°C 14

Dva snažna potresa zatresla Veliku Goricu: Moguća nova podrhtavanja

22.03.2020.

Petar Brnada

9:45 sati

Javna vatrogasna postrojba Velike Gorice nije dobila dojave o većim oštećenjima.

Vatrogasna zajednica GVG ponudila je pomoć Zagrebu s ljudskim snagama, no za sada nema potrebe s time odgovor je iz Zagreba.

VG Vodoopsrkba potvrdila je da nema oštećenja na vodoopskrbnoj mreži te sustav funkcionira normalno.

Gradsko stambeno gospodarstvo prijavilo je da na višestambenim zgradama nisu uočena vidljiva oštećenja.

Gradski stožer civilne zaštite: U Velikoj Gorici nema dojava o oštećenjima na stambenim objektima. Komunalni sustav u potpunosti funkcionira, opskrba vodom, električnom energijom, te funkcioniranje telekomunikacija odvijaju se bez poteškoća.

 

Dva snažna potresa zatresla su jutros Zagreb i okolicu pa su se tako osjetila i u Velikoj Gorici.

Prema podacima seizmološke službe onaj magnitude 5.3 prema Richteru osjetio se u 06:23 sata, a u 07:01 uslijedio je još jedan magnitude 5.0. 

Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine na dubini od 10 km.

Iako su u Zagrebu zabilježene veće materijalne štete, iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica kažu da za sada nisu imali dojava o takvoj šteti.

Nakon prva dva potresa, najavljena su nova podrhtavanja tla, a nedugo zatim osjetila su se još dva manja potresa.

Marijan Herak, seizmolog s PMF-a za HRT je kazao da je vrlo vjerojatno ovo bio najsnažniji potres, no naglasio je da to nitko ne može sa sigurnošću potvrditi.

Također su najavili da su u narednim danima i mjesecima moguća još podrhtavanja tla.

Nedugo nakon potresa Crveni križ priopćio je građanima da se obuku, uzmu lijekove, novac, dokumente, osnovnu hranu i ljubimce, kao i mobitel i punjać, ključ od auta. Zaključajte stan. Izađite na otvoreno gdje ne postoji mogućnost da se nešto sruši na vas, napisali su putem društvenih mreža iz Crvenog križa.