°C 1

Dojmovi i završno slavlje Biblijskog bdjenja

25.02.2018.

Redakcija

U crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije sinoć je svetom misom završeno 18. Biblijsko bdjenje koje je mnogim čitačima bio korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu, i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Subotnje euharistijsko slavlje predslavio je bibličar Anđelo Maly, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, trajalo je pet dana. Započelo je na Pepelnicu 14. veljače večernjim misnim slavljem, koje je u prepunoj župnoj crkvi predvodio župnik Norbert Ivan Koprivec.“Volim zastati u tišini prije tumačenja riječi Božje jer u tišini Bog najbolje progovara” - započeo je propovijed predslavitelj završne euharistije profesor Maly nakon što je po završetku pročitanog evanđelja sišao s oltara i kratko sjeo među puk. Osvrćući se na subotnje  Evanđelju u kojem Isusu dolazi žena grešnica, pere mu noge svojim suzama i pomazuje ga mašću iz alabastrene posude uputio je vjernicima pitanje: “Zašto smo večeras došli? Jesmo li došli zahvaliti za pročitanu Bibliju ili da čujemo što će reći propovjednik ili da vidimo kako se susjeda uredila za završetak Biblijskog bdjenja ili da bismo nešto čuli i naučili? Ovdje smo došli na gozbu poput one na kojoj je bio Isus u današnjem evanđelju. Na gozbu smo i mi pozvani. Zamislite da na vrata crkve sada uđe prosjak. Kako bismo ga dočekali? Zar ne bismo rekli da mu nije mjesto ovdje nego pred vratima? A da dođe predsjednica sigurno bismo je pozvali na počasno mjesto naprijed?! Ili da dođe osoba poput žene koja je došla Isusu? Onaj koji je pozvao Isusa na gozbu pomalo se sablažnjavao. I mi smo ponekad poput farizeja jer se čudimo tko sve ide u crkvu. Ne bismo li trebali biti poput ove grešnice? O toj ženi se govori već gotovo 2000 godina, o ženi koja je učinila poniznu gestu. Mi dolazimo danas na ovu gozbu donoseći sve svoje slabosti na oltar kako bi nas On preobrazio da budemo radosni navjestitelji i da svima kažemo  ¨Isus te ljubi i oprašta ti¨. Prožeti smo zazivom: ¨Dođi Gospodine Isuse!¨ I on će doći ako budemo otvoreni njegovoj riječi i ako je budemo provodili u našoj svakodnevici.” zaključio je propovijed profesor Maly.Euharistijsko slavlje uzveličao je pjesmom župni zbor mladih Navještenje. Na kraju misnog slavlja uslijedio je zajednički blagoslov Biblija koje su vjernici donijeli sa sobom nakon čega je župnik zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i danonoćnom čitanju Biblije. Biblijsko Bdjenje ovjekovječeno je zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja. Slavlje, na kojem su sudjelovali i župljani drugih župa velikogoričko-odranskog dekanata i grada Zagreba, kao kršćanski agape nastavilo se nakon svete mise u župnom pastoralnom centru Nazaret.

U toplom zajedništvu prisutni su iznijeli doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijelili iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevnici. Svi oni koji su čitali Sveto Pismo tijekom Biblijskog bdjenja imali su se priliku upisati i u knjigu dojmova, iz koje izdvajamo nekoliko  svjedočanstava:

"Otvorimo se Božjoj riječi danas i kroz čitav svoj život da se Bog po nama proslavi! Molimo na početku korizme: ¨Čisto srce stvori mi Bože, i duh postojan obnovi u meni! ¨“

„Hvala ti Bože na riječima koje sam čitala. Molim te oslobodi me mrmljanja, pretvaranja, sebičnosti i svega onoga što me udaljava od Tebe te mi daj svoga Duha mira, ljubavi, opraštanja i vjere da mogu ljubiti i one koji su mi teški.“

“Hvala Ti što si usred knjige Levitskog zakona stavio rečenicu  o ljubavi bližnjeg i tako mi još jednom potvrdio da je ljubav iznad svega, iznad svakog zakona i pravila. Daj mi snage da živim i širim ljubav do vječnosti.”

“Čitala sam dio oko izgradnje hrama Božjega. Bože, darujem ti svoje srce da u njemu izgradiš svoj hram.” “Bože moj učini moje srce poniznim da sve tvoje riječi urode plodom u meni.”(Izvor i foto: Snježana Kirinić Grubić/ Marija Kirinić i Snježana Nikolić)