodarstvu i selu.

Uvođenjem ovih novih tehnologija želi se organizirati i izgraditi tržišna i financijska infrastruktura koja bi ojačala i očuvala tradicijske vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te istovremeno informirala i educirala poljoprivrednike o novim trendovima u proizvodnji i poslovanju. Inače, ULO hladnjača koristi tzv. ultra low oxygen tehnologiju koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije i okolnih županija, a vlasnici društva su Zagrebačka županija (77,27 % vlasništva), Grad Velika Gorica (17,73%) te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci (5%).