°C 25

Gorica broji 13 pozitivnih na koronavirus, preko 200 građana u samoizolaciji

29.03.2020.

Petar Brnada

Prema podacima za javno zdravstvo Zagrebačke županije s današnjim danom Velika Gorica broji 13 pozitivnih sugrađana na koronavirus, potvrdio je tijekom podnevnog javljanja uživo načelnik gradskog Stožera, Ervin Kolarec. To je jedna oboljela osoba više u odnosu na jučer.

Načelnik Stožera istaknuo je da se u ovom trenutku preko 200 naših sugrađana nalazi u samoizolaciji. U svom obraćanju Kolarec je podsjetio da su u proteklih 18 dana otkada je aktiviran Stožer, donijeli niz mjera za Velikogoričane, odlukom Nacionalnog stožera, ali i niz odluka koje su pod ingerencijom Grada Velike Gorice.

-Aktivirali smo prije nekoliko dana i dodatne snage Civilne zaštite, prije svega tu mislim na Crveni križ našega grada koji pomaže potrebitima, koji pomaže našim sugrađanima u kupnji namirnica, u kupnji lijekova i u svemu onome što je njima neophodno i potrebno za život. Što se tiče naših vatrogasnih dobrovoljnih društava po mjesnim odborima, oni također pomažu potrebitim sugrađanima, ali vrše i ophodnju po mjesnim odborima. Ophodnju također vršimo u gradskim četvrtima upravo kako bi mogli vidjeti da li se naši sugrađani pridržavaju donesenih mjera- rekao je načelnik velikogoričkog Stožera.

Pritom je Kolarec podsjetio da su u gradu ustrojili odjel za izdavanje propusnica, a s današnjim danom izdano je njih 1811.

-Pozivamo naše sugrađane da se javljaju putem e-maila kako bi što efikasnije i što brže mogli dobiti propusnicu. Svi oni koji to ne mogu učiniti putem e-maila molim ih da dođu od 8 ujutro do 20 sati u Gradsku upravu na naše šaltere gdje će dobiti propusnicu- kazao je Kolarec.

Služba za nužnu pomoć prima 500 poziva dnevno

Gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, tijekom javljanja uživo, pozvao je sve građane da poštuju propisane mjere zabrane okupljanja te tako čuvaju i svoje i tuđe živote.

-Situacija od svih nas zahtijeva ozbiljnost i odgovornost. Moramo paziti na sebe i druge i ne smijemo dozvoliti nekontrolirano širenje virusa. Starije građane posebno pozivam da ostanu u svojim kućama, a mi ćemo im dostaviti sve što im bude potrebno. Grad je osnovao Službu za nužnu pomoć koja je organizirana i učinkovita. Do sada smo imali oko 500 poziva dnevno, dakle ukupno nešto manje od 4000 poziva koji su riješeni preko ekipa Crvenog križa i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Zovite, dobit ćete sve što treba, ali molim vas ostanite doma- rekao je gradonačelnik Barišić.

Osim zdravstvenih imat ćemo i gospodarske posljedice, naglasio je gradonačelnik dodavši da je Grad donio neke odluke na digitalnoj sjednici Gradskog vijeća. U pripremi je i set mjera za goričke poduzetnike i gospodarstvenike.

Za sada je na snazi odgoda plaćanja komunalne naknade za sve građane, roditeljske uplate za dječji vrtić za ožujak će biti umanjene za 50 %, a za sljedeće razdoblje dok traju mjere bit će u potpunosti oslobođeni plaćanja.

Barišić je kazao da je u pripremi i fond od 2 milijuna kuna za goričke poduzetnike koji su odlukom Stožera morali zatvoriti poslovanje, no o tom će opširnije biti govora na narednim sjednicama Gradskog vijeća koje će biti održane za desetak dana.

-Na kraju, hvala svim zdravstvenim djelatnicima, Crvenom križu, dobrovoljnim vatrogasnim društvima, policiji, pripadnicima Hrvatske vojske i svima koji rade u ovoj situaciji. Hvala i svim našim komunalnim djelatnicima i svim službama u gradu jer naš grad održava svoje vitalne funkcije i održavat će ih i dalje. Pomozimo jedni drugima, ali poštujte mjere, budite odgovorni i zajedno ćemo ovo pobijediti- poručio je gradonačelnik.

Sve informacije možete i dalje pratiti na gradskim kanalima Telegram i Viber i na službenoj stranici Grada Velike Gorice.