°C 1

Župljani NBDM petu godinu zaredom hodočastili bl. Alojziju Stepincu

25.03.2019.

Petar Brnada

Petu godinu za redom vjernici župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice hodočastili su u Zagrebačku katedralu našem blaženiku Alojziju Stepincu. Euharistijsko slavlje u subotu 23. ožujka u, vjerničkim pukom župe Navještenja, ispunjenoj katedrali predvodio je monsinjor Josip Kuhtić, rektor katedrale u zajedništvu sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem, kapelanom Tonijem Potrebićem i župnikom župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj Pericom Matanovićem uz asistenciju đakona Marka Čolića te bogoslova župe Navještenja Mateja Zakanja.

Pozdravljajući prisutne vjernike, mons. Kuhtić je naglasio kako smo danas u zagrebačkoj katedrali da bismo molili jedni za druge učeći od blaženog Alojzija Stepinca kako biti poslušan Bogu i uz pomoć Duha Svetoga radosno svjedočiti svoju vjeru u svakodnevnom životu.

U propovijedi je istaknuo kako su u evanđelju zapisane dvije slike kralja koje imaju odlučujuću važnost. U prvoj Pilat pere ruke i drugima predaje Isusa da ga ubiju, u drugoj Isus pere noge apostolima dajući svoj život da bismo mi svi živjeli. Blaženi Alojzije Stepinac bio je uronjen u dramu čovjeka. Donosio je slobodu dobra koje je željelo prekid laži. Za puno toga što je proizlazilo iz njegova srca nije se smjelo čuti ni o tome govoriti. Svetost je pročišćavala istinu. Nju je prepoznao hrvatski narod i nije se dao zavesti. I danas se želi da istina ostane prikrivena umjesto da se krene u smjeru istinskog pomirenja. On nije oprao ruke od života, od potreba ljudi. Njegova ljubav, s izvorom u Kristu, pročišćuje i danas društvo. Blaženi Alojzije prvo nam pokazuje Boga. Zatim nam pokazuje oholost prema Bogu koja rezultira mržnjom prema čovjeku. U propovijedi na svetkovinu Krista Kralja 1942. godine blaženi Alojzije kaže da svi narodi potječu od Boga i njihov se rodni list nalazi u Bogu. Pred nama se otkriva dragocjenost koja je sigurnost i nama. Sve se događa presporo ali ne gubimo pouzdanje. Došli smo na vrelo koje pročišćuje naše srce, naš život, obitelji i svijet. Na kraju, pozdravljajući prisutne vjernike, monsinjor Kuhtić se prisjetio svoje kapelanske službe u župi Navještenja i izrazio vjeru da sve prisutne iz vječnosti prati zagovorom pokojni velikogorički župnik Josip Frkin.

Na kraju euharistijskog slavlja, koje je pjesmom uzveličao zbor župe, župljani su, predvođeni svećenicima oko groba blaženog Alojzija, izmolili molitvu za njegovo proglašenje svetim te se kratko zadržali u Katedrali u osobnim molitvama.

Uslijedio je posjet Hrvatskom katoličkom sveučilištu kojemu je blaženi Alojzije Stepinac zaštitnikom. Tamo su župljane župe Navještenja, uz rektora Željka Tanjića dočekali i profesori Krunoslav Novak i Snježana Mališa, a ubrzo se priključio i studentski kapelan vlč. Odilon Singbo. U svijetu ima preko 2000 katoličkih sveučilišta. Katolička sveučilišta nastaju u zemljama gdje katolici nisu imali pristup javnom učilištu. Poznata su isusovačka sveučilišta. Ovo sveučilište, jedino katoličko sveučilište u Hrvatskoj, koje se nalazi u Ilici, na Črnomercu, u zapadnom dijelu grada nalazi se na mjestu gdje je od kraja 19. stoljeća bila vojarna. Danas na njemu studira više od 1200 studenata na pet odjela. Studijski programi su: povijest, sociologija, psihologija, komunikologija i sestrinstvo. Svoj dan odjel za komunikologiju slavi na blagdan Navještenja pa je prisutnim vjernicima rektor naglasio i tu poveznicu sa njihovom župom.

Tijekom obilaska prostorija Sveučilišta vjernici su, za uspomenu na ovo hodočašće predvođeni svojim pastirima i domaćinima, napravili zajedničku fotografiju u dvorištu Sveučilišta.

Kao poruku s ovog hodočašća u Stepinčevu katedralu vjernici su ponijeli u srcu riječi monsinjora Kuhtića: „Crkva je obitelj i trebamo se uvijek, povezani u molitvi, dobroti i ljubavi, držati zajedno!“

Tekst: Snježana Kirinić Grubić

Foto: Snježana Nikolić