°C -1

FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje

02.07.2020.

Petar Brnada

Plemenita općina turopoljska jutros je bila domaćin potpredsjedniku Vlade RH ministru Davoru Božinoviću, koji je u sklopu predizborne kampanje, u društvu gradonačelnika Dražena Barišića i zamjenika Krešimira Ačkara, te kandidatkinje Magdalene Komes iz Petrinje, posjetio Muzej Turopolja i Turistički centar. Prilika je to bila za Općinu da predstavi povijesnu baštinu našega kraja, no iskoristili su i priliku da ožive neriješeno pitanje povrata nacionalizirane imovine.

Uz Turopoljski banderij, članovi Plemenite opčine turopoljske predvođeni dožupanom Stjepanom Kosićem vratili su ministra Božinovića u davno 13. stoljeće u kojemu je i krenula cijela plemenitaška priča, a potom ga je ravnateljica Margareta Biškupić provela i Muzejom Turopolja.-Mi smo danas udruga koja baštini bogatu povijest kroz koju smo bili nosioc upravnog, gospodarskog i društvenog života u Turopolju. Kroz povijest smo zabilježeni kao mala republika, od 13. stoljeća imamo samoupravu, demokraciju, neovisno sudstvo, vojsku... Danas smo udruga koja se bavi zaštitom sveg onog što smo ostavili traga u povijesti Hrvatske, promicanjem bogate turopoljske baštine, ali i zaštitom turopoljske svinje - započeo je s turopoljskom pričom podžupan Stjepan Kosić, a nastavio mraclinski sudac Stjepan Čunčić.

Istaknuo je Čunčić da su i najstarija demokracija u Hrvatskoj, tvrdeći da imaju dokumentirano najstarije ekološki organizirano šumarstvo u zemlji, ali i da Turopoljcima plemstvo nije dato već priznavano od strane kraljeva.- Možemo dokumentirati da smo u POT-u imali prava žena nezabilježena u to doba, dok drugdje žene nisu pravno postojale kod nas je žena mogla tužiti i njezino se svjedočenje priznavalo na sudu. Naša je i najstarija povijesna postrojba u Hrvatskoj. Kako imam rodbine u Čakovcu, gdje su oni jako ponosni na Zrinske, uvijek im kažem da ga tu obitelj imaju jer smo ih mi Turopoljci potjerali. Po pitanju povijesti možemo biti ponosni. Spomenut ću i našu šumu Turopoljski lug kroz koju je Plemenita općina izgradila sve ovo što vidite oko sebe - govorio je Čunčić ispred Muzeja Turopolja u kratkom satu povijesti za goste.

Plemenitaši su Božinovića upoznali i da se upravo u Muzeju Turopolja pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora 1991. godine nanovo obnovili turopoljsko bratstvo, a u cilju rješavanja pitanja povrata nacionalizirane imovine. Naime, istaknuli su da država koja u svojim temeljima ima otetu imovinu, i to svoga domicilnog stanovništva, tu nepravdu će jednoga dana morati ispraviti.- Svjesni smo da je danas teško govoriti o punoj restituciju povrata imovine i mi ju kao pojedinci ne tražimo, no jednako kako smo kroz povijest podupirali školstvo, osiguravali stipendije za nadarene, bili patronat Crkve, ulagali u napredak našeg kraja, tako i danas želimo kao zajednica kroz obeštećenje nacionalizacije imovine osigurati sredstva da ulažemo u sve ono što čini turopoljski identitet - dodao je prisjednik Zdravko Arbanas, a na što je potpredsjednik Vlade g. Božinović mogao samo potvrditi da se radi o političkom pitanju o kojemu treba razgovarati.-Ja sam impresioniran i pohvaljujem, Veliku Goricu i članove Plemenite općine turopoljske koji nisu dopustili da ova tradicija ode u zaborav. Malo je država koje imaju ovako dugu i raznovrsnu tradiciju kad govorimo i o organizaciji života, o kulturnim ali i pravnim temeljima na kojima su sazdani današnji gradovi, ovdje konkretno Velika Gorica, ali i Novi Zagreb koji je isto dio nekadašnje općine. Sjajno je vidjeti kako je to krenulo iz 13. stoljeća i ono što svi skupa moramo učiniti je da ovim vrijednim i entuzijastičnim ljudima pomognemo kako bi ova tradicija postala prepoznatljiva izvan Hrvatske- istaknuo je ministar Božinović.Kako je nastavio, znamo da dijelovi ove tradicije danas baštine i na tome zarađuju naši susjedi, pogotovo Austrijanci, pa je potom i poručio da Ministarstvo kulture i naša Vlada u sljedećem mandatu se moraju posvetiti rješavanju nekih pitanja i pravnog karaktera koja će sigurno omogućiti i stvoriti jednu osnovu gdje će se sve ove aktivnosti i ovi planovi ostvariti za korist prije svega ovog dijela Hrvatske.

-Siguran sam da ovo ima još veći međunarodni potencijal. Od antičkih nalazišta, organizacije turopoljske općine, kroz sva razdoblja kroz koja je prošla Plemenita općina, prošla je i Republika Hrvatska. Izučavanje hrvatske povijesti je neodvojivo od izučavanja povijesti hrvatskih gradova, hrvatskih sredina, a ova turopoljska sredina je jedna od najbogatijih u smislu sačuvanih eksponata iz svih tih razdoblja. Drago mi je da se u neovisnoj Hrvatskoj oživio i obnovio rad POT-a, a zadatak svih nas u politici da svatko u svom mandatu učini barem nekoliko iskoraka kako bi došli do onog nivoa i razine koja će sve ono što nudi Plemenita općina učini dijelom nacionalnog ponosa svih krajeva Hrvatske a onda i prepoznatljivosti Hrvatske na međunarodnoj razini- zaključio je Božinović.Gradonačelnik Dražen Barišić jutros je istaknuo da je ministar Božinović, osim što je društvena i odgovorna osoba, sasvim sigurno osoba i platforma koja može promovirati razne ideje događanja i pozicije u cijeloj Hrvatskoj.

-Gospodin Božinović ima konekcije, veze i iskustvo u diplomaciji pa ovu dobru ideju i povijesni trenutak koje hrvatska ima u Turopolju pa tako i u svijetu. Danas smo ovdje prezentirali dio našega identiteta i naša turopoljska zajednica koja ima novi interpretacijski centar gdje se može naša povijest  vidjeti, vrlo autentično i stručno napravljeno. Sasvim sigurno tko će u budućnosti doći u naš kraj može u ovom dijelu grada omirisati naše Turopolje i to je najljepša pozivnica na jednom mjestu da se obiđe okolni i ruralni dio naše Velike Gorice - rekao je gradonačelnik Barišić.

Na usputno novinarsko pitanje članovima POT-a zašto su primili samo kandidate ove političke opcije začuđeno su tek odgovorili: "Oni su jedini pitali".

Galerija slika

FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje FOTO Ministra Božinovića upoznali s bogatom poviješću Turopolja, ali i podsjetili na jedno neriješeno pitanje