Novosti Sport Događanja

DV Žirek sudjelovao u humanitarnoj kampanji za osobe s mišićnom distrofijom: Sredstva od prodaje sadnica cvijeća usmjerena za kupnju pogonskog kotača

21.05.2024. / Redakcija

U povodu Nacionalnog dana osoba s neuromuskularnim bolestima koji se obilježava 21. svibnja, u Dječjim vrtićima Lojtrica i Žirek provedena je kampanja „Biljka za MD” s ciljem podizanja svijesti javnosti za izazove s kojima se susreću osobe s mišićnom distrofijom. Dječji vrtić Lojtrica iz Velike Mlake već godinama sudjeluje u ovoj kampanji koja je važna za razvoj solidarnosti i uključivosti kod djece od najranije dobi. Ove se godine u kampanju uključio i Dječji vrtić Žirek u kojem su roditelji sa svojom djecom mogli kupiti sadnice cvijeća i tako doprinijeti kampanji.

 -Kampanjom „Biljka za MD” se u 2024. godini kroz donacije za sadnice prikupljaju sredstva za podršku osoba s mišićnom distrofijom kojima će se osigurati pogonski dodatak za invalidska kolica koji će im uvelike olakšati kretanje i povećati samostalnost te predstavlja inovativno rješenje asistivne tehnologije – kazala nam je Mirna Pleša Šilić, stručna suradnica u Savezu društava distrofičara Hrvatske.

Odaziv na akciju je bio velik, u manje od sat vremena sve su sadnice dobile svog vlasnika.


-Prvi put smo se uključili u kampanju i jako smo sretni i ponosni što smo u rekordnom roku prodali sve biljke. Nastavit ćemo sudjelovati u kampanji i idućih godina. Djeca su oduševljena što su mogli sudjelovati, sretni smo što smo mogli na ovaj način pomoći i učiniti dobro djelo – istaknula je ispred Dječjeg vrtića Žirek pedagogica Maja Munđer Dragin.

Prikupljena sredstva od prodaje sadnica bit će usmjerena za kupnju pomoćnog kotača za invalidska kolica Gordani Maras iz Požege koja od djetinjstva boluje od mišićne distrofije. Upravo takav dodatak za kolica ima i logopedica u Dječjem vrtiću Žirek Petra Žuvela.

-Ovdje radim već 20 godina, podržavam ovakve akcije i u radu s djecom nastojim im podizati svijest o humanitarnim akcijama i o tome da postoje ljudi koji imaju teškoće. Pogonski kotač mi je poboljšao kvalitetu života, puno sam samostalnija. Vjerujem da će i Gordani pomoći i poboljšati pokretljivost i da će biti sretnija kao što sam i ja – kazala nam je Žuvela i dodala kako je ona svoj kotač isto dobila uz pomoć humanitarne akcije koja je organizirana za nju.

Ovakav dodatak za invalidska kolica koja osobama s invaliditetom olakšava svakodnevicu stoji oko pet i pol tisuća eura stoga su ovakve akcije hvalevrijedne. Djeca od malih nogu uče o važnosti pomaganja i različitosti među ljudima.

Podijeli