Novosti Sport Događanja

Župni zbor Svete Cecilije u Vukovini održao koncert uoči spomendana svoje zaštitnice

21.11.2023. / Ivana Ćurić

Sveta Cecilija je mučenica s početka 3. st. koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe, a spomendan joj je 22. studenoga. Župni zbor župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini ime nosi upravo po ovoj svetici. Svake godine uoči njena spomendana održavaju i svoj godišnji koncert koji se ovoga puta održao u nedjelju 19. studenog iza poldanje mise u župnoj crkvi.

Koncert pod nazivom "Marijo, o mili glas" održan je pod vodstvom maestra Branka Pucekovića, a na orguljama i violini pratili su ih mlade snage, Ana Kožul i Mateo Maček.

-Kao jedno od 107 marijanskih svetišta u Hrvatskoj, naša župa je i Marijina župa Pohoda BDM. Svaki vjernik, a poseban način svaki član i članica župnog zbora Svete Cecilije želi Bogu dati slavu i častiti Majku Božju Vukovinsku pjevanjem-kazao je maestro Brnako Puceković.

 

Kod odabira pjesama za ovaj nastup misao vodilja bila mu je otkriti ljepotu pjesma kojima se časti Ime Marijino i veličaju njezine kreposti i velike zasluge kao Suotkupiteljice, Odvjetnice i Posrednice svih milosti.

-Te pjesme ne čuju se često, poznate su malom broju vjernika, pomalo zaboravljene i zapostavljene. Pjesme Zdravo Djevice i Zdravo Djevo čista zapisane su u pjesmarici Cithara Octochorda iz 1701.. godine. neki autori su poznati, kao Anđelko Klobučar i sluga Božji fra Ivo Peran, drugi zapisivači su nepoznati. U službenim crkvenim pjesmaricama nema pjesama Pun sjaja, Danak svaki, Marijo, o mili glas, ja sam sirota ili Bezgrešnom Srcu.To su tradicijske pučke pjesme koje je spjevao nepoznati pojedinac iz naroda-poručio je Puceković publici pred kojom su izveli 12 pjesama.

 

Podijeli