°C 1

FINA: Više firmi i zaposlenih, manji prihodi

09.07.2019.

Juraj Odrčić

Broj poduzetnika i zaposlenih u Velikoj Gorici u protekloj godini, u odnosu na onu ranije, je rastao, ali su istovremeno zajedno uprihodovali manje nego godinu ranije, objavila je FINA u svom novom analitičkom izvještaju o poduzetničkoj aktivnosti u Hrvatskoj.

U Velikoj Gorici lani je poslovalo 1683 tvrtki koje su u našemu gradu držale 11639 radnih mjesta, a ostvarile su 12,4 milijardi kuna prihoda s prikazanom dobiti od 516 milijuna kuna. Usporedimo li to s izvještajem FINA-e za godinu ranije vidimo da je porastao broj tvrtki i radnih mjesta - u 2017.g. u Velikoj Gorici poslovalo 1508 tvrtki s 10919 radnika. No, istovremeno prihodi su se smanjili za 1,1 milijardi kuna, a poduzetnici su u 2018. godini prikazali znatno manju dobit - čak 221 milijun kuna manje. Prema posljednjim podacima tako je Velika Gorica po broju poduzetnika zauzela deveto mjesto u Hrvatskoj, po broju zaposlenih 11., a prema prihodima i dobiti šesto mjesto u državi.

Očekivano je najveći broj poduzetnika u Zagrebu koji je ujedno i županija. Iza poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu na drugom su mjestu poduzetnici sa sjedištem u Splitu, a na trećem oni sa sjedištem u Rijeci. Prema prosječnom broju zaposlenih po jednom poduzetniku, na prvom je mjestu Koprivnica s 12,1 zaposlenih, čemu su doprinijela dva društva, PODRAVKA d.d. i BELUPO d.d. Iza Koprivnice su sljedeća tri županijska središta Požega (11,4), Krapina (11,2) i Slavonski Brod (10,4). Sva ostala županijska središta u prosjeku imaju manje od 10 zaposlenih po jednom poduzetniku s time da Zagreb ima prosjek od 8,3 zaposlenih po poduzetniku dok Velika Gorica ima 6,9. Najmanji prosječni broji zaposlenih po jednom poduzetniku imaju županijska središta Zadar (5,6), Gospić (5,5), Dubrovnik (5,4) i Split (5,2).

Među prvih deset gradova po ukupnom prihodu poduzetnika u 2018. godini su i poduzetnici u gradovima koji nisu sjedišta županija, a to su Velika Gorica s 12,4 milijardi kuna (rang 6) i Sveta Nedjelja s 10,7 milijardi kuna (rang 8). Po visini ukupnoga prihoda još se izdvajaju poduzetnici Pule1 sa 7,5 milijardi kuna (rang 12) te Stupnika s 5,7 milijardi kuna (rang 16) i Samobora s 5,5 milijardi kuna (rang 18).

- Izneseni prikaz polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Poznato je da su sjedišta velikih, a osobito velikih tvrtki u državnom ili mješovitom vlasništvu kao i velikih trgovačkih lanaca i drugih velikih i srednjih poduzetnika, redom u Gradu Zagrebu te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju upravo u toj županiji, a ne i u drugim županijama, gradovima ili općinama, u kojima se također obavlja manji ili veći dio njihovih poslovnih aktivnosti - pojašnjavaju iz FINA-e.