Novosti Sport Događanja

Evo koje su promjene u Zakonu o sigurnosti u prometu danas stupile na snagu

30.07.2022. / Redakcija

Promjenama u Zakonu o sigurnosti u prometu po prvi put zakonski regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikli, segwaya. Ono od danas spadaju u kategoriju osobno prijevozno sredstvo. Brzina kretanja im je ograničena na 25 kilometara na sat, a svi vozači moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Oni koji se neće držati navedenih pravila, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. Osobna prijevozna sredstva moraju se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a ako ih nema, mogu se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Također, vozači osobnog prijevoznog sredstva, kao i vozači bicikala, sukladno novom Zakonu, ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. U slučaju kršenja propisane obveze, propisana je sankcija, odnosno novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Uvodi se obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozače, upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, koja ne može biti duža od šest mjeseci. Liječnici su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji. Za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije. Sankcije su predviđene i za vozače koji će upravljati vozilom u prometu na cesti za vrijeme dok im je izdano navedeno upozorenje liječnika o privremenom zdravstvenom stanju.

Definirani su i novi pojmovi, kao što su „zona prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni“, „pomoćna pješačka sredstva“, „jahač“ i „automatizirano vozilo“. Propisane su sankcije za vozače koji koriste vozila s ugrađenim sustavima za pomoć vozaču (djelomično automatizirano vozila) tako da vozilo upravlja samostalno, a pritom, dakle za vrijeme vožnje, vozači niti ne sjede na vozačkom sjedalu, čime ne mogu reagirati u nepredviđenim slučajevima.

Zabranjeno je parkiranje vozila na mjestima namijenjenim za punjenje električnih vozila i omogućuje sankcioniranje nesavjesnih vozača kao i premještanje vozila koja ne koriste usluge punjenja.

Kazna za prebrzu vožnju porasla je s 500 na tisuću kuna, a kako kažu iz MUP-a na to su bili prisiljeni jer trenutačna visina kazne vozače ne odvraća od činjenja prekršaja.

 

Podijeli