Novosti Sport Događanja

Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu"

04.10.2023. / Ivana Ćurić

Proslava titulara župe Blaženog Alojzija Stepinca sinoć je protekla u znaku dva značajna jubileja, 40 godina ove velikogoričke župe te 25 godina od proglašenja Alojzija Stepinca blaženim. Kao trajna uspomena na ovaj svečani dan ostat će Stepinčev reljef u atriju goričke crkve koji će u noći osvjetljavati dvorište crkve kao što, kako je u homiliji istaknuo Subotičanec, blaženi Alojzije osvjetljuje nama put u zagledanosti prema Bogu.

Središnje misno slavlje u 18:30 sati u crkvi koja nosi blaženikovo ime predslavio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec u koncelebraciji vlč. Marka Vukovića i velikogoričkog župnika vlč. Luke Brešića.

-Danas kada obilježavamo 40 godina ove župe i 25 godina proglašenja Stepinca Blaženim posebno se nadahnjujemo njegovim primjerom, njegovim ustrajnim svjedočenjem vjernosti i ispovijedanjem vjere ne samo ustima nego čitavim srcem koje je u onim mučnim, teškim i okrutnim vremenima, kako za Crkvu tako i za naš narod, ostao nepokolebljiv u zalaganju za istinitost, pravednost i ljubav. I danas na neki način Crkva zagrebačka osjeća težinu tereta onih vremena koji je u svoje vrijeme nosio blaženi Alojzije, naravno i s vjernicima i svojim svećenicima, no u isto vrijeme osjeća njegovu pastirsku ljubav, njegovu brigu i blizinu, njegovu zagovornu molitvu koja nas prati i koja nas snaži u našoj svakodnevici-rekao je na početku misnog slavlja monsinjor Subotičanec pozvavši okupljene vjernike da ovom misnom slavlju pristupe zahvalna srca za ovog velikog zagovornika kojeg imamo pred licem Božjim.U propovjedi se Subotičanec osvrnuo na trenutak iz Stepinčeva života kada je 1946. godine počeo montiran sudski proces i kada je izjavio da se nema namjeru braniti jer se nema od čega braniti.

-Mirna i čista savjest pred Bogom i ljudima činila ga je odvažnim i u isto vrijeme potpuno mirnim, to je svetost. To je svetost onaj presudni trenutak drame sličan Isusovom trenutku kad stoji pred Pilatom kad zna da je nedužan i da na njemu nema nikakve krivice. To je sveta veličina božjeg čovjeka koji je miran i sabrano promatra kako mu sudi zlo koje se nastanilo u pojedinim ljudima. Zato blaženi Alojzije nije za nas samo draga uspomena, svjedok savjesti i velikan ispovijedanja vjere u kojoj smo sabrani, nego on i nas svojim životom, svojim likom i djelom poziva na nasljedovanje i ostvarivanje evanđeoskih ideala, vršenja Božje volje i na život čiste i mirne savjesti-rekao je u propovijedi Subotičanec.Istaknuo je kako je Stepinac izvor nade, utjehe i nadahnuća te je svojim životom pokazao i svjedočio da je moguće i ostvarivo odgovoriti na Božji poziv i odgovoriti na najveće izazove ovozemaljskog života i ostati čovjek Božji.

-On je za nas poruka i on je za nas putokaz koji nam pokazuje kako nastojati živjeti i kojim ovozemaljskim putevima kročiti da bismo dosegli ono za čim naša srca čeznu. U toj našoj zagledanosti prema Bogu i težnji da postanemo s njime zajedništvo blaženi Alojzije nam svojim primjerom osvjetljuje put i daje jednu sigurnost. Također ne zaboravimo da je on za nas izvor nade. Blaženi Alojzije jamči da nas Bog neizmjerno ljubi da je Božja naklonost neizmjerna prema nama i da se nikad ne umara u odnosu prema nama i njegova ljubav prema čovjeku nikad ne gubi snagu. Poziva nas u ovom mjestu u kojem živimo, u ovom vremenu u kojem živimo da budemo odvažni svjedoci i heroji kršćanskih uvjerenja, a to znači biti odvažan, hrabar i postojan u životu i ljubavi i u trpljenju i smrti-zaključio je Subotičanec.Misno slavlje animirao je župni zbor, a prije završnog blagoslova vjernici su izišli u dvorište crkve gdje je potom blagoslovljen reljef povodom dviju obljetnica koje su obilježile ovogodišnji titular župe. Riječ je o reljefu koji prikazuje blaženog Alojzija Stepinca kako grli Isusov križ, dok je u pozadini te slike drvena kapela Ranjenog Isusa čije je ima nosila ova župa kada je osnovana 1983. godine. Riječ je o umjetničkom djelu akademskog kipara Vida Vučaka koje je lijepo zaokružilo prostor atrija u kojem je postavljen te ostaje trajna uspomena koja će sve one župljane i vjernike podsjećati na to kakav primjer vjere nam je ostavio blaženi Alojzije Stepinac.

Galerija slika

Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu" Blagoslovljen novi reljef: "I danas osjećamo teret onih vremena koje je nosio Stepinac, ali i njegovu pastirsku ljubav i zagovornu molitvu"

Podijeli