Novosti Sport Događanja

Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada

15.06.2024. / Redakcija

Poduzetnici, predstavnici vrtićkih i školskih ustanova, u četvrtak su u Poduzetničkom inkubatoru Velika Gorica imali priliku sudjelovati na specijaliziranoj radionici pod nazivom 'Kako postupati s otpadom od hrane: Prilike za poduzetnike'. Riječ je o radionici koju je organizirao Grad Velika Gorica u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Velike Gorice VE-GO-RA i trgovačkim društvom VG Čistoća, a u suradnji s projektom CITIES FOOD2003 sufinanciranog iz programa Obzor2020 Europske unije.

Prof. dr. sc. Sanja Kalambura, prodekanica Veleučilišta Velika Gorica, u svom je predavanju istaknula važnost promjene svijesti građana u odnosu prema hrani jer prema nekim statistikama u Hrvatskoj se godišnje baci više od 300 tisuća tona hrane.

 

- Hrana je nedopustiv otpad i ne bismo ju smjeli bacati. Uvijek ju nekako možemo prenamijeniti. Hranu treba pametno kupovati, skladištiti i na kraju upotrijebiti maksimalno moguće. Ovakva događanja odlična su za osvještavanje ljudi o potrebi da ne bacamo hranu – istaknula je Kalambura koja je još govorila o tome kako i kome donirati viškove hrane te koliko je Hrvatska po tom pitanju napravila u zakonodavnom okviru.

O usluzi sakupljanja biootpada iz kuhinja i kantina, govorio je Miroslav Kos iz Biogoriva koji je istaknuo kako trenutno s Gradom Velika Gorica i VG Čistoćom surađuje na projektu zbrinjavanja otpadnih jestivih ulja od građana.

 

- Projekt je zahtjevan i treba vremena. Riječ je o pilot projektu, a u planu je postavljanje spremnika na javnim površinama, ali i postavljanje plastičnih kanti u stambene zgrade. Građani će ulja koja stave u plastične i metalne boce imati gdje propisno odlagati. Ulje koje se zbrine ide na pročišćavanje, odnosno reciklira se, a kasnije se koristi kao bio gorivo – ističe Kos.

A na kraju su prisutnima predstavnici Zelene tehnologije predstavili pametna rješenja u obliku malih kućanskih kompostera, ali i velikih profesionalnih uređaja kapaciteta od 30 kg po procesu, pa sve do tonu ostataka od hrane.

Spomenimo i kako će na jesen Grad Velika Gorica s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva potpisati Dobrovoljni sporazum o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane.

Nakon jutarnje prezentacije o otpadu od hrane, u poslijepodnevnim satima održana je konferencija na temu 'Novi sustav gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice'. Plan razvoja poduzeća u novim uvjetima gospodarenja otpadom predstavio je predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak, ali i najavio neke novitete koje građani mogu očekivati u skorije vrijeme.

 

- Trenutno smo na 35 posto odvojeno prikupljenog otpada, a cilj nam je do 2035. godine doći do brojke od 65 posto što je ujedno i zadatak Hrvatske kojeg je postavila Europska unija. Time se ujedno smanjuje i količina miješanog komunalnog otpada, a u tome nam jedino mogu pomoći naši sugrađani s pravilnim odlaganjem otpada – istaknuo je Rak.

Kako bi građanima još više približila važnost razvrstavanja otpada, VG Čistoća planira razne sadržaje na društvenim mrežama, a do kraja godine uvest će i mobilnu aplikaciju.

- Građani će putem nje moći plaćati račune, vidjeti raspored odvoza otpada, moći će se i educirati o razvrstavanju otpada. Tu su i brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu – od proširenja novog reciklažnog dvorišta do otvaranja sortirnice – dodao je Rak.

Upravo o planiranim građevinama za gospodarenjem otpadom, koje se nalaze u strateškom planu razvoja VG Čistoće, a koji će se provoditi do 2030. godine, govorio je Marko Ružić iz VG Čistoće. Kako je istaknuo, za neke od njih ishođene su građevinske dozvole i riješeni imovinsko pravni odnosi.

 

- U Mraclinskoj Dubravi predviđena je izgradnja pogona za obradu biootpada odnosno kompostane i pogona za reciklažu građevnog i glomaznog otpada. Planirano je i proširenje odlagališta otpada na novoj parceli. Na novom reciklažnom dvorištu u Kurilovcu planiran je i Centar ponovne uporabe predmeta izdvojenih iz otpada, a gradit će se i pretovarna stanica – govori Ružić i ističe kako je u Mraclinu prošle godine u pogon puštena kazeta za odlaganje otpada koji sadrži azbest.

- VG Čistoća je ishodila dozvolu za gospodarenje otpadnim azbestom, a sa sakupljanjem te vrste otpada krenulo se krajem prošle godine. Građani će se moći javiti i naručiti odvoz, a u planu je da Grad sufinancira taj sustav te bi tako ova usluga za građane bila besplatna – istaknuo je Ružić.

 

Na konferenciji je također bilo riječi i o sprječavanju ilegalnog odlaganja otpada na području Velike Gorice, a predstavljeni su i rezultati novog sustava gospodarenja otpadom, za koje je Marijan Galović iz VG Čistoće napomenuo da omogućavaju kandidiranje Grada Velike Gorice za dobivanje „Zero Waste“ certifikata, za koji je potrebno proizvoditi manje od 100 kg miješanog komunalnog otpada po stanovniku godišnje, čemu je Velika Gorica već vrlo blizu. Na kraju konferencije, sudionici su posjetili i razgledali novo reciklažno dvorište u Kurilovcu.

 

 

Galerija slika

Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Građanima predstavljeni načini smanjenja otpada od hrane, ali i noviteti u sustavu gospodarenja otpadom na području grada

Podijeli