Novosti Sport Događanja

FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo!

22.10.2021. / Petar Brnada

Dvjestotinjak metara makadamskog puta koji se proteže uzduž velikogoričkog Sajmišta, od Ulice Ivana Gorana Kovačića pa do raskrižja s Horvatovom ulicom te Ulicom Franje Boška Kirinčića, već dugi niz godina pojedincima služi kao odlagalište raznoraznog otpada odnosno kao pravi divlji deponij, ali u zadnje vrijeme dobio je i dodatnu namjenu.

Iako sajmišni prostor također već godinama predstavlja mjesto na kojemu se uz smeće lako možete riješiti i kućnih ljubimaca koje više ne želite u svojim domovima ili dvorištima, posljednjih mjeseci ta se užasna praksa itekako intenzivirala, a Velikogoričani iz obližnjih kuća na to više ne žele zatvarati oči i zahtijevaju rješenje.

Kako nam govore, a u što smo se i sami uvjerili obilaskom te „zone“ sumraka, zračne udaljenosti tek 500-tinjak metara od glavnog autobusnog kolodvora i civilizacije, mnogi od njih dali su najbolje od sebe kako bi ublažili problem, vodeći se pritom onom „budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ , no za sada se čini kako se problem samo širi, umjesto da mu se staje na kraj.

Naime, mnogi susjedi iz obližnjih kuća već godinama udomljavaju odbačene mačiće i psiće ili im tople domove pronalaze u rukama nekih drugih dobrih ljudi koji ih nesebično udomljavaju. No u zadnje vrijeme sve je teže pronaći one voljne zbrinjavanja, dok paralelno broj odbačenih, nedužnih malih bića na tom prostoru raste doslovce iz dana u dan.

-Što da radimo više? Mi smo udomili dvije mačke koje su odbačene upravo na ovom makadamu, a često nahranimo i brojne druge za koje vidimo da su odbačeni tamo. No njihov broj zaista nekontrolirano raste i mi više ne znamo što učiniti. Kao da nam već čitav život nije dosta odbačenog smeća koje tamo svakodnevno gledamo, sada ovo postaje još veći problem- kaže nam jedna susjeda s kojom smo obišli makadamski put.

Kako kažu, gotovo svakog jutra osvane nova napuštena mačka koja potom praznog želudca kreće prema najbližim kućama u očajničkoj potrebi za hranom, a oni iako velikog srca i još šire ruke, jednostavno ne mogu financirati sve te troškove hranjenja.

-Vidite i sami da cijene svih proizvoda i namirnica divljaju iz dana u dan. Jedva pronalazimo novca za sebe i za svoja usta tako da je teško odvajati neke značajnije iznose za sva ta mala bića. Mi bismo voljeli kada bismo ih mogli sve udomiti i nahraniti, ali troškovi života sve su veći i to je nemoguća misija. Problem nastaje upravo kada nanjuše hranu naših ljubimaca, a kada vam se jednom nahrane u dvorištu, od tamo više ne odlaze- žali nam se susjeda.

Ubrzo nam se na terenu pridružila još jedna susjeda s kojom krenuli u susret s mačkama. Iako na prvu ugledate tek dvije do tri mačke koje lutaju makadamom pa u sebi naivno pomislite „ha i nije to tako strašno kao što pričaju“ ubrzo vas demantira prizor cijelog čopora mačaka koje vam oprezno prilaze.

Kao u nekakvome filmu, prema unaprijed dogovorenom rasporedu, iza željezne ograde i grmlja zatrpanog smećem, izlaze ova mala bića kako bi se upoznala s nama. A ima ih svih boja i veličina! Od onih najmanjih do odraslih mački, no svi s istim problemom- praznim želudcem i napuštenim skladištem zaraslim u šikaru kao svojim domom.

Pomažu svakako, objašnjavaju nam susjedi, svi pojedinci koji se nađu u prolazu ili već znaju da mačke tamo obitavaju, pa im ponekad ostave konzervu ili vrećicu hrane, no to je, kako ističu, samo gašenje vatre kapljicom vode, dok konkretnog rješenja još nema na vidiku.

Upravo stoga zahtijevaju adekvatno rješenje koje će spriječiti odbacivanje kućnih ljubimaca te smeća uzduž makadama jer tolerancije i razumijevanja jednostavno više nemaju. Pritom predlažu i pojedina rješenja koja ne traže puno novaca ni energije, a barem bi djelomice polučila rezultate.

-Nedavno smo upravo na vašem portalu pročitale da su stigle prve kamere za nadzor divljih odlagališta otpada koje će biti postavljene na najkritičnija mjesta, odnosna na lokacije najproblematičnijih divljih deponija kako bi se pokušalo spriječiti daljnje odlaganje u prirodu. Upravo takvo rješenje predlažemo i u ovom slučaju. Kada je već nemoguće uspostaviti red i čistoću u našem kvartu koji je u 1. gradskoj komunalnoj zoni koju sukladno tome prvorazredno i plaćamo, onda Grad Veliku Goricu ljubazno molimo da na makadamu postave jednu do dvije kamere kako bi se donekle stalo na kraj ljudskom ološu koji obitava oko nas- predlažu susjede kojima je dosta nemara i zapuštanja kompletnog prostora Sajmišta.

Podsjetimo, ljetos smo pisali da je u toj šikari prepunoj smeća svoj dom pronašao i čagalj, a zelene površine nerijetko zarastu u ambroziju o čijoj štetnosti ne treba trošiti puno riječi. Stoga mještani ovog dijela Kurilovca javno traže konkretnu reakciju i akciju kako bi i njihova četvrt dobila tretman, ako već ne ravnopravan onima u samom centru grada, poput nedavno uređene Tomaševićeve ulice, onda barem čist i uređen okoliš jer manje od toga nikako ne zaslužuju u 21. stoljeću i šestom gradu po veličini u Republici Hrvatskoj.   

Galerija slika

FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo! FOTO Divlji deponij u 1. komunalnoj zoni postao je i „odlagalište“ mačaka, susjedima prekipjelo!

Podijeli