Novosti Sport Događanja

Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima!

01.07.2024. / Maja Peranić

Uvođenjem novog javnog gradskog prijevoza na području Velike Gorice, dolaskom prijevoznika Arrive, Grad Velika Gorica omogućio je integrirani javni prijevoz svim korisnicima. Naime, među 16 besplatnih linija koje su od danas službeno na raspolaganju građanima Velike Gorice, tri će vas dovesti direktno do Željezničkog kolodvora (linija 1linija 2 i linija 3), dok dvije (linija 4 i linija 6) imaju vezu s kolodvorom u nekim polascima. Na kolodvoru možete sjesti na vlak i za 15-ak minuta doći do centar Zagreba. Ostvaren je tako cilj i obećanje Gradske uprave da omogući građanima da javnim prijevzom dođu do vlaka.

A 16 minuta trebalo je danas predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica Željku Ukiću da vlakom iz Trga kralja Tomislava u metropoli dođe do željezničkog kolodvora Velika Gorica. Ovdje ga je dočekao gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Kad smo prije par godina počeli uređivati ovaj prostor za parking, kada smo uveli rasvjetu, bila je intencija da za građane organiziramo integrirani javni prijevoz. To ne bi bilo moguće da nismo omogućili našim sugrađanima javni prijevoz do ove naše željezničke postaje. Uprava HŽ-a na čelu s gospodinom Ukićem pokazala je punu spremnost prilagodbe našega javnog prijevoza željezničkome u potrebi i povećanja broja vlakova kako bi našim sugrađanima ta nova olakotna okolnost bila dostupnija te im se ovim putem zahvaljujem – rekao je Ačkar.

Sporazum o razvoju i unaprjeđenju integriranog javnog prijevoza između Grada i HŽ-a potpisan je u rujnu 2021. godine. Gradonačelnik Ačkar tada je obećao da će Grad raditi na uvođenju svoga lokalnog gradskog javnog prijevoza koji bi bio povezan sa željezničkim kolodvorom, a to se obećanje danas ispunilo ističe predsjednik Uprave HŽ-a Ukić.

-Imamo oblik integriranoga prijevoza koji s obzirom na svoju specifičnost postoji rijetko gdje i u manjim gradovima. On je na području Velike Gorice potpuno besplatan. A što se tiče HŽ putničkog prijevoza mogućnost besplatnog prijevoza imaju, prema mjeri Vlade RH, umirovljenici, osobe starije od 65 godina, sva djeca i učenici do 19 godina, studenti imaju povlašten prijevoz za 9,95 eura. To je jedan oblik integriranog prijevoza koji postoji i omogućava da se on razvija -rekao je Ukić.

Između Zagreba i Velike Gorice danas vozi 37 linija, 19 u jednom, 18 u drugom smjeru. Ukić ističe kako je to frekvencija vlakova prilagođena prije novonastale situacije te da će se broj linija, kao i vozni redovi s vremenom prilagođavati potrebama putnika.

-S Gradom ćemo pratiti situaciju na ovom području i u skladu s time planirati plan prometa. Upravo smo u pripremi za izradu novog voznog reda koji stupa na snagu 14.12.ove godine, u ovo vrijeme se rade planovi i pripreme. Intenzivno će raditi naše ekipe tako da naprave najbolje usklađeni i prilagođeni vozni red kako bi korisnici sve usluge koje im se omogućavaju koriste u najboljoj mogućoj mjeri – rekao je Ukić.

Prošle godine vlakom je prevezeno 95 000 putnika dok u prvih 6 mjeseci ove godine više od 65 000 putnika što je trend porasta od 30-60%. Iz HŽ-a vjeruju da će se uvođenjem integriranog prijevoza to i nastaviti.

Vožnja vlakom brža je i ekološki prihvatljivija. Doprinosi zelenoj tranziciji, zelenom planu, smanjenju emisije CO2 kao i većoj mobilnosti svih građana koji od danas imaju jednu mogućnost više kako do njega doći.

Galerija slika

Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima! Autobusom do željezničkog kolodvora pa na vlak: Velika Gorica omogućila integrirani javni prijevoz svojim građanima!

Podijeli