°C 12

Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!'

27.02.2020.

Petar Brnada

-Ulov je naš vlastiti. Mama je s mora i to je sve familijski ulov. Prodajemo ono što ulovimo i ništa iz uzgoja nećemo prodavati. Nemamo smrznute ribe niti ćemo je imati- otkrio nam je Krešimir Kostelac, vlasnik novootvorene ribarnice na gradskoj tržnici i tako nas odmah obradovao informacijom da će Velikogoričani zaista moći uživati u svježoj ribi iz Jadranskih dubina.

A iza cijele ideje krije se upravo Krešimir. Kako nam je otkrio prilikom obilaska ribarnice, u protekle dvije godine prodaje ribu u ribarnici na zagrebačkom Dolcu, prema njegovim riječima na mjestu koje definitivno nudi najkvalitetniju ribu u Hrvatskoj pa možda i u Europi, a sada je odlučio pokušati i u vlastitome gradu.

-To je baš sa našeg broda naša riba. Nažalost, ovisit ćemo puno i o vremenu. Ovaj tjedan dolje najavljuju loše vrijeme tako da iz dana u dan varira ponuda. Recimo, sada je za srdelu bilo upitno hoće li je uopće biti. Evo recimo što se tiče bijele ribe, vratili smo se s brodovima danas, nismo ni lovili. Čuo sam se s rođakom oko 5-6 sati, krenuo je i vratio se. U većini slučajeva ima ribe, no kada je loše vrijeme dolje onda teško. No, nastojimo uvijek imati nešto i izaći 'van' po barem deset kašeta da se doveze - priča nam Krešimir.

U njegove riječi o svježoj ribi uvjerili smo se i sami jučer ujutro kada smo odlučili provjeriti što to nudi nova gorička ribarnica. Naime, kada smo pokušali doći do vlasnika, u ribarnici su nam rekli da pričekamo 15-ak minuta jer je gazda na putu i uskoro stiže. A tako je i bilo. Stigao je s nekoliko kašeta svježe srdele koja je još tog jutra plivala Jadranom.

-Sve je friško. Ova srdela jutros je izvađena iz mora. Ta sva riba može se jesti 2-3 dana. Ako se kupi danas i stavi se u frižder. Ta riba je friška, nije smrzavana niti leđena- pojašnjava nam Krešimir i otkriva da se u njihovoj ponudi može naći koćarska riba među kojom su oslići, trlje, mol, muzgavci, lignjuni, hobotnice, šaruni pišmulji, škampi, orade divlje, ali i riba sa plivarica.

A da je zaista riječ o svježoj ribi najbolje potvrđuju škampi koji znaju biti živi. -Prošli petak su bili živi kao i sada. Tako da, nema tu muljaže. Ako vidiš živi škamp znači da nisam sigurno išao po pet kilograma ribe- kroz smiješak nam priča Krešimir. Sve tajne prepoznavanja svježe ribe Krešimir je vješto i nesebično pred našim očima dijelio i sa kupcima kojima je objašnjavao kako recimo prepoznati svježu srdelu ili oslića, pa ih tako uvjerio da će to što će pojesti za ručak zaista biti friško.

Kako smo saznali kroz razgovor, riječ je o ribi iz srednjeg Jadrana, od Rogoznice pa na potezu iza Žirja. Lovi se u Murterskom moru oko Šibenika i Tribunja odakle su brodovi koji potom izlaze na otvoreno more.

Kako nam je otkrio Krešimir, zaista je pozitivno iznenađen reakcijama Velikogoričana i početkom poslovanja. Stavio je male količine čisto da se riba ne baca. -Mi ribu koju u petak ili subotu ne prodamo, mi tu ribu podijelimo ako su manje količine, ali nastojimo uvijek gledati da se to ne baca. Zato sam i otvorio ovdje da se na Dolcu i u Gorici to rasporedi jer zna biti veći ulov, pa onda stavimo i nižu cijenu ribe. Zna se dogoditi da neke ribe ima po 10-15 kašeta pa onda stavimo manju cijenu jer moramo ići loviti drugu ribu, ali opet da se i ova proda i da se ne baca- govori nam Krešimir.

Što se tiče cijena, kaže nam da su iste kao na Dolcu i biti će iste kao na Dolcu. Neće se tu ništa povećavati i dizati.

-Srdela je recimo danas jako skupa u nabavi, ali je i dalje po 20 kuna. Jednom se zaradi više, a jednom manje. Više ljudi bilo je jučer i ovdje i na Dolcu. Možda i zbog ovog Koronavirusa. Djevojka je odvezla na Dolac ribu i nije baš bila sretna jer doslovce nema kumice- rekao nam je vlasnik ribarnice koju smo obišli baš na Čistu srijedu kada mnogi građani poste pa riba bude idealno i omiljeno jelo na tanjuru.

Što se tiče radnog vremena, po frišku ribu možete otići od srijede do petka u vremenu od 7 do 15 sati, a subotom od 7 do 14 sati.

Krešimir nam je kazao da nedjeljom u 99 % slučajeva ne rade, a ako će i raditi riba će biti na 50 % samo da se proda i da se ne ulazi u novi tjedan s tom ribom.

-Petak i subota će biti prioritet, naravno ako vrijeme dozvoli. Zatvoreni ćemo biti ako nema ribe. Ako ne ulovimo, nećemo raditi. To je moja riba, ja nisam ni prekupac niti diler. Jednostavno mi se ne isplati tak raditi. Mi na Dolcu znamo po pet dana da nas nema. Radimo petak i subotu, kada i jesu udarni termini za plac u zadnje vrijeme nažalost, jer su ljudi smanjili količinu ribe itd. I jednostavno mi se ne isplati dovest 70 kašeta ribe u ponedjeljak da bi ja to crmljio do petka i onda da bi vi došli u petak i uzeli tu staru ribu. Onda radije odem sam u četvrtak po ribu. Isti princip radimo kao na Dolcu. Ako smo tamo uspjeli među silnom konkurencijom gdje je po meni definitivno najkvalitetnija riba u Hrvatskoj pa možda i u Europi. Znaju doći ljudi iz Dalmacije pa kažu imate bolju ribu nego mi. A i tamo je 5-6 ljudi koji imaju bolju ribu nego mi- iskreno Krešimir govori o svemu koji se pritom zahvalio Kruni Češkoviću i Jurici Mihalju koji su mu izašli u susret i pomogli u realizaciji.

A da sve ne bilo ostalo na Krešimirovim riječima, u kvalitetu ribe uvjerili su se i Velikogoričani koji se od prošlog petka kada je i otvorena ribarnica, već rado vraćaju po još. Susreli smo tako kupca koji je prije nekoliko dana kupio hobotnicu koju je potom majstorski spremio zajedno sa svojom ženom i ostao oduševljen. Kako nam je kazao, danas je došao po malo srdela, a plan mu je svaki puta doći i kupiti drugu vrstu ribe kako bi s vremenom sve redom kušao.   

Kao što smo i napisali, Krešimir je više nego zadovoljan početkom, a daljnja ponuda i poslovanje ovisit će o željama i navikama Velikogoričana pa će sukladno tome usmjeravati posao.

-S vremenom ćemo vidjeti za čime će vladati najveća potražnja. Ja konkretno gledam da tu pišmulj ne ide baš, a na Dolcu se prodaje, njega ću maknuti, a staviti više oslića, ali to s vremenom. Srdela će uvijek biti, i to od dana, ne od dva ili tri dana. Ova mreža je izvučena van iz mora u 7 sati. Ja sam noćas cijelu noć bio budan. Tako funkcionira taj posao- završio je Krešimir.

Galerija slika

Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!' Bili smo u novoj ribarnici: 'Sve je obiteljski ulov, smrznute ribe nemamo niti ćemo je imati!'