Novosti Sport Događanja

Bekavac: Iskoristit ćemo vrijednost i tradiciju Turopolja za njegov razvoj

03.05.2021. / Redakcija

Plemenita općina turopoljska bila je tema današnje tiskovne konferencije MOST-ovog kandidata za gradonačelnika Velike Gorice Ivana Bekavca. Bekavac smatra kako se od strane Grada nedovoljno zalažu za očuvanje turopoljskog identiteta, baštine, tradicije i proizvoda, a posebno je nedovoljno učinjeno po pitanju povrata imovine oduzete Turopoljcima u doba nakon Drugog svjetskog rata.

Upravo je Plemenita općina turopoljska zaslužna za zajedništvo i za Turopolje onakvim kakvim ga danas baštinimo, kazao je Bekavac koji joj danas želi pokloniti veći značaj.

-Predstavnik POT-a sjedit će na kolegijima gradonačelnika. Plemenita općina turopoljska imat će poseban značaj uz suradnji s upravnim odjelom za poljoprivredu i EU fondove u Velikoj Gorici. Znatno bolje koristit ćemo potencijale Turopolja te povijesne zasluge Plemenite općine turopoljske kako bi nekadašnji povijesni značaj modernizirali i zapravo u suvremenom okviru na bolji način predstavili potencijale Turopolja koji nažalost nisu dovoljno prepoznati, a pritom mislim i na turističke, ali i na druge djelatnosti poput poljoprivrede i gospodarstva- kazao je Bekavac.

Planira postaviti spomenik Turu – govedu po koje je Turopolje dobilo ime te svinji koja je othranila generacije Turopoljaca. Danas je ona, kaže Bekavac, nepravedno zanemaren prirodni i gospodarski resurs kojemu će dati onaj značaj koji on doista i zaslužuje.

-Turopolje će procvasti upravo na zasadama i načelima Plemenite općine turopoljske, onako kako je to primjereno i priliči gradu 21. stoljeća usred Europe. Turopolje će biti ono što nažalost danas nije, a to je jedna sredina u kojoj će Turopoljci biti ponosni na svoju prošlost, a moći značajno pridonijeti budućnosti sviju nas-istaknuo je Bekavac.

Podršku Bekavcu u utrci za mjesto gradonačelnika pružio je Stjepan Rakarec koji se dugi niz godina kroz udruge zemljišnih zajednica borio za povrat oduzete imovine.

-Ovdje, na ovom mjestu, pred zgradom stoljetne turopoljske samouprave čujemo riječi ohrabrenja, nade i vjere u kandidata za gradonačelnika dr. Bekavca za kojega smatramo da će svoju dužnost obnašati pošteno, savjesno, časno i iskreno, za razliku od mnogih koji su obećavali isto pa su našom imovinom punili vlastite džepove i napravili jednu od najvećih sramota u povijesti Turopolja. Zato smatram da treba podržati dr. Bekavca na ovim izborima jer će se boriti između ostalog i za povrat nasilno oduzete turopoljske imovine čija borba traje više od 30 godina-kazao je Rakarec.

Grmoja: Do danas nije vraćen kvadratni metar oduzete imovine

I saborski zastupnik te zaastupnik MOST-a za našu izborne jedinice, Nikola Grmoja obećao je podržati Velikogoričane i Turopoljce u borbi za povratak oduzetog zemljišta.

-Podržavam inicijativu dr. Ivana Bekavca, kandidata za gradonačelnika Velike Gorice, da se vrati nepravedno oduzeta imovina Plemenite općine turopoljske. Do dan danas, ni metar kvadratni nije vraćen, a kao što smo mogli čuti ovdje 1991. godine Vladimir Šeks obećao je da će se to riješiti. Kada naš Ivan preuzme vlast u Velikoj Gorici, a mi u Hrvatskom saboru kao potpora borit ćemo se da se krene u smjeru vraćanja nepravedno oduzete imovine. Svi znamo da se ta nepravda koja je učinjena mora ispraviti i uvjereni smo da se po tom pitanju može više napraviti. Niti jedan dosadašnji gradonačelnik Velike Gorice po tom pitanju nije napravio ništa. Ja ću kao saborski zastupnik biti na raspolaganju, a novi gradonačelnik Velike Gorice Ivan Bekavac u tome će imati moju punu potporu-kazao je Grmoja.

Na novinarski upit je li o ovom pitanju kontaktirana Plemenita općina turopoljska odnosno na konferenciju pozvan predstavnik POT-a, Bekavac je odgovorio kako oni danas nisu ovdje kako bi predstavljali POT već su tu kao MOST-ovci.

-Ovdje smo kako bi ukazali koji je stav MOST-a prema pravicama i prema mogućnostima i iskazali svoje namjere glede onoga svega što žulja Plemenitu općinu turopoljsku i Turopoljce već 30 godina. Naravno, treba upitati gospodina župana što misli o tome- zaključio je Bekavac.

Rakarec se nadovezao kako je s bivšim županima bio u povjerenstvima u Saboru puno puta, "i kod Zorana Milanovića i kod Marijane Petir i kod Božidara Pankretića" s kojima su potpisivali razne ugovore i sporazume, ali su ih uvijek, kako je naglasio, izdali i prevarili jer su shvatili da je riječ o velikoj vrijednosti, a dao je odgovor i na pitanje o nepozivanju POT-a.

- Ako pogledate pojedine liste političkih stranaka vidjet ćete da je župan kandidat na jednoj stranačkoj listi. To je po meni neprihvatljivo, smatram da takva osoba treba biti nestranačka i da Plemenitu općinu turopoljsku ne treba petljati u politiku kao najveću udrugu po broju članstva i tradicijski u ovom kraju i koja ima poseban značaj za kraj - rekao je Rakarec dodavši kako on podršku MOST-u ne daje ispred udruge već osobno s obzirom na svoje dugogodišnje iskustvo u borbi oko povrata oduzete imovine.

Imenovati ulice po bivšim županima

Bekavac je na kraju današnje press konferencije kao kandidat za gradonačelnika najavio kako će vrlo brzo u mandatu gradonačelnika na zaslužen i primjeren način potaknuti imenovanje dviju velikogoričkih ulica i to imenima istaknutih Turopoljaca koji su dali nemjerljiv doprinos u obnovi Plemenite općine turopoljske.

-Ulice ćemo imenovati imenima gospodina Zdravka pl. Lučića i gospodina Franje pl. Kosa. Gospodin Zdravko Lučić obnovitelj je Plemenite općine turopoljske, poznat je nama ovdje koji živimo dugi niz godina i znamo koji je njegov značaj za Turopolje i na taj način ćemo mu se posthumno odužiti - poručio je Bekavac.

Galerija slika

Bekavac: Iskoristit ćemo vrijednost i tradiciju Turopolja za njegov razvoj Bekavac: Iskoristit ćemo vrijednost i tradiciju Turopolja za njegov razvoj Bekavac: Iskoristit ćemo vrijednost i tradiciju Turopolja za njegov razvoj

Podijeli