°C 6

FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale'

27.01.2021.

Redakcija

Toranj crkve Navještenja Blažene Djevice Marije danas je skinut zbog oštećenja nastalih u potresu. Tornju, ali i samoj crkvi je, podsjetimo, potrebna sanacija, a prema riječima izvođača radova sanacija samog tornja mogla bi potrajati do ljeta.

Skidanju tornja s crkve NBDM nazočio je danas v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar istaknuvši kako je ovo prilično emotivan trenutak za sve Velikogoričane.

-Svi smo svjedoci jednog emotivnog trenutka za sve Velikogoričane gdje je naša odmilja katedrala Navještenja BDM iz već poznatih razloga potresa i nesigurnosti morao se odraditi ovaj zahvat na njoj i to je prvi od mnogih koji će biti-kazao je Ačkar.Dodao je kako je zadovoljan dinamikom kojom se pristupilo sanaciji sakralnih objekata, a već danas najavljen je sastanak s resornim ministarstvom s kojim će se dogovoriti daljnji koraci vezani uz sanaciju.

-Danas popodne ne samo župnici naši, ne samo Navještenja BDM vlč. Koprivec, nego i dekan Đuro Sabolek odlazimo kod pomoćnice ministrice kulture Marije Mikec, gdje ćemo dogovoriti daljnje korake i sredstva za obnovu i što prije rješavanje naših svih crkava koje su stradale, ove crkve i u Dubrancu te četiri kapelice koje su stradale- rekao je. Postupak sanacije uvelike ovisi o restauratorima i konzervatorima jer se u slučaju obnove sakralnih objekata radi o spomenicima kulture, no od strane Grada, uvjerava Ačkar, pružit će se sva moguća podrška kako bi se oni što prije zasjali punim sjajem.-Moramo ovdje voditi računa da neće biti moguće promptno i brzo reagirati jer tu je i restauratorica, konzervatori, i postoje neki zakoni kojih ćemo se morati držati jer to su sve spomenici kulture. Nama je to prioritet i sve što je u našoj moći, sve što logistički možemo odraditi prema ministarstvima i što je u domeni Grada Velike Gorice će apsolutno biti učinjeno kako bi u prvobitno stanje što prije vratili naše crkve i kapele, a posebice ovu našu centralnu crkvu navještenja BDM-rekao je Krešimir Ačkar.

Radove na uklanjanju zvonika s crkve Navještenja izvela je tvrtka Gradel, čiji tehnički direktor Juraj Vugrinović ističe kako su oštećenja zvonika dosta velika pa će njegova obnova potrajati i do četiri mjeseca.

-Nakon potresa kad smo snimili stanje, vidjeli smo da su se pojavila puknuća na zvoniku što je statički poremetilo nosivost tornja, morali smo odlučiti da uz pregled statičara moramo skinuti toranj da možemo pristupiti sanaciji zvonika. Projekti su u izradi, trebali bi biti ovaj tjedan gotovi, i kad ih dobijemo ćemo pomalo krenuti u sanaciju zvonika. Šteta je dosta velika, izvana se ne čini da je oštećen zvonik, ali ima puno puknuća i mislim da bi za tri do četiri mjeseca, odnosno do kraja ljeta to trebalo biti gotovo, trebali bismo završiti radove. Treba osigurati statičku stabilnost zidova, to ovisi o statičarima na koji način riješiti sanaciju-kazao je voditelj radova Vugrinović.

Galerija slika

FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale' FOTO Emotivan trenutak za Velikogoričane: Skinut toranj 'Turopoljske katedrale'