°C 12

Četvrtinu nesreća u kojima netko izgubi život skrivili su pijani vozači

08.08.2020.

Ivana Ćurić

U prometnim nesrećama tijekom prvog polugodišta 2020. godine, poginulo je ukupno 113 osoba ili 14 osoba manje nego u istom razdoblju 2019. godine. Samo u proteklih tjedan dana dogodilo se 6 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je poginulo 6 osoba, od kojih: 2 vozača motocikla, jedan vozač mopeda, 2 vozača osobnih automobila i jedan pješak.

Podaci su to MUP-a koji je analizirajući stradavanja sudionika u prometu istaknuo kako je u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginulo 57 osoba ili 50,4% od ukupnog broja; Također alkoholizirani vozači skrivili su 25 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 28 osoba ili 24,8% od ukupnog broja, a od 56 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 22 ili 39,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Prvo polugodište 2020. godine, u prometu na cestama, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, nesreće zbog brzine, alkoholizirani vozači, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači, stradavanja pješaka i biciklista.

-Tijekom vikenda prevladavati će pretežno sunčano i uglavnom suho vrijeme zbog čega će biti povoljni uvjeti za vožnju.  Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja ,zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji-upozoravaju iz policije.

Uz to dodajemo kako ovoga vikenda slijedi i pojačan nadzor policije nad vozačima širom Zagrebačke županije. Gdje god da idete, budite oprezni u prometu!