°C 13

FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu!

21.10.2019.

Juraj Odrčić

'Zimnica- negda i denes', bila je tema ovogodišnjeg događanja Jeseni u Kurilovcu koju unazad nekoliko godina vrijedno pripremaju, uglavnom žene, u Etno udruzi Kurilovec.

Rado je to posjećeno događanje koje okuplja mještane u njihovu vatrogasnom domu, a uz kulturni, folklorni i drugi program, jedan od razloga za to je i što nikada ne nedostaje finih domaćih kolača, suhomesnatih delicija, hrane - jednom rječju "oblizeka"!

Ovogodišnje događanje bilo je posvećeno zimnici koja se u jesensko doba priprema za nadolazeću zimu. Tako se u "Gasilani" moglo više saznati kako se ona pripremala nekada.

- Rijetko je koja stara drvena hiža imala podrum za spremanje hrane. Samo bogatiji su imali dovoljno masti da u nju spreme pečeno meso za zimu. Čvarci, sušena šunka i kobase, špek, to su bile prave zimske delicije. Do vremena pojave frižidera mlijeko i hrana su se čuvali u posudama koje su se spuštale duboko u zdence - rekla je Snježana Dianežević koja je nedavno preuzela vođenje ove vrijedne udruge.

Zimnica kakvu danas znamo sprema se u zadnjih sto godina, a koje namirnice i na koji način se mogu konzervirati kod kuće prikazali su u izložbi koja je pratila događanje. Bilo je tu slatkih teglica pekmeza i drugih namaza, ukiseljenog povrća, omiljenog nam ajvara i finih alkoholnih likera.

Kako to uvijek bude u kurilovečkoj Gasilani kada je na jedan dan preuzme Etno udruga Kurilovec, druženje se nastavilo uz ukusan objed, a ovoga puta bili su to bijeli i kukuruzni žganci s tropom koji je okupljene vratio u vremena kada je to bila gotovo svakodnevan obrok. Prije nego su mogli uživati u tome hranu i okupljene molitvom je blagoslovio župnik Norbert Koprivec.

Večernji kulturni dio programa kroz "Turopolsku večer" prošao je uz predstavu Svoga tela gospodar u izvedbi Ogranka seljačke sloge Buševec.

Galerija slika

FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu! FOTO: Kulturno događanje kojem su u fokusu okusi? Jesen u Kurilovcu!