°C 25

Druga šansa za poduzetnike u nevolji

27.03.2017.

ivana

Razvojna agencija Grada Velika Gorica- VE-GO-RA poduzetnicima nudi novu besplatnu uslugu „Druga šansa“. Usluga je kreirana sa svrhom prevencije tržišnog neuspjeha perspektivnih poslovnih pothvata, kao i ublažavanja negativne percepcije često povezane s teškoćama u poslovanju.

Inicijativa je pokrenuta kao pilot projekt razvojne agencije, gdje je u 2017. godini osigurano pružanje besplatne stručne pomoći za 12 velikogoričkih poduzetnika. Prioritetni zadatak je prepoznati i poduprijeti poduzetnike sa zastojem ili teškoćama u poslovanju uzrokovanim tržišnim previranjima, a čija bi propast uzrokovala štetu lokalnoj zajednici, primjerice kroz gubitak radnih mjesta ili smanjenje izvoza i proizvodnje.

U tom procesu koristit će se alati financijske analize u prepoznavanju uzroka problema te će se poduzetnike u teškoćama savjetom usmjeriti na pravno prihvatljiva rješenja. „Osim omogućavanja besplatne savjetodavne pomoći, ovim inicijativom želimo odaslati jasnu poruku lokalne zajednice – svaki poduzetnički pothvat je je odraz hrabrosti i kao takav zaslužuje poštovanje“, poručuju iz VE-GO-RA-e. Poduzetnik ne čeka, poduzetnik poduzima, zato zgrabite Vašu drugu šansu!

Polovica poduzeća gasi se u prvih 5 godina poslovanja

Istraživanja provedena u EU kažu da je oko 50% novih poduzeća ugašeno tijekom prvih 5 godina aktivnosti, od čega više od 15% prekida poslovanja završava stečajem. Proizlazi da je neuspješni poduzetnički pothvat više pravilo nego izuzetak, i da sasvim sigurno zbog toga ne treba kod poduzetnika stvarati fobiju ili sram. Studije su također pokazale i da poduzetnici s iskustvom bankrota uglavnom zadržavaju poduzetnički duh te da kao povratnici ostvaruju bolje rezultate nego početnici - oko 18% danas uspješnih poduzetnika ima prethodno iskustvo upravljanja jednim poduzećem, dok je njih 6% vodilo dvije ili više prethodno „propale“ tvrtke.

Osim što stečajevi imaju, u manjoj ili većoj mjeri, utjecaj na cijeli niz poslovnih subjekata u okruženju, ne treba zanemariti i izražene negativne posljedice koje poslovni neuspjeh ima na osobnom planu za poduzetnika pojedinca i njegovu obitelj, i to kako financijski tako i psihološki, posebice kad se ima na umu prevladavajuće negativna percepcija poduzetništva.
Ovaj problem prepoznala je i Europska komisija, koja u nizu strateških dokumenata i komunikacija promovira „2nd chance“ princip, i to s ciljem kreiranja društvene klime u kojoj se poteškoće i tržišni neuspjeh prihvaćaju kao sastavni dio poslovnog okruženja, uz istodobno razvijanje rješenja za prevenciju problema ili gašenja poslovanja.

-VE-GO-RA je odlučila pružiti novu poduzetničku potpornu uslugu (ako dopustite – s visokom dodanom vrijednošću), jer nam je želja prevenirati tržišni neuspjeh svakog perspektivnog poduzetničkog pothvata, te posebno negativne percepcije povezane s njim. Ovu inicijativu pokrećemo na razini pilot projekta, gdje je u 2017. godini osigurano pružanje besplatne stručne pomoći za 12 poduzetnika. Prioritetni zadatak je prepoznati i poduprijeti velikogoričke poduzetnike sa zastojem ili teškoćama u poslovanju uzrokovanim tržišnim previranjima, a čija bi propast uzrokovala štetu lokalnoj zajednici (gubitak radnih mjesta, smanjenje lokalnog izvoza i proizvodnje, sl.)-poručili su iz Razvojne agencije.

U tom procesu koristit će se alati financijske analize u prepoznavanju uzroka problema te će ih se savjetom usmjeriti na pravno prihvatljiva rješenja. Više informacija o mogućnostima prijave nalazi se ovdje.
Poduzetnik ne čeka, poduzetnik poduzima, zato zgrabite Vašu drugu šansu!