Novosti Sport Događanja

Gradski vijećnici izglasali proračun za 2022. godinu težak više od 633 milijuna kuna

30.11.2021. / Redakcija

Sa 16 glasova za, devet protiv te jednim suzdržanim, na sjednici Gradskog vijeća izglasan je proračun Grada Velike Gorice za 2022. godinu. Najvažniji dokument grada za iduću godinu težak je ukupno 633,5 milijuna kuna, a gradonačelnik Krešimir Ačkar pred vijećnicima je istaknuo da je razvojan te usmjeren na potrebe građana i osnovnih životnih uvjeta kao i cjelokupni rast Velike Gorice.

Istaknuo je gradonačelnik da su u izradu bili uključeni i građani putem anketa, mjesne samouprave, upravni odjeli Grada Velike Gorice kao i ustanove, a ako bi se moralo posebno naglasiti jednu značajku ovog proračuna to bi svakako moralo biti asfaltiranje, uređivanje i održavanje prometnica za što je u 2022. godini proračunom predviđeno gotovo 100 milijuna kuna.

Veliki naglasak stavljen je i na povećanje vrtićkih kapaciteta pa se tako nastavlja i s izgradnjom novih vrtića. Za rekonstrukciju i dogradnju vrtića Žirek u Koprivničkoj novim proračunom predviđeno je 9,2 milijuna kuna, a početkom 2022. godine završit će se radovi i na izgradnji područnog DV Ciciban u Maloj Buni. U novom proračunu za školstvo je planirano 138 milijuna kuna, a većina sredstava odnosi se na funkcioniranje škola plaća nastavnika i osoblja. Nastavlja se i sa stipendiranjem srednjoškolaca i studenata. 

Također, u 2022. godini Grad planira obnoviti područnu školu Dubranec za što je predviđeno više od 6 milijuna kuna, a 700 000 kuna je predviđeno za sanaciju Dvorca Lukavec. Školska sportska dvorana Kumičića već je sanirana, podsjetio je gradonačelnik. Za programske aktivnosti jedinica mjesne samouprave i gradskih četvrti predviđeno je 2,5 milijuna kuna, s time da se planira napraviti analizu troškova i sredstava i odrediti kriterije raspodjele, a za male komunalne akcije iz odjela mjesne samouprave akcije 5,5 milijuna kuna.

Poručio je gradonačelnik Ačkar da se povećava i većinu stavki za socijalna davanja, a kao vrlo važna stavka istaknuta je i subvencija za javni gradski prijevoz za što je u proračunu predviđeno 35 milijuna kuna.  U proračunu za 2022. godine nalazi se i cijeli niz projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije. Najveći projekt svakako je Poduzetnički inkubator za koji je planirano više od 14 milijuna kuna. Uz inkubator, tu je i 5,6 milijuna kuna za poboljšanje biciklističke infrastrukture, a ukupno je iz EU fondova planirano 27,5 milijuna kuna.

Predloženi proračun podržali su vijećnici pozicije dok su oporbeni vijećnici bili protiv, uz jedan suzdržani glas vijećnice Brankice Žugaj.

Oporba proračun nazvala netransparentnim i bešćutnim

Nakon predstavljanja Prijedloga proračuna o njemu se razvila višesatna rasprava u koju su se uključili gotovo svi prisutni vijećnici. Kako je uobičajeno, oporba je kritizirala proračun dok su ga vladajući vijećnici branili. Prvi je primjedbe na prijedlog proračuna iznio SDP-ov Ivo Jelušić istaknuvši kako u prvom redu nema podataka s kojim bi se plan usporedio s prethodnom godinom te je proračun nazvao netransparentnim, nerealnim i bešćutnim.

-Proračun je netransparentan, nerealan, neodgovoran, bešćutan prema građanima. Primjerice, mi ne znamo koliko će ove godine biti potrošeno na reprezentaciju, jer to ne piše i zato je proračun netransparentan. Dodatno za 35 % oporezujete građane porezom na nekretnine. Totalno bešćutno je da povećavate komunalnu naknadu za 35 %. Ove godine ide se u dodatno zaduženje od 42,6 milijuna kuna. U ovim papirima koje smo dobili mi nemamo podatak koliko je zaduženje Grada s 31. prosincem ove godine-kazao je Ivo Jelušić. Usporedio je proračun s onim Grada Zagreba istaknuvši kako Zagreb svoje dugove u narednom razdoblju planira pokriti, što on iz prijedloga proračuna Velike Gorice za budućnost ne vidi.

Replicirao mu je nezavisni vijećnik Juraj Odrčić istaknuvši kako gorički proračun ne može biti bešćutan jer ne ukida niti jedno socijalno pravo.

-Pratim proračun otkada je bio na 280 milijuna kuna i bio je nerealan. Pa je bio 300 milijuna kuna, pa potom je bio predizborni, pa onda i 500 milijuna kuna, a sada iznosi 600 milijuna kuna. Ta sintagma nerealan se provlači stalno, ali ono što smo sada prvi puta čuli da je bešćutan. Ja ne mogu razumjeti da je jedan dokument bešćutan. Vidjeli smo kako Grad Zagreb konsolidira svoje financije- ukidanjem socijalnih prava do te razine da majke više ne znaju kako će živjeti. Niti jedno socijalno pravo niti jedan dodatak građanima ovog grada nije ukinut ovim proračunom. Kada već iznesete takav stav onda je za očekivati da podnesete amandmane da nešto nije bilo u redu. Osobno me jako smeta je to da svoju odgovornost uporno docirate stručnim službama. Ovaj proračun nisam radio ja nego stručne službe s vizijom i projekcijama-kazao je Odrčić.

Jelušić je odgovorio kako su sve njegove primjedbe usmjerene prema gradonačelniku koji za taj akt i odgovara.

U raspravu se uključio MOST-ov Zoran Lovrić istaknuvši kako je proračun nejasan i nečitljiv te se pita o kompetenciji samih vijećnika o čitanju proračuna.

-Ja sam imao priliku kao i svi vijećnici 12. studenog educirati se o tome koji su zadaci nas gradskih vijećnika kao i gradskih četvrti. Na toj dvodnevnoj edukaciji bilo je prisutno samo osam vijećnika. Postavljali smo pitanje voditeljici edukacije iz Opatije, grada koji je vrlo transparentan, no odgovorila nam je da je naš proračun nečitljiv, nerazumljiv i daje jako teško njoj kao pročelnici za financije jako teško ući u neke stavke. Pitanje za naše vijećnike je koliko smo mi tu kompetentni i jesmo li svjesni za što uopće dižemo ruku-kazao je Lovrić.

Ispred Kluba MOST-a o Prijedlogu proračuna govorio je Damir Slojšek istaknuvši kako je MOST i HSP neće podržati proračun. Na pregled pročelnici predali su tri amandmana na proračun koji se tiču financiranja vrtića, polivalentnog igrališta te igrališta u gradskoj četvrti Hrvatski velikani, no ti amandmani nisu prošli.

-Tri amandmana stavili smo na prijedlog pročelnici koji su nam odbijeni, a mislim da ni sam ministar Marić ne bi mogao složiti amandmane. Jer proračun je jako teško iščitati. Složili smo ih kako bismo vidjeli u kojem smjeru idemo-kazao je Slojšek.

Iz MOST-a smatraju da se sredstva za dječji vrtić sredstva mogu tražiti putem EU fondova, a ne kreditnim zaduživanjem, upozoravaju na smanjenje sredstava za kompostanu i sortirnicu za otpad i upozoravaju da će se njihovim nepostojanje samo nagomilavati novi troškovi. Također, nejasni su im troškovi subvencije javnog prijevoza od 35 milijuna kuna, te upozoravaju na povećanje rashoda za plaće zaposlenika.

Raspravljalo se i o asfaltiranju ulica za što je u ovom proračunu osiguran najveći iznos u povijesti grada.

-Bilo bi dobro kad bi se napravio sloj asfalta i kada bi cesta bila adekvatna. Sada, nakon kiše smo i nakon asfaltiranja imali bazene po ulici. Očito imate ljude koji nisu stručni i kompetentni i one koji razumiju kako se radi asfalt da se ne ponavljaju ovakve stvari-kazao je Slojšek ističući kako stalno slijede popravci na cestama.

Opozicija je odgovorila kako je su proračunska sredstva namijenjena i za gradnju i održavanje cesta.

-Nećemo ga hvaliti, nećemo ga kuditi, ali ćemo pomno pratiti njegovo izvršavanje-rekao je ispred kluba vijećnika Domovinskog pokreta, Zvonimir Lovrić.

Proračun je pohvalila ispred kluba HDZ-a Marijana Kuliš.

-Iz samog prijedloga proračuna vidimo da je napravljen u skladu s većinom zahtjeva građana. Najveći iznos do sada je za prometnu infrastrukturu jer je to jedini način prati sve ono s čime su građani bili jako razočarani, a to je da prati projekt aglomeracije. I mogu stoga reći da se ovaj proračun može nazvati jednim dobrim proračunom cestogradnje. Ne smije se zanemariti ni projekte izgradnje škole u Dubrancu, obnova muzejskog depoa, obnova upravne zgrade, a posebice izgradnja poduzetničkog inkubatora jer znamo da bez poduzetnika nema razvoja grada. U teškim vremenima u kojima se nalazimo često se ulaganja u kulturu marginaliziraju u proračunu no kod nas to nije slučaj-kazala je Kuliš.

Na njezino izlaganje pristiglo je mnoštvo replika iz redova oporbe.

-Ja bih bio najsretniji da imam što hvaliti, ali nemam. S ove govornice se oporbi pokušava nametnuti da mi samo kritiziramo i da smo protiv povećanja, a nitko nije protiv povećanja. Koliko sam ja shvatio najviše je prigovora na transparentnost i pokušaj prikrivanja, te na nemogućnost normalnog zaključivanja je li nešto ostvarivo ili nije-rekao je Mario Zdelar (SDP).

U raspravu su se uključivali i drugi vijećnici, isticali su nezadovoljstvo novim kreditnim zaduženjima, radovima na cestama, smanjenju sredstava za sortirnicu otpada i kompostanu idr.

Rasprava se odužila, a zadnji se za riječ javio vijećnik s dugogodišnjim iskustvom u gradskom vijeću, no prvi puta kao nezavisni, donedavno SDP-ov, Damir Šimunić.

-Nemam primjedbi ni na jednu raspravu s obzirom da vas je većina u pravu s ovim što ste izlagali i predlagali. Kroz sve godine naučio sam iščitavati proračun. Bio mi je i ovaj jasan, no i iznenađujuć kad sam vidio cifru vidim da se radi o vrlo ambicioznom proračunu. No s obzirom da je ovo prvi proračun novog gradonačelnika smatram da, i s onim što je napravio do sad, dovukao oko 45 milijuna kuna iz državnog proračuna i EU fondova, mislim da je išao optimistično i da će tih 633,5 milijuna kuna biti ostvarivo-rekao je Šimunić dodavši da se svake godine na vijeću upozoravalo na potrebu ulaganja u prometnu infrastrukturu što se sad planira i ostvariti.

Kao loše strane istaknuo je da se prilikom sastavljanja proračuna treba više uvažiti prijedloge gradskih četvrti i mjesnih odbora, također i da je potrebno u prijedlog proračuna staviti usporedbu s podacima od prošle godine.

Na posljetku je prijedlog proračuna prihvaćen većinom glasova, a krenulo se na sljedeće točke koje su također izazvale duge rasprave.

 

Podijeli