°C 9

Bazen, most Kuče i reflektori na stadionu ključni projekti za 2018.

11.12.2017.

Juraj

Gradski vijećnici na 5. sjednici Gradskoga vijeća upravo raspravljaju o proračunu za 2018. godinu koji je planiran u visini od 356 milijuna kuna. Sjednica koja je započela u 9 sati do 13 sati je došla do svoje 4 od 19 točaka dnevnoga reda, a najviše rasprave se očekuje upravo na prijedlogu proračuna za 2018. godinu.

U svom izlaganju o proračunu gradonačelnik Dražen Barišić iznio je ključne projekte za sljedeću godinu, a slijedi rasprava na koju je predloženo i nekoliko amandmana.

Završetak izgradnje i početak rada gradskog bazena, izgradnja mosta preko kanala Sava-Odra te postavljanje reflektora na gradskom stadionu prve su tri točke ključnih projekata. Za dovršetak bazena u proračunu je rezervirano 20 milijuna kuna, za most u Kučama šest milijuna kuna, a za reflektore u prvoj fazi 1,5 milijuna kuna.

Među ostalim projektima koji su naglašeni u proračunu su i početak rada školske kuhinje u OŠ Jurja Habdelića nabava udžbenika i radnih bilježnica za osnovnoškolce, financiranje pomoćnika u nastavi te energetska obnova škola. Grad će sufinancirati projektnu dokumentaciju za projekt Ladovo - interpretacijski centar tradicijske kulture koji bi se gradio u okolini dvorca Lukavec.

U 2018. godini planirana je i gradnja Spomen doma 153. brigade u spomen parku u Velikoj Buni, rušenje i gradnja novog objekta "Stare općine" u centru grada, izgradnja kružnog toka na križanju ulica Lj. Posavskog i Kolodvorske, nastavak izgradnje Ulice kneza Porina i uređenje Kirinčićeve ulice. Značajna sredstva idu na dovršetak oproštajne građevine groblja Kušanec, mrtvačnice u Dubrancu te proširenje groblja u Ščitarjevu. Najavljen je i nastavak uređenja Odlagališta otpada Mraclinska Dubrava te povećanje potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Gradonačelnik Barišić istaknuo je kako se radi o razvojnom i socijalnom proračunu, a dotaknuo se i teme kreditnog zaduživanja za koje se često kritiziralo gradsko vodstvo.

-.Puno puta sam govorio da kapital nikada nije bio jeftiniji, prošao bi nam vlak da nismo reagirali i da svoj razvoj nismo temeljili na zaduživanju. Vraćat ćemo to idućih godina, ali s puno manjim kamatama nego što je to bilo prije moguće. Bez toga ne bi imali niti dva vrtića, školu u Čiču, sportsku dvorana, mrtvačnicu niti bazen - zaključio je izlaganje Barišić prije početka rasprave u kojoj će svoje viđenje gradskog proračuna iznijeti i vijećnici iz oporbenih stranaka.