Novosti Sport Događanja

Ačkar: Velika Gorica neće povećavati porez na dohodak. Plaće će rasti ukidanjem prireza

23.05.2023. / Redakcija

Ukidanje prireza gradova i općina koje je najavila Vlada Republike Hrvatske dio je nove porezne reforme koja će od 1. siječnja sljedeće godine biti usmjerena prema rasterećenju poreznog opterećenja primanja radnika, te bi ukidanje prireza posljedično imalo povećanje svih plaća.

Istovjetno s ovom najavom pojavile su se spekulacije da će gradovi ukidanje prireza kompenzirati povećanjem drugih nameta, kao poreza na dohodak, a u slučaju Velike Gorice gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je jasno potvrdio da se to u našemu gradu neće dogoditi.

S radnog sastanaka s gradskim pročelnicima danas je poručio kako analiza provedbe porezne reforme pokazuje kako će se ići u smjeru ispunjena same namjere porezne reforme – povećanja plaća.

- Idemo u daljnje rasterećenje naših građana i rast plaća. Nema povećanja poreza na dohodak u Velikoj Gorici – poručio je Ačkar kako i dalje ide prema cilju da Velika Gorica bude među najpoželjnijim gradovima za život.

Velika Gorica ima stopu prireza od 12% te se ovim poreznim dohotkom ove godine gradski proračun misli napuniti s 4 milijuna eura. No, istovremeno, zbog samog gospodarskog rasta i niza državnih odluka i politika samo lani su porezni prihodi Grada rasli za istovjetan iznos, a rasti će i u ubuduće. Upravo je to i jedan od razloga kojim Vlada RH želi ukidanjem prireza direktno utjecati na povećanje plaća kod radnika, a najbolji primjer toga je Zagreb koji ima najvišu stopu prireza od 18% te kao sjedište brojnih tvrtki svake godine bilježi velika povećanja poreznih prihoda. Tako je s 8,3 milijardi kuna u 2017. godini zagrebački proračun narastao na velikih 14 milijardi kuna u 2022. godini.

Podijeli