°C 10

Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu

18.05.2020.

Juraj Odrčić

Hrvatski poljoprivrednici su i u ovoj krizi uzrokovanoj koronavirusom još jednom pokazali kako su temeljna karika ne samo gospodarstva već i društva općenito. Police hranom trgovačkih centara nisu ostale prazne, a redovi na tržnicama govore da domaći proizvod opravdava svoju cijenu kvalitetom. Uz sve neprilike i zatvaranje države poljoprivrednici nisu zaustavili svoj rad, zemlja jednostavno ne čeka.

Dobro to zna i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji se redovito susreće s poljoprivrednicima, a ovih dana obišao je i nekoliko poljoprivrednih gospodarstava na velikogoričkom području.

U Rakitovcu smo s njime posjetili OPG Gordane Brozović koji proizvodi domaće jagode, Ivica Cerovski u Velikoj Mlaki ima sjedište gospodarstva koji obrađuje 120 ha ratarskih površina, a državni tajnik posjetio je i gater turopoljskih svinja u Lukavečkom čretu gdje mu je svoj rad predstavila Plemenita općina turopoljska.

Svinja kao brand

Naša najstarija pasmina svinja - Turopoljka, jedna je od tri hrvatske autohtone pasmine te ujedno i predstavnik Zagrebačke županije u ovoj kategoriji, a Turopoljci trenutno dokazuju ono što su već prepoznali i Austrijanci kojima najveći uzgajivač ove svinje - jedna tvrtka sa sjedištem u Varaždinu, plasira kvalitetne suhomesnate proizvode. 

- Ovo što radite zalog je za budući razvoj - poručio je Plemenitoj općini za posao koji radi kako bi meso turopoljske svinje zaštitili oznakom izvornosti putem nacionalne i EU oznake.

- Tako će postati prehrambeni brand i potencijalno turistički adut za ovaj dio Hrvatske. Znamo da je ovo osjetljiva pasmina s niskim reprodukcijskim potencijalom, no kvalitetu mesa potvrđuje da je nekad bilo cijenjeno i na bečkom dvoru što čini potencijalnu vrijednost na budućem tržištu - komentirao je Majdak u obilasku gatera koji će uskoro obuhvatiti 35 ha šumskog područja za eko ispašu.

Slatke jagode u doba krize

Sezona je jagoda i njen miris ispunjava tržnice, a na goričkom području nekoliko je poljoprivrednih gospodarstava koji uzgajaju domaće jagode. Jedna od njih je i poznato lice na goričkoj zelenoj tržnici Gordana Brozović koja u Rakitovcu pod plastenicima i na otvorenom niz godina drži jagode.

- Godišnje proizvedu 12 tona i ovo malo gospodarstvo u ovim okvirima prodaje na lokalnom tržištu u sklopu tržnice te putem prodaje na kućnom pragu. Tu se uključuje cijela obitelj, ali i dodatni sezonski radnici što je važno za zaposlenost u ruralnim područjima - komentirao je Majdak kako su jagode posebnog okusa i stoga cijenjene na ovom području.

Žitarice i za izvoz

Ivica Cerovski i njegov OPG iz Velike Mlake već su u kategoriji većih poljoprivrednika sa svojih 120 ha obradivih površina, najvećim dijelom pod zakupom. Ratarske površine pokrivaju žitarice i uljarice- pšenica, ječam, soja, uljana repica i kukuruz, a rad ovakvih poljoprivrednika omogućio je i da barem u ovoj poljoprivrednoj kulturi Hrvatska sa 110% proizvodnje zadovoljava potrebe samodostatnosti zbog čega se dio žitarica i izvozi.

- Ovo je izrazito uzorno gospodarstvo koje ima namjeru širenja svoje proizvodnje u okviru ratarske proizvodnje, ali ubuduće i uzgoja goveda na ovom području - poručio je Majdak.

Tugomira Majdaka i Veliku Goricu veže bivše radno mjesto. Prije nego je pozvan da preuzme mjesto državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede kratko je bio i gorički pročelnik za poljoprivredu. Stoga i dobro poznaje mogućnosti i potrebe naših poljoprivrednika.

- Obišli smo tri raznolika gospodarstva što čini raznolikost goričkog kraja sa svojim kvalitetnim proizvodima koji imaju svoju nišu ne samo na lokalnom području već i u Zagrebačkoj županiji i gradu Zagrebu, a žitarice se izvoze i na inozemno tržište iako nam je ova korona kriza pokazala da se što više trebamo orijentirati vlastitoj proizvodnji. Sami potrošači već po primjeru goričkih jagoda pokazuju da cijene svjež domaći kvalitetan proizvod s popularnom cijenom koja pokriva trošak proizvodnje - rekao nam je Majdak.

Proizvesti hrane dovoljno za Hrvatsku, kvalitetom "napasti" inozemno tržište

Iskoristili smo priliku da upitamo i u kojemu smjeru ide nacionalna poljoprivredna politika te koji će biti glavni zadaci u narednim godinama.

- Za buduće razdoblje 2021-2027., koje je programsko i financijskom razdoblje EU, želimo kroz nacionalnu strategiju stvoriti okvir za povlačenje sredstava iz fondova EU, kroz izravna plaćanja Europskog poljoprivrednog fonda i Fonda za ruralni razvoj, ali i stvoriti nacionalni okvir financiranja putem državnih potpora kroz nacionalne, regionalne i lokalne potpore kako bi povećali produktivnost poljoprivrede. Sve kako bi u dijelu strateških proizvoda, prije svega u stočarstvu, ali i u dijelu ratarstva koji proizvodi žitarice i uljarice za kvalitetne pekarske proizvode te za stočnu ishranu, kako bi postigli samodostatnost. U žitaricama i uljaricama imamo samodostatnost, ali stočarska proizvodnja je daleko ispod. I u dijelu povrtlarstva i voćarstva treba postignuti stupanj samodostatnosti kako bi zadovoljili naše prehrambene navike i potrebe potrošača - rekao nam je tajnik kako poljoprivreda ide prema naprijed.

Kako bi bili uspješniji potrebno je ciljano programiranje kroz strategiju i iskorištenje svih potencijala koje naša zemlja ima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, nastavlja Majdak, i stoga valja provoditi pametnu politiku i definirati naše resurse i način na koji oni mogu biti dostupni poljoprivrednici.

- I ovdje na primjeru gospodarstva vidimo da je zemljišna politika važna i da poljoprivrednicima treba omogućiti ovaj vrijedan resurs kako bi povećali proizvodnju i produktivnost te kako bi dugoročno u tim strateškim proizvodima bili na razini naših potreba, a kvalitetnije proizvode još i izvozili s dodanom vrijednošću na europska i svjetska tržišta - zaključio je državni tajnik Tugomir Majdak kako je potrebno aktivirati što više slobodnog zemljišta u poljoprivredne svrhe. 

Galerija slika

Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu Državni tajnik u obilasku poljoprivrednika: Kupci prepoznaju kvalitetu