Novosti Sport Događanja

FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja

21.11.2023. / Maja Peranić

Projekt izgradnje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja pri samom je kraju. Danas je ondje održana završna konferencija ovog EU projekta koji će značajno doprinjeti očuvanju kulturne baštine Velike Gorice i cijelog Turopolja. 

Projekt je ukupne vrijednosti 1 318 439,98 eura, a čak 91% sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije, dok je preostali iznos osigurao Grad Velika Gorica.

Projekt obnove podrazumijevao je uklanjanje starog, trošnog dvorišnog objekta i izgradnju suvremene muzejske zgrade s višenamjenskom dvoranom za posjetitelje, odgovarajućim depoom za čuvanje predmeta muzejskih zbirki te suvremenim radnim prostorom za zaposlenike. Centar se nalazi u dvorišnom djelu iza kuće poznate pod kolokvijalnim nazivom bivše rodilište koju je 1898. godine izgradila obitelj Čop za stanovanje. Riječ je o danas zaštićenoj građevini koja je kroz povijest korištena za različite namjene, gospodarsku (trgovina), zdravstvenu (rodilište), kulturno obrazovnu (Galerija Kordić i Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU) te administrativno-upravnu namjenu (danas gradska uprava).

Novoizgrađena zgrada je ukupne površine 531,66 kvadratnih metara. U prizemlju se nalazi multimedijalna dvorana namjenjena prezentaciji i interpretaciji baštine, za organizaciju radionica i drugih sadržaja. U prizemlju će biti i preparatorska radionica te sanitarni čvor. U podrumu će se skladištiti najvrjedniji i najosjetljiviji predmeti iz muzejskih zbirki, dok će na katu biti radni prostori za zaposlene, knjižnica, sanitarni čvor i čajna kuhinja.

Kako je tekao projekt izgradnje od prvog dana do danas predstavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU Domagoj Ilečić.

-Radi se o projektu koji je proizišao iz natječaja za koji je bilo prihvatljivo prijaviti objekt koji je zapušten, i nema namjenu. Mi smo se odlučili za ovo jer Muzej Turopolja godinama na 5-6 lokacija u neadekvatnim uvjetima deponira fundus muzejske baštine i odlučili smo uz to napraviti interpretacijski prostor i multifunkcionalnu dvoranu gdje će se posjetiteljima pričati priča o Turopolju-rekao je Domagoj Ilečić.

Nakon pet godina Interpretacijski centar je gotov, a kako bi se pustio u uporabu potrebno je još opremiti ga i dobiti uporabnu dozvolu.

-Prvi izazov je ovih godina bio prikupiti i kompletirati svu dokumentaciji, potom napisati prijavu jer je bila veoma jaka konkurencija posebno kad su u pitanju projekti iz Zagreba, tu su bile i dvije godine administrativnih prepreka, zahtjevno je bilo i po pitanju izvođenja građevinskih radova, ali sada slijedi opremanje objekta i kad se to dovrši najavit ćemo i samo otvorenje-dodao je pročelnik Ilečić.Gradonačelnik Krešimir Ačkar kazao je kako je ovim projektom započela nova era za Muzej Turopolja, sve njegove djelatnike i korisnike.

-Izgradnja interpretacijskog centra jedan je od primjera uspješnog povlačenja sredstava Europskih fondova na gradskim projektima, te suradnje Grada Velike Gorice i Vlade Republike Hrvatske. S novim interpretacijskim centrom počinje i nova povijest Muzeja Turopolja koja ima jaku i prepoznatljivu tradiciju koja do sada možda nije bila dovoljno prezentirana van Turopolja, a s ovim modernijim pristupom ćemo moći prezentirati dragulje naše baštine koju posjedujemo, a da toga nismo možda ni svjesni-rekao je na konferenciji gradonačelnik Ačkar.

Veliko zadovoljstvo projektom istaknula je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

-Ovime dobivamo prostor da se još više otvorimo prema građanima, ustupimo prostor za udruge koje imaju kvalitetne programe i sada će imati prostor gdje ih provoditi. Dobit ćemo i prostor na otvorenom što je neprocjenjivo i adekvatni depo. Kada uzmete u obzir da se u zbirci Muzeja nalaze predmeti različitih materijala koji se moraju čuvati u određenim uvjetima kad je u pitanju temperatura, vlaga, svjetlo, sada ćemo dobiti adekvatni prostor da na adekvatan način i očuvamo taj dio baštine-kazala je ravnateljica Biškupić Čurla dodavši kako čuvaju preko 4.000 predmeta u svom fundusu.

Ovaj Centar budućim naraštajima služit će kao dokumentacijska, informacijska, komunikacijska i obrazovna točka za prijam posjetitelja zainteresiranih za kulturnu baštinu turopoljskog kraja, a čime se revitalizirao zapušteni i devastirani prostor u našem gradu.Galerija slika

FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja FOTO Interpretacijski centar na korak do otvorenja: Počinje nova era za Muzej Turopolja

Podijeli