Čokoladno carstvo obitelji Marković: Iz kurilovečke tvornice čokolade izlaze unikatni dražeji, praline i namazi!
S gotovo tri desetljeća iskustva u meljavi začina poput rogača i papra te proizvodnji vruće čokolade za jednog od najvećih proizvođača kave u zemlji, velikogorička obitelj Marković u protekloj 2020. godini, koja je rijetko kome ostala u dobrom sjećanju, odvažno je zaplovila u čokoladni biznis i tako tržište slastica obogatila jedinstvenim brendom koji glas Velike Gorice već sada pronosi i izvan granica lijepe naše.
U obiteljskoj zgradi u Josipovićevoj ulici koja datira iz daleke 1937. godine i u kojoj se odvilo gotovo čitavo stoljeće obrtničke djelatnosti, svoje mjesto pronašla je prava mala kurilovečka tvornica čokolade iz koje izlaze slasne čokoladne praline, dražeji, namazi te čokoladne grickalice. Glavnu riječ u tom atraktivnom obiteljskom biznisu vode otac Dragutin Marković te kći mu Marcela Marković-Halkić, a koji s pravom nose titulu čokolatijera.
-Firma je aktivna gotovo 30 godina, a prije 3-4 godine krenuli smo uslužno raditi za OPG-ove čije smo koštice, aronije, borovnice te bademe i lješnjake oblačili u čokoladu. I onda smo se pitali zašto ne bi mi samo krenuli na tržište. Tada smo opremili objekt s HACCP certifikatom. S poslom smo krenuli prošle godine u srpnju, u jeku epidemije, a sada lebdimo ni na nebu ni na zemlji, ali ne damo se- ispričao nam je simpatični dvojac koji nas je dočekao u svojoj maloj tvornici čokolade.
Dugo je ideja tinjala, pričaju nam Markovići, a sve se posložilo početkom ljeta prošle godine. Računali su na specijalizirane sajmove poput Bučijade, Bundevijade, Špancirfesta i sličnih evenata, ali onda kada se već nisu „dočekali na sve četiri“ odlučili su startati s web prodajom koja im je trenutno isključivi izvor zarade. Naime, kako vrhunski proizvod uvijek nekako pronađe put do tržišta, tako su u vrlo kratkom roku i njihovi čokoladni proizvodi koji su po mnogo čemu jedinstveni, unatoč zahtjevnoj epidemiološkoj situaciji, pronašli put do nepca potrošača, a kupce su pronašli i izvan Turopolja i Hrvatske pa u njihovim čokoladnim čarolijama uživaju i Slovenci, Nijemci...
Čoko namaz s turopoljskim žirom, bučine koštice u bijeloj čokoladi ili praline s natpisom po želji...
Ovaj kreativni i radišni dvojac bazirao se na tri segmenta proizvodnje, a to su čokoladni namazi s rogačom, bundevom i turopoljskim žirom, pa zatim dražeji- u čokoladu oblače lješnjake, aroniju, brusnicu, arančine, te koštice od buče- a kruna na sve to je izrada čokoladnih pralina koja je uvelike u rukama Marcele. Bučine koštice u tamnoj čokoladi, bučine koštice u bijeloj čokoladi s narančom, aronija u tamnoj čokoladi, brusnica u bijeloj čokoladi, kakao namazi s rogačem, bundevom ili čak sa žirom ističu se među proizvodima koje možete pronaći i naručiti preko web stranice ChoCo.hr koja besplatno dostavlja na području Velike Gorice ili ih kontaktirati na lako pamtljiv broj 091 503 53 53.
Spomenute sjemenke bundeve upravo su njihovo najveće otkriće i prava specijalnost. I sami nam priznaju da je to kombinacija pri kojoj na prvu ljudi uglavnom skeptično reagiraju, no nakon što degustiraju tu slatku grickalicu u kojoj su domaće koštice s varaždinskog područja, ubrzo zatraže još. No posebnost svih njihovih proizvoda povrh svega ocrtavaju dizajn, kalupi i tisak koje odrađuju prema željama.
-U zadnje vrijeme često ide tisak na praline kao personalizirani poklon. Nedavno smo imali slučaj da je netko napisao 'Želiš li biti moja kuma?' Ili primjerice čestitaju Uskrs, a česte su i zahvale, čestitke rođendana, zapravo bilo kakva poruka. Sve je zapravo personalizirano i može ići u velike bombonjere po 15 pralina, ili u male po pet pralina. To se trenutno svima najviše sviđa, ta mogućnost da napišu nečije ime na pralinu i tako imaju nešto unikatno- otkrila nam je Marcela koja se u cijelu priču uključila prije 2-3 godine nakon što je radila po slastičarnama te se tek tada upoznala s čokoladom pa ubrzo uz djeda i oca počela eksperimentirati.
Temelj za sve te delicije zapravo su dva izbora čokolade- Belgijska čokolada 'Callebaut, koju više-manje uzimaju svi slastičari sjeverne Hrvatske, dok s druge strane stoji talijanska čokolada, češća u južnom dijelu zemlje.
-I jedna i druga su dobre, međutim jedna je više za praline, a druga je više za šuplje figure jer se bolje razvlači, odnosno teciva je. Već smo skužili koja nam odgovara, ali i jedna i druga su ok. Čokolada dolazi u žetončićima koji se tope u strojevima. A poslije sve o vama ovisi. Puno je ručnog rada, jer svaku treba napuniti pa čekati, pa staviti u frižder...- govori nam Dragutin u obilasku svoje kurilovečke tvornice, u šetnji među zidovima gdje se „uvijek nekaj odigravalo i delalo“.
Poziv koji se nasljeđuje unutar obitelji
A otkuda uopće Markovići u carstvu čokolade? Dragutin nam se povjerio kako je njegov otac preko 30 godina radio kao tehnolog u Krašu. I tamo mu je, htio ne htio, nešto moralo ostati u glavi. Kako je bila riječ o velikoj industriji, sve skupa su morali primijeniti za svoje uvjete i upravo u tome i vide svoju prednost u kvaliteti.
-Mislim da ipak kvalitetnije radimo. Velike industrije unutra trpaju puno šećera i jeftinijih sastojaka. Ne velim da je loše, ali naše je bolje, s obzirom da sve ručno radimo. Radimo ipak manje serije i koristimo kvalitetne sastojke i to je sve nekako osobnije. Nije to klasična tvornica jer radimo po narudžbama. Kada mašnicu zavežemo na bombonjeru i pitamo što vam paše, čovjek dobije baš ono što je htio - kazao nam je Dragutin, a Marcela se nadovezala da koliko god znate teoriju uvijek dođete do nekog problema pa svašta isprobavate, tražite rješenja i utrošite sate i sate na nešto što je netko učio u specijaliziranoj školi.
- Kroz praksu smo sve naučili, shvatili probleme i vidjeli kako bi trebalo, a kako ne- zaključila je Marcela.
Pokušavajući procijeniti zahtjevnost procedure i baratanja čokoladom ocjenom od 1 do 10, Marcela nam kaže da je oko 8 jer tu ima puno toga što može krenuti po krivu.
-Puno toga ovisi o vlazi, temperaturi zraka, temperaturi čokolade, temperaturi kalupa u koji stavljate čokoladu. Treba imati vremena, strpljenja, ali i ljubavi jer bez toga ne ide. Ako nemate vremena i niste dobre volje, ne radite čokoladu jer neće dobro ispasti. Isto kao i s kolačima i svim drugim. Bolje je ne raditi onda- poručila je Marcela.
Kilogrami čokolade dnevno
Da smo sada u vremenu predbožićnom vremenu, u tvornici Markovićevih vrtjelo bi se pet bubnjeva koji bi dnevno mogli izbaciti 100-tinjak kilograma dražeja, a pralina oko 500-tinjak komada, odnosno oko 10 kilograma.
-Ako radimo praline u pakiranju po pet komada čiji su sastojci isključivo buča, i bučino ulje možemo napraviti 1000 takvih komada. Ali kada prelazite s kokosa na marzipan itd. onda tu izgubite puno vremena. Imamo i stroj za izradu namaza. On vrti 20-ak sati i usitnjava sastojke i može napraviti oko 50 kilograma dnevno namaza, a njime punimo staklenke po 200 grama i po 350 grama- govore nam Markovići čiju je visoku kvalitetu proizvoda prepoznala i Turistička zajednica Zagrebačke županije.
Upravo Turistička zajednica često naručuje bučine praline, a zatražili su i praline s turopoljskim tartufima koje su također isporučene iz Kurilovca.
-Kada sam već radio s tartufima, onda sam poslao jedan dio uzoraka i u Motovun gdje je jedan tartufar sa suvenirnicom koji mi je javio da je izvrsno, no istaknuo je da im trenutno jedan autobus dođe u mjesec dana, a prije korone je dolazilo njih pet dnevno. Onda ni oni sami ne znaju dok se ne smiri situacija s koronom- kaže nam Dragutin.
Trenutno najtraženiji sastojak, odnosno okus definitivno je lješnjak. Lješnjak mix u mliječnoj, bijeloj te bijeloj čokoladi s cimetom. -I mi smo se začudili da je lješnjak najprodavaniji. Mislili smo da su bučine sjemenke, ali one su na drugom mjestu. - otkrili su nam Markovići.
Uskoro i dućan
Najveći nedostatak u trenutnom poslovanju, govore nam kći i otac Marković, očitava se u tome što još uvijek nemaju svoju trgovinu u gradu kako bi svu svoju paletu proizvoda mogli približiti ljudima. Iako web prodaja svakako ima svoje prednosti, teško je, pričaju nam, preko poruka ljudima dočarati što nude i kako sve rade. I upravo stoga najkasnije najesen namjeravaju otvoriti svoj mali dućan koji će se nalaziti u Zvonimirovoj ulici i gdje ćete na licu mjesta moći doći po svoje omiljene slastice.
-Imamo jednu lijepu preljevnu fontanu u koju možemo i bijelu i tamnu čokoladu staviti. Sa spiralama čokolada ide gore i pada sa šalice na šalicu. To je zgodno za svadbe. Dućan će biti u blizini srednje škole i bazena, pa dijelom računamo i na tinejdžere. U vrućoj čokoladi smo „tata-mata“ jer s tim smo i krenuli, a u toplijem, ljetnom vremenu radili bi voćne frapee- otkrili su nam svoje skorašnje planove.
Suhi kolači kao proširenje ponude
Kako je biznis s čokoladom zapravo moguć od rujna mjeseca pa otprilike do Uskrsa te još poneki dan iza blagdana kada je temperatura zraka 15-20 stupnjeva Celzijevih jer iza toga dolazi vruće vrijeme koje je izrazito nepovoljno za čokoladu, Markovići nam otkrivaju da su im sljedeći potez suhi kolači punjeni njihovim kremama.
-Mi sami radimo pastu od lješnjaka, badema, pistacija... Znamo kaj stavljamo unutra i nema dodataka šećera kao na većini tržišta. Taj segment sada lovimo i nadamo se da ćemo za Božić „dati“ jednu paletu suhih kolača kojima će rok trajanja biti po dva- tri tjedna- poručili su Markovići te ovom prilikom, uoči nadolazećeg blagdana, svim čitateljima i svojim vjernim kupcima te onima koji će to tek postati, zaželjeli sretan Uskrs.
Preostaje nam tako samo nestrpljivo iščekivanje otvaranja vrata trgovine ove sjajne tvornice čokoladnih slastica koje će nesporno biti idealno mjesto za pokupiti kakav genijalan personalizirani poklon ili jednostavno navratiti po svoju dnevnu čokoladnu dozu slastica ili grickalica koje su pravo otkriće za svačije nepce! Vjerujte nam, probali smo!