°C 22

Gorica najposjećenija: U županiji 41 posto više turističkih dolazaka

04.01.2019.

Ivana Ćurić

I Zagrebačka županija u 2018. godini zabilježila je porast broja noćenja za 33 posto i porast turističkih dolazaka za 41 posto, a među najposjećenijim gradovima je i naša Velika Gorica.

U protekloj godini Županija broji ukupno 122.922 turističkih dolazaka, a porastao je i broj noćenja za 33 posto i to sa 154.345 na 204.818. Većinu noćenja, njih 149.925 ostvarili su inozemni gosti.

-Otkad mjerimo turističke pokazatelje ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku-rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić izrazivši pritom zadovoljstvo jer nije riječ samo o sezonskim dolascima, nego kontinuiranom priljevu domaćih i stranih gostiju.

-Poznati smo kao izletnička destinacija za relaksaciju, ali i aktivan odmor, a taj imidž planiramo graditi i dalje- kazala je Rašperić istaknuvši pritom bogatu eno-gastronomsku kulturu i ponudu, vinske i cikloturističke ceste te brojne manifestacije zahvaljujući kojima je Zagrebačka županija nadaleko poznata.

I u 2018. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja.

Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, zatim Sveta Nedelja te Jastrebarsko koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.

Inače, u Zagrebačkoj županiji u tijeku je provedba tri EU projekta koji će bitno obogatiti turističku ponudu u narednom razdoblju. Radi se o projektu izgradnje „Posjetiteljskog centra Sošice“, investiciji vrijednoj gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a koji bi trebao biti realiziran do veljače 2020. godine.

Drugi je milijun eura vrijedan projekt In cultura veritas kojeg Zagrebačka županija provodi zajedno s slovenskim pograničnim subregijama. Projekt će se provoditi do studenoga 2020. godine, a njime se želi razviti atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. Treći projekt Zagrebačka županija provodi s Gradom Zagrebom, a riječ je o Greenwayu, prvom biciklističkom autoputu u RH dužine oko 115 km i ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna.

(Izvor: Zagrebačka županija)