°C 20

FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara

22.09.2018.

Juraj Odrčić

Veterani Domovinskog rata, njih oko tisuću kao predstavnici 21. hrvatske županije, jutros su se okupili u Parku dr. Franje Tuđmana gdje je otvoreno 23. Državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske kojima je domaćin upravo naš grad.

Organizator ovog nacionalnog sportskog susreta branitelja je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, a o njima nam je više rekao predsjednik udruge Đuro Dečak, general-pukovnik u miru.

- Kada smo 1995. godine pobijedili u Domovinskom ratu udruga je odlučila da ćemo se svake godine sastati na športskim igrama. One su povod za druženje veterana od Dubrovnika do Vukovara. Ovo je najveća takva manifestacija, a to je zato što smo mi i najveća braniteljska udruga - rekao je Dečak.

Svaku županiju predstavlja tim od 54 člana, a kako sudjeluju sve hrvatske županije na igrama je preko tisuću branitelja kojima je ovo prilika i da upoznaju Veliku Goricu.

- Domaćinstvo potvrđuje naša nastojanja da se Domovinski rat i borba za neovisnost, koja se vodila i na našem području, da se ne zaboravi i da bude utkana u identitet naših ljudi. Ovo je grad ljudi koji su obranili ne samo svoj dom već i hrvatsku metropolu, a time stvorili temelje za našu nacionalnu budućnost - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić najavivši i skorašnji početak gradnje Spomen doma 153. brigade HV-a u Velikoj Buni.

Zagrebačka županija bila je domaćin susretima 1997. godine, a sada 20 godina kasnije ponovno je dobila tu priliku.

- Ponosan sam i radostan da su po drugi puta igre u našoj županiji. Jasno da time ne samo da su športska natjecanja to je dan kada se prisjećamo i svih poginulih za našu Domovinu, njima neizmjerno hvala za temelje naše države da živimo u suverenoj i slobodnoj Hrvatskoj - rekao je župan Stjepan Kožić koji je na čelu županije koja bilježi 29 tisuća hrvatskih branitelja.

Sportsko druženje branitelja potrajat će cijeli dan sve do 17 sati na nekoliko lokacija. Natjecanje u malom nogometu održava se na ŠRC-u Udarnik u Kurilovcu, u Gradskoj dvorani igra se stolni tenis i šah, pikado u kafiću Epic Brozo, kuglanje na Gradskom stadionu, a povlačenje užeta u Parku dr. Franje Tuđmana. Natjecanja u streljaštvu i boćanju odigravaju se u susjednom Zagrebu, a pokrovitelj je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Prije svečanoga otvorenja sudionici ovog susreta prošli su mimohodom kroz Veliku Goricu, a potom s predstavnicima javnih tijela i položili vijence kod "Golubice" - spomeniku velikogoričkim braniteljima.

Galerija slika

FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara FOTO: Gorica domaćin Braniteljskih igara