°C 25

Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče

11.07.2020.

Maja Peranić

Na prostoru poznatog i omiljenog negdašnjeg kupališta Goričana, na 'Čič- Beachu' novoosnovana Udruga Jezero Čiče - Turopoljsko more okupila je danas vrsne stručnjake i profesionalce u zaštiti okoliša, društvene aktiviste, predstavnike sportskih udruga, kao i entuzijaste Goričane i Turopoljce doista zainteresirane za budućnost jezera Čiče i turopoljskog zavičaja. Pridružili su joj se i predstavnici donositelja odluka - Grada, Županije, Turističke zajednice i drugih kako bi podržali njen glavni cilj - revitalizaciju jezera Čiče.

Udruga je osnovana u studenom prošle godine, a zbog situacije s pandemijom tek je danas dočekala svoje predstavljanje i predstavljanje svojih ciljeva. Glavni među njima jest svakako revitalizacija jezera Čiče kako bi ono postalo sportsko rekreacijsko turistički centar, s prvenstveno uređenim kupalištem Goričana koje bi napokon postalo pravo Turopoljsko more.

-Osnovni strateški cilj udruge je revitalizacija jezera Čiče i njegova urbanizacija prema Urbanističkom planu Grada Velike Gorice. To je plan koji je donesen 2013.g, a prema kojem ovo jezero treba biti sportsko rekreacijsko turistički centar. Vrlo jednostavno ćemo doći do toga. Treba staviti za stol sve strane koje su zainteresirane, Grad Veliku Goricu, Zagrebačku županiju, koncesionara, evo sad smo i mi kao Udruga vrlo bitan faktor te ćemo zajedno pronaći kompromisno rješenje kojeg ovdje ima - rekao je predsjednik Udruge Alan Šembera te objasnio:

-Treba krenuti od dijela gdje je bio bivši koncesionar koji je nestao s jezera i ostavio ga u stanju koje je neprimjereno. Tamo treba krenuti u obnovu i revitalizaciju, a s druge strane s postojećim koncesionarom naći zajednički jezik i omogućiti mu da nastavi svoj rad u sljedećoj fazi, ali da revitalizira prvo Čič beach u određenom roku, ali i ostatak dalje prema Veslačkom klubu. I to je naš prijedlog koji ide sljedeći tjedan prema Gradu i koncesionaru i oko kojega tražimo rješenje.

O ideji o kojoj govori Šembera, građani Velike Gorice slušaju već godinama, no pomaka na žalost, do sad nije bilo. Da će se inicijativom ove Udruge to promijeniti predsjednik novoosnovane udruge je uvjeren te ističe kako su se ovog puta okupili vrsni stručnjaci koji znaju na koji način postići zacrtani cilj.

-Dosad se nije okupila jedna koncentracija struke ljudi, entuzijasta koji to mogu izgurati kao što to mi danas imamo u Udruzi. Druga, vrlo bitna stvar jest što je Hrvatska danas u Europskoj uniji, a Unija zaštitu okoliša, posebno problem eksploatacije šljunka vodi vrlo ozbiljno i Hrvatska je zbog načina na koji se obavlja posao šljunčarenja već dobila opomenu EU. Poslana je direktiva i Hrvatska taj problem mora u najkraćem roku riješiti. S jedne strane imamo batinu, s druge strane EU nam daje fondove koji nam ovdje mogu sufinancirati revitalizaciju sadržaja koji su bitni za okolinu - kazao je Šembera.

Udruga je već poduzela bitne korake za ostvarenje cilja. Sjeli su, kažu s Gradom, koncesionarom, Županijom i ministarstvima koji su svi redom pokazali dobru volju.

-Stvari se sad razvijaju i više nego dobro čak i bolje i brže od naših očekivanja. Nekakva optimistična predviđanja su da će u roku godinu i pol do dvije prvi veliki pomaci biti vidljivi-rekao je Alan Šembera.

Da volja i želja za realizacijom ove ideje među Velikogoričanima postoji pokazalo se i danas prilikom predstavljanja Udruge na licu mjesta - na Čič Beachu. Ni jako podnevno sunce nije rastjeralo okupljene građane da čuju što predstavnici Udruge, ali i institucija o ovoj temi imaju za reći. Povijest jezera Čiče živopisno je u svom govoru ispričao poznati velikogorički kroničar Aleksandar Božić, a inicijativu i ciljeve Udruge podržali su Ured Europske komisije u Zagrebu, Američka ambasada u Zagrebu, Ministarstvo okoliša i energetike, Ministarstvo gospodarstva, Institut za istraživanje i razvoj održivih ekosustava, VVF Adria, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Grad Velika Gorica koji je svjestan problema jezera i potrebe da se ono napokon dovede u red.

-Ovakve šljunčare kojih ima jako puno poraz su cijele Hrvatske. Od Rakitja do Zaprešića, preko Save u Rugvici, Donja Lomnica koja je devastirana propašću Industrogradnja koja je puno u lošijoj situaciji nego ovdje. Došlo je do sustavne i zakonodavne nebrige. Nije se reagiralo kako se trebalo. Ovo jezero je iskopano uglavnom 70-ih, 80-ih i 90-ih godina. Ne sad. To su bile ključne godine kada su svi akteri trebali reagirati. Prije inicijative nisu bile baš poželjne. Sada živimo u demokratskom društvu i inicijative su dobrodošle. Ova vaša udruga ima pozitivnu ideju i imat će podršku lokalne zajednice u smislu političke podrške da sve što dogovorimo zajedno i izrealiziramo - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Iz Udruge Jezero Čiče - Turopoljsko more pozvali su sve građane da ih podrže u namjerama i ciljevima revitalizacije jezera kako bi ono postalo omiljeno kupalište, ali i mjesto druženja, rekreacije te zablistalo punim sjajem koji mu je priroda namijenila.

-Podržite nas, ljudi uključite se, nitko drugi neće riješiti naše probleme nego mi sami. Udruga Jezero Čiče - Turopoljsko more je prvi korak u tom smjeru. Što nas je više veća nam je snaga i to ćemo se prije kupati na Turopoljskom moru i Velikogoričani će svoje jezero dobiti natrag - zaključio nje predsjednik Udruge Alan Šembera.

Galerija slika

Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče Ekspertni tim Udruge ima rješenje za jezero Čiče