°C 18

Gorica se okreće obnovljivoj energiji: 'Ogroman potencijal leži u suncu i geotermalnim izvorima'

29.11.2019.

Petar Brnada

U organizaciji Grada Velika Gorica i Ekoregije Velika Gorica u Vijećnici u Pučkom otvorenom učilištu jutros je održana Konferencija o mogućnostima korištenja energije sunca za proizvodnju električne energije, a u tijeku su i edukativna predavanja o solarnim elektranama.

Konkretnije, konferencija i predavanja jednim su velikim dijelom fokusirana na to da se građane upozna s mogućnostima kako se može financirati i koji su zapravo benefiti postavljanja solarnih sunčanih elektrana na svoje objekte, a za što je prostor Turopolja zapravo vrlo pogodan.

-Ovakvu konferenciju i radionice ubuduće ćemo imati svake godine jednom do dva puta jer želimo naše građane od područja Pokupskog i Kravarskog pa sve do grada, upoznati sa ovime i da mogu koristiti te benefite. S obzirom da je projekt financiran od strane Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice i mi smo uspjeli napraviti prvu mobilnu solarnu elektranu koja je jako zgodna za vidjeti- rekao nam je jutros predsjednik Ekoregije, Josip Kolarec.

Riječ je o modelu koji se često koristi za vikendice jer je to sustav koji samostalno djeluje, pogotovo na području gdje Elektra ili HEP ne mogu doći. Kako nam otkriva Kolarec, takve solarne elektrane postavljaju se sa dva foto-naponska panela od 300 vata, a itekako mogu poslužiti građanima.

-Time se može osigurati kompletna rasvjeta na jednoj vikendici, mali frižider, televizor ili roštilj kad se dođe gore zaroštiljati. Ona je snage do pola kilovata ili kilovat. Ovdje je jedna baterija, a ako bi imala više baterija, može proizvesti snagu do kilovat i pol. Ono što je bitno jest da je to sve besplatno jednom kad se ulože novci- kaže Kolarec.

Povrat uloženog kroz 4-5 godina

Naime, jedna ovakva solarna elektrana može koštati od 7000 do 10 000 kuna, ovisno o lokaciji. Danas je državna strategija takva da kreće na obnovljive izbore energije kako bi se koristila ovakva energija jer u običnim sustavima koji se stavljaju, vi od ove godine imate pravo da se sama solarna energija i prodaje u mrežu. Ali uglavnom se koristi 1-1-, odnosno proizvodi se onoliko koliko se potroši na bazi cijele godine.

-Ako imate račun od 500 kuna, ako stavite solarnu elektranu od 5 kilovata, vama je dalje račun 50 kuna, a ovaj dio od 400 i nešto kuna zapravo vraćate na pet do šest godina ulog u svoju solarnu elektranu, a kasnije je koristite gotovo cijeli život jer su garancije na solarne panele 30 godina, a na pretvarače- tvrdi Kolarec.

A sve to, kako nastavlja Kolarec, itekako je isplativo.

-Jako je isplativo. Ako putujete Njemačkom, Švedskom, Nizozemskom, tamo su svi mogući prostori i livade opskrbljeni ovakvim solarnim elektranama. Kod nas je 250-ak sunčanih dana da ne govorimo o Dalmaciji, dakle postoji velika isplativost u odnosu na druge. Točno se zna u kojim mjesecima su već moguće proizvodnje. U zimskim mjesecima računa se da dnevno imate dva sata sunca, a u ljetnim mjesecima 6-7 sati. To je prvenstveno usluga iz razloga što HEP omogućuje da se kroz cijelu godinu, govorimo o privatnim kućama, da vi kad niste doma preko ljeta i kada jako puno ima sunčeve energije, vi možete proizvoditi struju za noć ili za zimski period i zapravo si na taj način pokrivate troškove- govori nam Kolarec.

Jednostavna ugradnja

Što se tiče samog procesa implementacije, sve je vrlo jednostavno. -Sve se pojednostavilo. Naravno treba se napraviti izrada glavnog projekta priključenja. Prvo se razgovara s ljudima da se vidi koliko ima potrošača i koliko je njima potrebno, tri, pet ili 10 kilovata, zavisno o potrošačima. Tada se napravi glavni projekt koji se predaje u HEP da se dobije elektroenergetska suglasnost, a nakon toga se nađe najpovoljniji prodavač ili montažer same solarne elektrane i nakon toga HEP dolazi na kuću staviti dvosmjerno brojilo na koje se priključuje solarna elektrana i samog tog dana kada se postavi vi počinjete biti sam svoj proizvođač- pojasnio je predsjednik Ekoregije.

Prije dva-tri dana imali su i radionicu e-mobilnosti Grada Velike Gorice na kojoj su svi mogli vidjeti da ako se poveže elektro vozilo, samo se puni i pa se praktički doživotno može voziti besplatno.

Poticaji za nabavu solarne elektrane već su zaključeni za ovu godinu, no od iduće godine kreću novi pa se svatko tko je zainteresiran može javiti. Županija je nedavno s čak 50 % financirala ovakve solarne elektrane, kako gospodarstvenicima tako i privatnim osobama. Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti stalno ima takve poticaje tako da su veliki benefiti i brz je povrat uloženog novca, svega od 4 do 5 godina- zaključio je Kolarec.

Ispred Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, odnosno Ureda za zaštitu okoliša koji je u okviru Grada pomogao u organizaciji konferencije, danas je u Vijećnici bio Marko Ružić koji je kazao da je cijela priča namijenjena edukaciji opće javnosti, ali da ciljaju na poduzetnike kako bi krenuli u primjenu tehnologija za korištenje sunčeve energije.

-To je u skladu s našom idejom da Gorica se više orijentira na obnovljive izvore energije posebno energije sunca. Po dosadašnjim istraživanjima i rezultatima studija koje su rađene, u Gorici bi solarna energija i geotermalna energija mogle biti glavni obnovljivi izvor uz bio masu s obzirom da imamo velika prostranstva šuma. Ali solarna energija sigurno je najjednostavnija za primjenu i najjeftinija. Znači sunčevi kolektori za proizvodnju električne energije, a pogotovo toplinski kolektori zadnjih su godina toliko pojeftinili da više nema smisla da ih nemate na krovu- tvrdi Ružić.

Veliki potencijal geotermalnih izvora

Na području grada Velike Gorice postoje i veći geotermalni izvori koji bi bili pogodni za grijanje, a iako istraživanja nisu toliko opsežno provedena, jedna studija koju je radio Energetski institut Hrvoje Požar zapravo otkriva potencijal na ovom dijelu naše zemlje koji zapravo potječe od jednog rasjeda.

-Znamo da je Zagreb na trusnom području, a takva područja su potencijalno i geotermalno iskoristiva tako da je za Goricu procijenjeno da ima potencijala za dosta visoku temperaturu, naravno na dubini koja je prilično skupa za bušenje i to je najveća prepreka kod korištenja tih izvora. Grad bi trebao krenuti u inicijative pa pozvati neke potencijalne koncesionare da provedu potrebna istraživanja pa da utvrdimo što tu postoji i što se može iskoristiti- zaključio je Ružić.