Novosti Sport Događanja

Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet

24.09.2022. / Klara Kosić

Već drugu godinu za redom Likovna kolonija za djecu i mlade je u programu Dana europske baštine, a ove godine KUD Gradići su imali čast da ovu manifestaciju održe danas u svom Društvenom domu u Gradićima.

Pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice i u suradnji s Turističkom zajednicom Velike Gorice te Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, Likovna kolonija okuplja djecu i mlade koja se kroz cijeli dan izražavaju preko crteža s tehnikom po vlastitom izboru i sukladno njihovom uzrastu. Članovi udruge Spark čitaju pjesmu ili štivo prilagođeno uzrastu, a maleni umjetnici iz tog konteksta izvlače „turopolsku reč“ i stavljaju je na papir.

- Ja sam po prvi put sad tu i pripremil sam pesmu „Drvena stara hiža“. Lepi je ambijent, ljudi su ljubazni i srdačni i deca su dobra – rekao nam je Buševečki pjesnik Stjepan Detelić-Banski, a za njegovim stolom, malena Ana šapnula nam je da se veseli što će nacrtati hižu.

Malim umjetnicima pomagali su njihovi stariji kolege iz Udruge likovnih umjetnika Velike Gorice koji su također oslikavali turopoljsku nematerijalnu baštinu, i vodili djecu kroz likovne tehnike kako bi što bolje izrazili svoju jedinstvenu interpretaciju riječi.

Nevenka Vlašić počela je raditi na prikazu pogleda na prozor iz unutrašnjosti hiže.

- Najteži dio je početi, postaviti crtež. Nakon toga je lako – našalila se Nevenka.

KUD Gradići predstavili su Likovnu koloniju za djecu i mlade kao način da prenosimo i održavamo našu kulturnu baštinu, a na ovogodišnje izdanje imalo je i međunarodni karakter jer su „turopolsku reč“ mogli doživjeti i američki gosti, Piers i Zoey, koje je pozvala Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Organizatori su itekako zadovoljni ovogodišnjim izdanjem.

- Likovna kolonija za djecu i mlade je jedna manifestacija drugačijeg izričaja nego što obično pokazujemo kao folklorna društva. Napravili smo iskorak prije punih sedam godina i manifestacija se pokazala kao kvalitetan način da se okupe djeca i mladi i da mogu pokazati svoje vještine i talent, a da mi, odrasli, vidimo svijet kroz dječje oči i promišljanjima usmjerimo djelovanje na održivosti naše baštine – izjavila je Gordana Kovačić, predsjednica KUD-a Gradići.

Ove godine okupio se rekordni broj djece, njih šezdeset, a već drugu godinu zaredom pridružili su im se prijatelji iz Centra za odgoj i obrazovanje,  što pokazuje kvalitetu takve manifestacije, a organizaciju je pohvalio i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je službeno otvorio Dane europske baštine u Velikoj Gorici.

- Prekrasna organizacija KUD-a Gradići, uistinu smo ponosni da upravo iz Gradića počinje manifestacija Dana europske baštine. Iza svake manifestacije stoji trud i rad koji se očituje sada u ovoj Likovnoj koloniji. Veliki broj djece najbolje pokazuje koliko je dobro pogođena tematika, a i koliko je bitno čuvanje turopoljske nematerijalne baštine, pobuđivanje kreativnosti i da ova djeca danas odu odavde zabavljena i obogaćena  - rekao je gradonačelnik.

Djeca će crtati do popodnevnih sati, a mali umjetniki, čiji crteži osvoje srca organizatora, dobit će prigodne nagrade za svoje radove.

I dok danas gledamo baštinu kroz dječje oči, savjetnica za kulturu grada Velike Gorice, Vesna Župetić, najavila je sljedeća događanja.

- Ove godine imamo mali jubilej: obilježavamo desete po redu Dane europske baštine s temom „Održivost baštine“. Stoga smo ove godine uzeli malo drugačiji pristup. Uz ovu Likovnu koloniju koja je posvećena turopoljskom dijalektu, održat će se i dvije likovne izložbe, jedna u Muzeju Turopolja, a druga u Galeriji Galženica, koje su svojevrsni vremenski vremeplov i pokazuju likovnu umjetnost na području grada kroz povijest do današnjih dana, pa tako imamo i umjetnike koji su stvarali nekada i koji trenutno stvaraju na ovom području – objasnila je Vesna Župetić, i najavila da kao šlag na tortu dolazi i znanstveno-stručni skup koji Grad Velika Gorica organizira zajedno s Ministarstvom kulture, Institutom za turizam te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Galerija slika

Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet Dani europske baštine u Velikoj Gorici otvoreni kroz dječji pogled na turopoljski svijet

Podijeli