°C 1

Ekoregija održala edukaciju o sustavu za uštedu energije

09.10.2018.

Petar Brnada

U organizaciji Ekoregije Velika Gorica u petak je održana edukacija za predstavnike gradskih ustanova i trgovačkih društava koji se koriste Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE), tj. internetskom aplikacijom za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora.

Kako ističu iz Ekoregije ISGE predstavlja izuzetno koristan alat za sustavno praćenje potrošnje i učinkovito gospodarenje energijom na lokalnoj razini, gdje Ekoregija Velika Gorica i glavni administrator Mario Konić vode brigu o redovitom prikupljanju i analizi podataka, korisničkoj podršci te općenito funkcioniranju sustava za Grad Veliku Goricu.

Predavanje za korisnike ISGE-a održano je u prostorima Veleučilišta Velika Gorica, a njime je moderirala Valentina Madžarević iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica, i Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velika Gorica, zahvalili su svim predstavnicima gradskih ustanova i trgovačkih društava na angažmanu vezanom za mjesečni unos podataka u sustav ISGE te istaknuli značaj tih aktivnosti u smislu brige oko energetske efikasnosti na razini grada. Tom prigodom predstavljen je i projekt Compete4SECAP, kojeg provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a koji za cilj ima implementaciju standardiziranih sustava upravljanja energijom u gradovima i općinama.

-ISGE sustav radi na način da se u bazu podataka prvo unose statički podaci o svakom gradskom objektu, odnosno informacije o općim, konstrukcijskim i energetskim karakteristikama zgrade. Potom se unose dinamički podaci koji uključuju potrošnju energenata na mjesečnoj razini prema dostavljenim računima od dobavljača, te potrošnju na tjednoj ili dnevnoj razini prikupljenu izravnim očitanjem stanja s brojila- pojasnili su iz Ekoregije.

Pritom su dodali da je sustav projektiran na način da prihvaća i satna očitanja potrošnje energije s objekata gdje su ugrađeni sustavi za daljinsko očitavanje potrošnje energije.

Podaci uneseni u ISGE koriste se za niz izračuna, analiza i kontrola, čime se omogućava razumijevanje kako i na što se troši energija i voda u pojedinoj zgradi, kao i uspoređivanje pojedinih zgrada sa sličnim objektima. Ujedno je vidljiva prekomjerna i neracionalna potrošnja, te je moguća pravovremena prevencija neželjenih i nepotrebnih troškova.

-Na temelju informacija dobivenih kroz provedene analize, predstavnici Grada Velike Gorice odgovorni za gospodarenje energijom mogu identificirati i provesti potrebne mjere za povećanje energetske učinkovitosti, koje u konačnici rezultiraju energetskim i novčanim uštedama u gradskom proračunu- poručili su iz Ekoregije.