°C 1

Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša

27.04.2018.

Redakcija

Osnovna škola Juraj Habdelić danas je obilježila svoj dan prilikom kojega je u suradnji s Ekoregijom Velika Gorica učenicima organiziran posjet gradskom vodocrpilištu i odlagalištu otpada te reciklažnom dvorištu u Mraclinskoj Dubravi dok je u dvorani škole održana i prikladna eko radionica.

Inicijativu da se na Dan škole napravi jedan lijepi program, a da to ne budu sportske ili neke druge aktivnosti osmislio je ravnatelj škole Davor Vidović, a podržala ju je Ekoregija Velika Gorica koja je na kraju i organizirala cijeli događaj kako bi se kod djece još od malih nogu potaknula svijest o očuvanju okoliša.

Tako 200-tinjak djece iz prvog turnusa u 10 sati ispred škole krenulo putem velikogoričkog crpilišta kako bi imali priliku vidjeti kako ono funkcionira te koliko je važno za naš grad, ali i za šire područje okolnih općina te čak i grada Zagreba.

Tamo su djeca posjetila vodeni bunar gdje su im stručnjaci iz internog laboratorija vodocrpilišta pojasnili procese dezinfekcije i kloriranja vode, a upućeni su i u sam rad podzemnih crpki.

Važnost tog vodozaštitnog područja učenicima je naglasio i predsjednik Ekoregije Velika Gorica, Josip Kolarec.

-Ovo područje na kojem se nalazimo je prva zona, ona najuža zona oko samog bunara ili crpilišta. Ograda između ceste, između autoceste, pruge i s druge strane opet ceste i aerodroma je druga zona. Sve to što se dogodilo okolo nije dobro. Sav promet i sve ono što ne bi trebalo biti oko crpilišta nažalost je ovdje. To nije regulirano planovima, ali zato ste vi ovdje da razmišljate o tome i da uvijek znate da vodocrpilišta i podzemlje treba čuvati. Ne daj Bože da se dogodi nekakva prometna nezgoda, da gorivo istekne, da se avion sruši pa da iscuri kerozin to je onda veliki problem za ovo vodocrpilište. Stoga tu svijest mi kao Ekoregija želimo probuditi u vama. Netko će od vas biti projektant, netko arhitekt, u svakakvim profilima ćete u životu ići dalje, ali morate paziti na takve stvari i morate se brinuti za našu zemlju i za naše područje- istaknuo je Kolarec.

Učenici su zatim imali priliku razgledati sami objekt bunara, a nakon toga su nastavili svoj posjet reciklažnom dvorištu i odlagalištu otpada u Mraclinskoj Dubravi.

Tu je riječ o jednom od najmodernijih reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj, a u čiji su obilazak školarce „Habdelića“ poveli predstavnici VG Čistoće Ivan Peršin i Nikola Galeković. Tako su učenici upoznati s različitim vrstama otpada koje se pomoću procesa reciklaže pretvaraju u nove vrijedne sirovine čime ih se nastojalo potaknuti da svakodnevno odvajaju otpad te time doprinesu zaštiti okoliša u kojem žive.

Nakon obilaska dvorišta, organizatori su učenicima pripremili jedno malo iznenađenje koje je kod djece izazvalo pravo oduševljenje.

Naime, sva djeca iz prvog turnusa pozvana su da stanu na veliku vagu za otpad duljine desetak metara kako bi se izmjerila njihova ukupna masa. Učenici su se rado odazvali pozivu te se grupno izvagali, a težina koju su pritom iznosili veća je od osam i pol tona.

Eko radionica

Za vrijeme obilaska vodocrpilišta, reciklažnog dvorišta i odlagališta otpada, u dvorani OŠ Jurja Habdelića istovremeno se pod vodstvom članice Ekoregije Sanje Kalambure, profesorice s Veleučilišta Velika Gorica, odvijala edukacijska eko radionica koja je okupila mlađe učenike, od prvog do četvrtog razreda.

-Učenici su marljivo prikupljali otpad poput plastičnih čepova, papira i raznih drugih materijala pomoću kojih su napravili jednu predivnu izložbu. Djeca su se u tome osjećala vrlo sretno jer su ni od čega napravili nešto. Tu bih se zahvalio Sanji čija je to izvorna ideja, a koja je očigledno uzela puno popularnosti jer će sigurno i po cijeloj Hrvatskoj ovakav projekt biti dobrodošao- rekao je Kolarec.

Po završetku radionice, umjetnički radovi osnovnoškolaca na temu očuvanja okoliša izloženi su u dvorani škole gdje su ih došli pogledati i predstavnici grada te gradskih firmi te na taj način pružili podršku ovom projektu.

-Hvalevrijedan potez Ekoregije u suradnji s vodstvom OŠ Jurja Habdelića kojim je djeci na vodocrpilištu i odlagalištu otpada osviješteno sve ono bitno, svi oni resursi kojima moramo zapravo služiti i koje možemo održavati, a ne gospodariti njima. Od najranije dobi se oni uče tome, a prekrasna priča danas je završena ovom radionicom gdje su oni kreativno mogli pokazati, osmisliti i vizualizirati sebi kako oni zamišljaju ekologiju. Mi kao Grad ovakva događanja ćemo uvijek podržati- kazao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Nakon povratka prve grupe učenika ovim eko aktivnostima pridružio se i drugi turnus škole koji je u 13 sati također započeo obilazak spomenutih lokacija.

Time je ovim eko aktivnostima Dan škole obilježen na jedan jedinstven i vrijedan način kojim su djeca, uz boravak na otvorenom na prelijepom sunčanom vremenu, naučila puno o vrlo važnoj temi zaštite okoliša kako bi grad u kojem žive učinila još ljepšim i čišćim.

Galerija slika

Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša Habdelić: Dan škole u znaku zaštite okoliša