°C 16

Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja

13.03.2019.

Petar Brnada

Gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, danas je sa svojim suradnicima obišao radove na izgradnji oproštajne građevine na groblju Kušanec, kao i na proširenju samog groblja, te radove na Spomen domu velikogoričke 153. brigade HV-a u Velikoj Buni.

Grubi građevinski radovi na oba su objekta privedeni kraju te se sada prelazi na unutarnja uređenja, a prema riječima gradonačelnika, završetak radova očekuje se na ljeto.

-Ovo je doista impozantna građevina i od povijesnog je značaja za Veliku Goricu jer je Gorica kroz povijest na nekoliko mjesta selila svoje Gradsko groblje. Dakle, govorimo o centralnom glavnom gradskom groblju, koje se prvotno nalazilo pokraj crkve NBDM pa onda pored sadašnjeg Veleučilišta, pa onda na sadašnjem gradskom groblju u Zagrebačkoj ulici. I onda smo se razvojem grada morali preseliti ovdje u Kušanec- kazao je gradonačelnik Barišić.

Kako je dalje kazao gradonačelnik, bit će to moderna oproštajna građevina sa svim onim tehnologijama koje su potrebne za dostojan ispraćaj i za organizaciju tih događaja. U objektu će se uz malu kapelicu i prostor za svećenika te mrtvačnicu nalaziti i uredi za upravu groblja, tajništvo, kao i sanitarni čvorovi, a vrijednost radova iznosi 4,5 milijuna kuna bez PDV-a.

-Mi ćemo negdje po početka ljeta završiti ovu sadašnju fazu izgradnje kako bi se ispraćaji mogli obavljati ovdje u ovom objektu. Bit će pripremljen i trg na mjestu na kojemu sada stojimo, tako da će ispraćaji moći biti i unutra i vani- rekao je Barišić.

Paralelno s radovima na oproštajnoj građevini, radi se i na proširenju samog groblja to jest na novim ukopnim mjestima, ali i na još jednom parkiralištu kao i na projektu biciklističke staze tako da se na groblje može doći javnim prijevozom, biciklom, pješice ili osobnim automobilima.

Uz to se radi i na problemu koji Grad ima s napuštenom građevinom u vlasništvu tvrtke Kušanec d.o.o., a koja se nalazi uz sami objekt. Kako je kazao gradonačelnik, Grad je u izvlaštenju pa se nadaju da će uskoro preuzeti taj objekt kako bi ga maknuli i kako bi na tom prostoru bila čistina.

-U tijeku su radovi na samoj građevini, ali i na okolišu oko građevine. Gotovo polovica radova vrši se van same zgrade. Unutra imamo uređenje, od fasada, izolacije, strojarskih i električarskih radova, a s vanjske strane smo već proveli radove na izgradnji vodovodne mreže, sabirne jame i separatora. Oborinska odvodnja je pri kraju, a krenulo je i postavljanje rubnjaka i cijele staze okolo groblja i prema groblju- otkrio je Jurica Mihalj, direktor VGKomunalca koji obavlja radove na izgradnji.

Spomen dom na Dan branitelja

Što se tiče izgradnje Spomen doma 153. brigade HV-a, riječ je o objektu površine oko 250 metara kvadratnih, vrijednom oko 2,5 milijuna kuna s PDV-om.

Završetak radova po terminskom planu predviđen je za srpanj ove godine. Do tada će se osušiti betonske konstrukcije te će se moći napraviti glazure, podovi itd. Trenutno su gotovi grubi građevinski radovi, tj. konstruktivni dio zgrade je kompletno završen, a sada se radi na instalacijama, pregradnim zidovima od knaufa, hidroizolaciji krova, toplinskoj izolaciji i sl.

-Mi imamo Dan brigade i Dan branitelja na jesen tako da koncipiramo da se ovaj objekt počne i ranije koristiti, ali da bude prezentiran i promoviran tih dana kada smo posebno senzibilizirani na Domovinski rat, sve naše ratne postrojbe i poginule u Domovinskom ratu. Paralelno s time radimo i opremanje parka, odnosno nabavu oružja i oruđa, a radimo i unutarnju organizaciju samoga objekta. On treba unutra dobiti svoju povijesno-znanstveno utemeljenu komponentu borbenog puta ne samo 153. brigade nego i svih postrojbi u kojima su od početka rata bili naši branitelji.

Po otvorenju spomen doma, s vrtićima, osnovnim školama, srednjim školama i svim goričkim udrugama radit će se na omasovljenju posjećivanja, a gradonačelnik je tom prilikom otkrio da bi kroz godinu i pol dana trebali imati u potpunosti gotov kompleks s uređenim parkiralištem, spomenikom i novim eksponatima.

-U spomen domu će se nalaziti postava svih obrambenih postrojbi koji su djelovali na ovom području. Bit će tu postava karata i obilježja puta agresije na RH, same obrane na ovom dijelu zemlje, postava kino dvorane za projekciju filmova, kao i postava svih eksponata koji su se koristili u 153. brigadi i Domovinskom ratu- rekao je Ivan Zagorac, predsjednik Udruge 153. brigade.

Tako ćete u novom Spomen domu moći vidjeti postavu projekcije svih poginulih branitelja, njihovih fotografija itd. Sama brigada broji 74 poginula, 452 ranjena, a kroz nju je prošlo 5818 bojovnika.

-Ovaj centar znači da se ne zaboravi kako se stvarala hrvatska domovina i da se ne zaboravi Domovinski rat, a pogotovo sjećanje na naše poginule branitelje, prvenstveno pripadnike naše brigade- kazao je Zagorac.

Galerija slika

Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja Groblje Kušanec gotovo do ljeta, Spomen dom na Dan branitelja