Novosti Sport Događanja

FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem?

24.06.2021. / Redakcija

Ljepotu jednog od najstarijih velikogoričkih naselja Buševca već dugi niz godina narušava jedan stari objekt uz glavnu Sisačku cestu koji posljednje desetljeće zbog urušavanja predstavlja opasnost za mještane i prolaznike. Riječ je o objektu koji je pod zaštitom Ministarstva kulture, što otežava pokretanje postupka za njegovo uklanjanje, a cijelu situaciju dodatno kompliciraju neriješeni imovinsko pravni odnosi triju suvlasnika. Uz taj se objekt donedavno nalazio i dio koji je pripadao Gradu Velikoj Gorici, a koji je prije nekoliko tjedana srušen. Odgovore na pitanja što će biti s ostatkom objekta potražili smo na licu mjesta.

Na poziv zabrinutih mještana odvezli smo se do Buševca gdje nas je dočekala predsjednica Mjesnog odbora Ivana Belošević koja nam je pokušala razjasniti cijelu situaciju vezanu za spomenuti objekt koji je postao ruglo i prijetnja sigurnosti mještana ovog naselja.

Mjesni odbor traži rješenje

Tu je nekada bila trgovina, objašnjava Ivana, no zatvorena je prije više od 40 godina. Jedan dio prizemnice je bio u gradskom vlasništvu te se krenuo urušavati. Grad je prepoznao prijetnju te je pokrenuo postupak za rušenje, a budući da je bio pod zaštitom Ministarstva kulture, najprije je trebalo predati zahtjev za otklanjanjem te zaštitne oznake kulturnog dobra. Namjera je bila da se čitav objekt ukloni u komadu, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa suvlasnika, objašnjava Belošević, to nije bilo moguće.

-Vlasnici sve trebaju pokrenuti. Nije sve gruntovno i katastarski usklađeno, trebali bi tražiti elaborat oštećenja u Ministarstvu kulture da im se skine konzervatorski pečat, odnosno zaštita, ali vlasnik mora to pokrenuti. Svo troje vlasnika trebali bi otići tamo riješiti skidanje oznake Ministarstva kulture pa onda ići uskladiti gruntovne i katastarske knjige da to sve bude čisto -kaže nam Ivana.

Začudo, niti dva velika potresa na Banovini nisu previše naštetila ovom objektu. Ipak, nakon pregleda statičara dobio je crvenu naljepnicu, što znači samo jedno – objekt će prije ili kasnije biti u potpunosti uklonjen. No, predsjednica MO Buševec tvrdi kako je odgovornost primarno na vlasnicima, jer da se, ne daj Bože, nekom nešto dogodi za to bi odgovarali vlasnici objekta.

- Objekt je dobio crvenu naljepnicu, da, ali prvenstveno je to problematika neodržavanja nekretnine i ništa drugo- kaže Belošević.

Suvlasnik: Čekamo rješenje Ministarstva graditeljstva

Jedan od suvlasnika objekta je gospodin Marijan Tomašić kojeg smo kontaktirali kako bi nam rekao svoju stranu priče. On se, naime, poziva na Zakon o graditeljstvu te ističe kako je cijeli problem sada u rukama Ministarstva graditeljstva koje je izdalo crvenu naljepnicu. Ministarstvu je sam, kaže, podnio zahtjev za uklanjanje objekta te se slaže kako je to potrebno što prije napraviti.

- Ja čekam Ministarstvo graditeljstva da izda rješenje o uklanjaju. I mi svi suvlasnici ćemo to potpisati-rekao nam je gospodin Marijan.

No, iz Ministarstva se, kaže, još nisu javili, a zbog velikog broja zahtjeva na području Banovine i Zagreba pitanje je kada će ova kuća u Buševcu zapravo doći na red. Zaštitni pečat Ministarstva kulture dodatno će usporiti situaciju.

- Valjda očekuju od nas da mi maknemo zaštitu Ministarstva kulture, ali mi to ne budemo maknuli! Ne znam ja zašto su to stavili, cijelo gradilište od crkve je pod zaštitom. Niti sam stavio zaštitu niti ću tražiti da ju skinem. A što se tiče pločnika ispred kuće, to je javna površina i to bi Grad trebao osigurati - rekao nam je gospodin Tomašić.

Suvlasnik kaže kako je natpis ispred kuće sam napisao, a dodat će još jedan na kojem će pisati da se radi o imovini koja je nacionalizacijom, nakon Drugog svjetskog rata 1948. oteta od strane Partizana te nikada vraćena što je i dovelo do situacije da se u ovaj objekt nikada nije ulagalo.

- Kao što sam bio napisao da se radi objektu pod zaštitom Ministarstva, napisat ću i: „Oteto 1948. nacionalizacijom komunističke vlasti”. Nakon što je dućan ovdje prestao raditi, u taj se objekt 50 godina nije ulagalo. Urušio se dio krova koji je za sobom povukao i naš dio kuće – rekao nam je gospodin Marijan.

Ovaj objekt u Buševcu samo je jedan od mnogobrojnih primjera starih kuća koje ne bi predstavljale opasnost da ih se na vrijeme srušilo ili obnovilo, no tome se vrlo često na putu nađe birokracija odnosno konzervatorska pravila te neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Čak i kada Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i da zeleno svjetlo za rušenje takvih zdanja, gotovo uvijek od vlasnika traže da se napravi identična kopija te da se ne koriste suvremeni materijali već da sve bude – autohtono, a upravo ti zahtjevi konzervatora projekte obnove znatno poskupljuju!

Rezultat takvih propisa su zapuštene i oronule kuće te ostali objekti diljem Hrvatske za koje se možemo samo nadati da prolazeći pokraj njih nitko neće nastradati.

 

 

Pripremili novinari Maja Peranić i Petar Brnada

Galerija slika

FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem? FOTO Oronula kuća u Buševcu pod zaštitom Ministarstva prijeti prolaznicima: Kako riješiti problem?

Podijeli