Novosti Sport Događanja

FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju

18.11.2023. / Ivana Ćurić

Paljenjem svijeća i molitvom za sve poginule hrvatske branitelje, posebno branitelje i sve stradale u Vukovaru i Škabrnji noćas su brojni Velikogoričani svih uzrasta obilježili Dan sjećanja.

Mještani su se okupljali u Buševcu, Mraclinu, Turopolju, Donjoj Lomnici, Vukovini i drugim naseljima, potom u Kurilovcu, na Plesu, a duž glavne gradske ulice lampione su upalili i postavili učenici svih velikogoričkih osnovnih škola. Obilježavanju Dana sjećanja sve više se pridružuju i vrtićanci, pa su tako i u goričkim vrtićima tijekom dana upaljeni lampaši. Pridružili su se obilježavanju Dana sjećanja i drugi građani koji su u pratnji svojih bližih gdjegod zapalili svijeće i zastali.

 

Uz molitvu, svijeće i prigodnu pjesmu okupili su se građani u Zvonimirovoj ulici. Molitvu je predvodio vlč.Koprivec, a u procesiji su potom svi  prošli do crkve Navještenja BDM gdje je služena sveta misa. I Ukrajinska zajednica u Velikoj Gorici priključila se obilježavanju 25 obljetnice stradanja u Vukovaru i Škabrnji. Prvi puta je sudjelovao i Andrej Pavlešan predstavnik Ukrajinaca u Zagrebačkoj županiji.

U sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara i kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Bitka za Vukovar, tada pod vojnom opsadom Jugoslavenske narodne armije, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. i u njoj je sudjelovalo 1800 branitelja. Slomu obrane grada prethodili su tragični događaji s fatalnim posljedicama: u borbama u gradu i na širem području Vukovara poginulo je oko 1600 branitelja, a njih oko 600 ubijeno je nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima. Poginulo je i oko 1000 civila, a ranjeno je više od 2500 osoba. Uz to je u srpske koncentracijske logore odvedeno oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Na dan 18. studenoga prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. 

 

Foto: VGdanas (Zvonimirova i Vukovina, ostalo: Facebook,čitatelji)

Galerija slika

FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju FOTO: Da se ne zaboravi, Vukovar svijetli i u Turopolju

Podijeli