Novosti Sport Događanja

FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem

24.05.2024. / Maja Peranić

Velikogorička katedrala zasjala je ponovo punim sjajem. Ovih je dana s pročelja crkve Navještenja Blažene Djevice Marije skinuta skela te je konstruktivna sanacija crkve nakon štete koju je pretrpjela u potresu, na samom kraju.

-Radovi su pri kraju što se tiče konstruktivne sanacije, još se moraju učvrstiti temelji što će se obaviti ovih dana. Teče to relativno brzo. Tako da smo pri kraju s radovima. Hvala Bogu lijepo je vidjeti ponovo pročelje crkve koja nam je zasjala ponovo nakon tih skela - rekao nam je velečasni Norbert Ivan Koprivec, župnik crkve Navještenja BDM.

Radovi na crkvi trajali su više od 2,5 godine, a sredstva za konstruktivnu obnovu od 645 000 eura osigurala je Zagrebačka županija putem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnova zgrada javne namjene oštećenih potresom na području županije.

Kako nam kaže velečasni Norbert, sanacija je u cijelosti izvedena, učvršćeni su zvonik i toranj zvonika te je prije nekoliko mjeseci na crkvu vraćena kapa zvonika. Preostalo je još samo učvrstiti temelje koji nisu statički ugroženi, ali će se pojačati iz sigurnosnih razloga za budućnost, što je predviđeno projektom i obavit će se u narednim danima.

Velikogorička katedrala kako je od milja župljani nazivaju, funkcionira nesmetano te se u njoj redovno održavaju obredi, a sada je, na radost 4400 obitelji koje gravitiraju ovoj crkvi i njenom pročelju vraćen stari sjaj.

 

Nakon ove obnove nakon potresa u planu je i II faza cjelovite obnove crkve za koju će Župa dati prijedlog, no njezina realizacija, ističe velečasni Koprivec, ovisit će o financijskim mogućnostima nadležnih institucija.

-Druga faza bi uključila sanaciju manjih oštećenja nastalih tijekom potresa, oslike crkve koja još nije sva završena, orgulje, mali kor, Posljednja večera, koliko bi bilo moguće, a na kraju i završno uređenje okoliša. Mi ćemo dati prijedlog i projekte pa sve ovisi o daljnjim sredstvima Županije odnosno Države - rekao nam je župnik Koprivec.

Budući da je crkva zaštićeno kulturno blago svi radovi moraju se obavljati prema pravilima konzervatorske struke.

(foto VGdanas, arhiva VGdanas)

Galerija slika

FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem FOTO Skinuta skela s crkve Navještenja BDM: Turopoljska katedrala opet sjaji starim sjajem

Podijeli