°C 0

Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija!

21.10.2020.

Petar Brnada

Uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva široke primjene elektrolitičkim putem čiji je tvorac Franjo Trumbetaš iz Buševca ovogodišnji je dobitnik Zlatne medalje na 18. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020.

Riječ je o uređaju naziva OKSIEKO koji proizvodi sredstvo koje nastaje elektrolizom kuhinjske soli, a u sve detalje postupka uputio nas je Franjo osobno.

-Znači, dobivamo tabletirane kuhinjske soli. Tu sol doziramo u jedan reaktor u kojemu se odvija određena radnja; na jednu stranu idu slobodni klor, ozon, kisik i peroksid, a na drugu stranu natrijeva lužina i onda ovaj proizvod dobivamo kao dezinfekcijsko sredstvo, dok neutralna natrijeva lužina služi za odmašćivanje stvari. To je postupak dobivanja: elektrolizom kuhinjske soli-pojasnio nam je Franjo.

Kako nam je otkrio, izvan granica Republike Hrvatske već postoje slične naprave, a on se sa svojim prvim malim elektrolizama počeo baviti prije 10-ak godina. Unatrag 5-6 godina počeo ih je ugrađivati za male lokalne vodovode, pa onda i za one malo veće, a zatim i u bazene za kupanje.

-Pogotovo smo ih ugrađivali za bolnice, Krapinske i Stubičke toplice i slično. Pojavila se legionela (op.a. široko rasprostranjena bakterija koja se nalazi u vodi i vlažnome tlu. Često prisutna u vodoopskrbnim sustavima – vodovodima, uređajima za hlađenje, zagrijavanje i isparavanje vode ili ovlaživanje zraka) koja nastaje u tim bolničkim sustavima na vodi. Naš proizvod koji se dobiva time nazvan je BOVJESEPT. Dozira se u sistem vodovodnih voda i uništava legionelu u vrlo kratkom roku tako da se voda ne treba više zagrijavati preko 80 stupnjeva nego može biti do 40- opisao nam je Franjo.

Tako je njegova firma BOVJE PROMET d.o.o. s vremenom putovala diljem lijepe naše, ali i izvan granica te obilazila neke od najelitnijih hotela na obali koji su koristili njihov proizvod i tako krčila svoj put prema tržištu.

-Među hotelima koje smo radili na Hvaru je i najpoznatija Amfora gdje smo puštali svoj proizvod. Uglavnom radimo na dezinfekciji vode velikih komunalnih sistema kao što su zagrebački vodovod, velikogorički vodovod, vodovodi Siska i Petrinje itd. Radimo puno po Bosni na području Unsko-sanskog kantona, ali i sve zagrebačke bazene i svi se oni dezinficiraju našim proizvodom- priča nam Franjo koji je na izložbi održanoj od 15. do 17. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu izložio i stalak koji služi za dezinfekciju, a da pritom nemate kontakt rukom već nogom.

S pojavom koronavirusa pustili su u proizvodnju BOVJESEPT s malim pakiranjima koji služi za dezinfekciju površina poput stolova i prostora. Kako nam pojašnjava Franjo, njime možete dezinficirati i ruke, a o kvaliteti najbolje svjedoči test učinkovitosti koji je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. -Za tri minute nema bakterija na vašim rukama, niti u tragovima- uvjerava nas Franjo.

Što se tiče samih dimenzija uređaja koji je Franji donio zlatnu medalju, rekao nam je da zapravo stane u sobu 2x2 metra, a potom nam i opisao njegove komponente.

-Na njemu mora biti uređaj za omekšavanje vode kako bi se iz tvrde vode napravila mekana. Zatim je tu i elektro-komandni ormar u kojem je smještena elektronika, a onda i jedan ormar gdje se nalazi reaktor sa svojom opremom za tekućinu. Potreban je i spremnik za sol koja se dozira s mekanom vodom i treba vam jedan spremnik jer ako lužinu puštamo u otpadne vodne onda imamo doziranje da vratimo pH na 8-9 stupnjeva- opisao nam je Franjo.

Ova nagrada Franji u ruke nije pala preko noći već je stigla kao rezultat nekoliko desetljeća dugog i mukotrpnog rada. Poduzeće BOVJE promet d.o.o. vodi u Buševcu, a u sklopu iste tvrtke vodi i obrt u Zagrebu. Obrt se bavi pretežno uređajima za dezinfekciju vode, a rade i plinske klorinatore, otopinske klorinatore te dozirne pumpe.

Obrtništvo je Franjin život duže od 50 godina, a upravo je iz tog razloga još lani trebao biti nagrađen priznanjem za najstariji obrt Grada Zagreba, no epidemija koronavirusa to je dvaput odgodila. Stoga zlatna medalja sa 18. međunarodne izložbe inovacija stiže u pravom trenutku.

-Najviše sam zadovoljan što je ocjenjivački sud prepoznao rad i vrijeme utrošeno u razvoj uređaja. Shvatio sam da tamo sjede stručnjaci koji cijene rad, ali i moj uređaj pa su me i nagradili i na tome im hvala- skromno je Franjo prokomentirao svoj veliki uspjeh.

Galerija slika

Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija! Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija! Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija! Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija! Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija! Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija! Franjin uređaj za proizvodnju dezinfekcijskog sredstva nagrađen zlatnom medaljom na Izložbi inovacija!