°C -1

Aktualac o Kučkom mostu, naknadi od Zračne luke,Tržnom centru, Šiljakovini, božićnicama...

20.12.2018.

Ivana Ćurić

Prije rasprave po dnevnom redu gradski vijećnici okupljeni na današnjoj sjednici imali su priliku postavljati pitanja izvršnoj vlasti o aktualnim temama i problemama.

Uz pitanja o bazenu i iseljavanju mladih Goričana, temu o komunalnoj naknadi od Zračne luke za mjesne odbor ekoji su njenim radom najviše ugroženi potegnuo je vijećnik Stranke rada i solidarnosti Željko Stanilović.

-Naknada koju uprihoduje Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica je podjeljena i distribuira se već prema mjesnim odborima, u tijeku su izračuni utjecaja prema buci i s obzirom na novi Zakon o tome, napravit ćemo zbirno izvješće i prema najugroženijim naseljima napraviti raspodjelu. Inače mjesna samouprava to već čini za neka naselja posebno za Lukavec i Donju Lomnicu koji su najugroženiji s južne strane, i za Kosnicu i Selnicu s druge strane-odgoovrio je gradonačelnik dodavši kako će biti organizirani i sastanci po tom pitanju u Gradu i mjesnim odborima.Stanilović je upitao i za učinke legalizacije u Velikoj Gorici. Gradonačelnik je odgovorio da s eprocjenjuje da će se uprihodovati 1,6 milijuna kuna od legalizacije te kako je većina zahtjeva riješna i završava se legalizacija graskih objekata od drutšvenih i vatrogasnih domova do sportskih objekata.

-Bilo je potrebno izraditi puno elaborata, i vjerujemo da će to biti gotovo kroz kvartal, mislim da građani s tim mogu biti zadovoljni-poručio je gradonačelnik Barišić.

Potpredsjednik Damir Šimunić upitao je može li Grad što učiniti da se sanira prostor bivšeg napuštenog kafića na križanju Svačićeve i Zvonimirove koje je "leglo zmija i štakora koje zalaze u stubišta i susjednih zgrada".

-To je propali objekt koji tamo stoji već godinama, postoji li zakonska mogućnost , jer je u pitanju privatno vlasništvo, da se ta građevina, ruglo u središtu grada, poruši-pitaoje potpredsjednik vijeća.-Kontinuirano upozoravamo kroz komunalno redarstvo vlasnike parcela koje su u užem i širem središtu grada napuštene, posebno i na ovu koju ste spomenuli. Nije problem da se upozori vlasnike ili investitore, da se to uredi i ne izgleda kako izgleda. Tvrtka Gradel je dobila građevinsku dozvolu i krajem prošle godine najavila investiciju, ali ona nije započela, možemo poslati još jedno upozorenje ili da se to ogradi, sruši ili investira i uredi-kazao je gradonačelnik.

Drugo pitanje odnosilo se na tržni centar u vlasništvu Željka Žužića gdje je sve više smrada i nehigijenskih uvjeta posebno u podrumskom prostoru gdje se prodaje hrana.

-Tržni centar je privatno vlasništvo, kao što ste rekli, moglo bi biti izvor zaraze, i u interesu je da tamo budu higjenski uvjeti i zatražit ćemo da se riješi taj smrad, pošto se nije riješio status objekta to postaje sve veći problem-odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik MOST-a Marko Šimac pitao je kada će Gorica postaviti digitalni nadzor dokumenata u Gradskoj upravi kako bi se povećala transparentnost i kako bi građani i bez dolaska u gradsku upravu vidjeli u kojoj je fazi njihov zahtjev.

-Sustav javne nabave digitaliziran je i transparentan kod nas, ne može biti transparentnijim, sve stavke dolaze digitalnim i elektronskim putem i sada razmišljamo da skenirani dokumenti budu dostupni "od a do ž", u postupku smo izrade i toga djela, nalazi revizije su besprjekorni i kod nas je ta digitalizacija godinama, funkcionira i daje rezultate transparentnosti o kojoj sada govorimo-odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar. Odgovorom Šimac nije bio zadovoljan jer građani ne mogu vidjeti kod koga je "zapeo" dopis, peticija ili zahtjev koji su poslali u Grad.Vijećnik HSU-a Stjepan Rak upitao je koliko umirovljenika je ostvarilo pravo na gradske božićnice.

-Umirovljenici su se mogli prijaviti oni koji imaju do 2000 kn mirovine, i u prvom roku tijekom studenog njih 2003 ih se upisalo u evidenciju. Kako smo došli do saznanja da jedan dio umirovljenika nije bio upoznat s pravom na božićnicu još smo produžili rok za prijavu te je naposljetku u registar upisano 2300 umirovljenika. Božićnice se još uvijek isplaćuju u Gradskoj upravi, u sali za vjenčanja, a do sada je na isplatu božićnica utrošeno 530.000 kuna-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Vijećnik Stjepan Kosić zanimao se koliko je poljoprivrednih gospodarstva se interesiralo za natječaj LAG-a Zrinska Gora-Turopolje.

-Tri naša OPG-a su se javila i dobila su sredstva za unaprijeđenje razvoja, svaki po 15.000 eura i vjerujemo da će to doprinijeti da se na kvalitetan način razvijaju-odgovorio je zamjenik Ervin Kolarec.

U kojoj je fazi obnova mostića u Šiljakovini upitao je vijećnik Josip Jerleković.

Počeli su radovi sredinom studenog, napravili smo betonsku podlogu za upornjake i armaturu za iste, sutra će se vjerojatno betonirati jedan upornjak i kada se završi s božićnim praznicama onda i drugi, očekujemo i nadamo se da ćemo sve radove završiti do kraja sječnja-pojasnio je pročelnik Dubravko Katulić.A što je s drugim mostom, onim u Kučama zanimao se vijećnik Zdenko Ilečić.

-To je jedan od objekata koji je bio posebno zanimljiv u predizbornoj kampanji, ali bez obzira na to most se mora obnoviti, potrošili smo dosta vremena na projekt čak i dosta novaca, kupili smo i hrastovinu koja se suši, već se i presušila jednim djelom. Odustali smo od toga jer smo htjeli napraviti kvalitetniji most, betonski most nosivosti do 20 tona. Dana 16. studenog su otvorene dvije ponude i u tijeku je procjena ponuda i tijekom ovog mjeseca će biti odabir ponude i nadamo se da neće biti žalbe kako bi mogli pristupiti potpisivanju ugovora o izgradnji tijekom siječnja. Financirat će ga najviše Grad te Županija i Hrvatske vode. Kad se steknu uvjeti izvođač će srušiti stari most i početi s gradnjom. Građevinska je izvađena i rok je 200 dana, nadamo se da ćemo najkasnije do jeseni 2019. imati novi most-najavio je gradonačelnik Barišić.