Novosti Sport Događanja

FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima

19.07.2021. / Maja Peranić

Ovih dana započelo je uklanjanje dotrajalog i potresom pogođenog objekta vatrogasnog doma u Novom Čiču. Zgradu koja datira s početka 20. stoljeća te je u nekoliko faza nadograđivana dostigao je zub vremena, a dodatnu štetu nanio joj je i petrinjski potres pa je elaboratom utvrđena potreba za njezinim uklanjanjem.

Samo rušenje krenulo je ove subote, 17. srpnja, a predsjednik DVD-a Novo Čiče kazao nam je kako su tek sada, kad se u taj čin krenulo, vidljive sve posljedice starosti zgrade, ali i nedavnog potresa.

No, ovi zidovi pričaju i o bogatoj povijesti ovog kraja i tradiciji bavljenja vatrogastvom staroj 130 godina. U zidovima su, naime, prilikom rušenja pronađene stare, zapečaćene boce koje u sebi sadrže vrijedne dokumente o počecima gradnje ovog doma te nadogradnjama koje su uslijedile.

-Društvo je staro 130 godina, osnovano je 1893 godine. Našli smo dokumente iz 1902., 1903. godine kada je počela izgradnja doma. U pet faza je objekt nadograđivan, a 1932 je bila zadnja faza. Također nađen je dokument o tornju koji je rađen 1950. godine, a koji se također ruši-priča nam predsjednik DVD-a Novo Čiče Zvjezdan Čurla.

Dokumentacija koja je pronađena sadrži i popis članova društva koji su sudjelovali u dogradnji objekta.

-Bila je tu spomen ploča s zapečaćenim bocama, no nikad nismo to otvarali. Sada smo, evo, otvorili i našli smo zapise o nadogradnji doma. Nije to puno dokumentacije, ali nam je vrijedna. To je stari list papira u vrlo očuvanom stanju. Velik je i ne znam kako su ga ugurali u bocu. Nalazi se u njemu potpis članova i voditelja društva koji su sudjelovali na dogradnji doma-opisao nam je predsjednik Čurla.

DVD Novo Čiče inače posjeduje dokumentaciju o povijesti vatrogastva u ovom naselju, a ova će je dodatno obogatiti.

Iako rušenje starog doma gledaju s nostalgijom jer ih za njega vežu brojna lijepa sjećanja, vatrogasci se vesele izgradnji novog koja je započela na lokaciji udaljenoj samo stotinjak metara od bivšeg.

Prve lopate su već „zakopane”, a budući da su potpisani i svi potrebni ugovori s izvođačem radova ovih dana, kaže nam predsjednik, gradnja bi trebala ozbiljnije krenuti. Prema najavama i obećanjima, članovi DVD-a Novo Čiče svoje će nove prostorije moći početi koristiti 2023. godine kada slave 130 godina od osnutka.

Do tada, ovi vatrogasci „beskućnici” snalaze se na razne načine, no zbog dobrih odnosa u naselju, mještani će uvijek pronaći vremena i mjesta jedni za druge.

-Šale se da za jedne „beskućnike” sasvim dobro funkcioniramo! Imamo staru garažu koja je nam ostala i gdje držimo opremu nužnu za intervenciju. Stvari su po kućama, stolice, prikolice.. Tu je i ljetna pozornica gdje se nalazimo po ljetu, a koristimo i prostorije KUD-a i Mjesnog odbora s kojima dobro surađujemo i uvijek nam izlaze u susret, na tome im hvala-rekao je za kraj predsjednik DVD-a Novo Čiče, Zvjezdan Čurla.

Galerija slika

FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima FOTO: Ruši se stari vatrogasni dom u Novom Čiču: U zidu pronađene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima

Podijeli