°C 25

Grad predstavio nove mjere za poduzetnike: Do 15 tisuća kuna potpore, oprost komunalne naknade i zakupa

09.04.2020.

Juraj Odrčić

Gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Krešimir Ačkar danas su predstavili gradske mjere za pomoć poduzetništvu kao i socijalne mjere za naše građane koje će grad uvesti zbog krize uzrokovane koronavirusom.

- Grad Velika Gorica osluškuje što se događa u širem kontekstu države, županije i grada, posebno vezano za gospodarstvo, te smo proteklih dana aktivno radili na gospodarskim mjerama, a koje ćemo uskoro na sjednici gradskoga vijeća prezentirati vijećnicima i nadamo se brzo i implementirati - započeo je gradonačelnik Barišić.

Mjere je predstavio zamjenik Ačkar, rekavši kako je za set mjera novčanih potpora za poduzetništvo Grad osigurao 2 milijuna kuna, no i kako je neizvjesno koliko će trajati kriza te će Grad biti spreman pratiti potrebe.

- Pomoć poduzetnicima ide prema kriteriju da najugroženiji budu pomognuti, radimo to u iznosu od 3 do 15 tisuća kuna. Te mjere ne isključuju pomoć države, nadamo se uskoro i županijskim, kao i drugim koje će biti na raspolaganju poduzetnicima - započeo je Ačkar te objasnio tri kriterija prema kojima će se vršiti bodovanje usmjereno prvenstvene prema malim poduzetnicima koji čine 90% poduzetništva.

Sustav bodovanja nosi ukupno 100 bodova po tri kriterija, a prvi kriterij je pad prihoda. Poduzetnici koji su zatvorili djelatnosti te nemaju prihode ostvaruju 40 bodova, pad prihoda od 90 do 76% nosi 30 bodova, pad od 51 do 75% nosi 20 bodova, a pad prihoda od 26 do 50% nosi 10 bodova dok po ovom kriteriju bodove neće ostvariti poduzetnici s padom prihoda ispod 25%.

Drugi kriterij je kretanje broja zaposlenih, 30 bodova pripisat će se poduzetnicima koji nisu otpuštali radnike dok po ovom kriteriju bodove neće ostvariti oni koji su otpuštali radnike.

Treći kriterij je broj zaposlenih gdje će više bodova dobiti oni s više zaposlenih. Tako će 10 bodova biti za poduzetnike do 5 zaposlenih, 20 bodova do 10 zaposlenih odnosno više od 10 zaposlenih 30 bodova. Kada se službeno usvoji i objavi odluka poduzetnici će prijavljivati se prema obrascima te će se kreirati rang lista u kojoj će veću pomoć dobiti oni s više ostvarenih bodova.

- Ova mjera usmjerena je najugroženijim poduzetnicima, onima koji su morali ukinuti svoje djelatnosti ili su one svedene na minimum. Potenciramo da ljudi ne dobivaju otkaz već da poduzetničke djelatnosti ostanu na svojim nogama - zaključio je Ačkar za ovu mjeru te potom pobrojao i druge mjere.

Tako se uvodi oprost plaćanja komunalne naknade poslodavcima koji su zbog odluke nacionalnog stožera morali zatvoriti svoju djelatnost, a Grad neće naplaćivati niti zakup poslovnih prostora i javnih površina. VG Čistoća već je ranije pozvala one koji su zatvorili djelatnost da im to prijave kako im ne bi naplaćivali uslugu odvoza otpada.