Ivana Vnučec iz Buševca majstorica u izradi štrudli:„Želim zanimljivim i neobičnim kombinacijama pomicati granice domaćeg vučenog tijesta”
Domaća i s ljubavi spravljena hrana uvijek je tražena ispred industrijske proizvodnje, a tradicionalne slastice rado su viđene na svim proslavama. Kako bi nastavila obiteljsku tradiciju, Ivana Vnučec iz Buševca usavršila je tehniku izrade štrudli i dala im svoju okusnu notu.
Još u ranoj mladosti Ivana je počela mijesiti štrudle, a ljubav prema izradi naslijedila je od majke koja ju je naučila kako napraviti idealno tijesto za štrudlu.
-U našoj kući majka je uvijek mijesila štrudle, to je donijela iz svog karlovačkog kraja, a raditi štrudle naučila ju je njena majka – govori Ivana Vnučec koja je svoju ljubav prema štrudlama pretvorila u malu proizvodnju.
-Unazad godinu dana počela sam se baviti izradom štrudli pod brendom „Štrudlica by Ivana”. Na taj korak odlučila sam se na nagovor svojih prijatelja i poznanika koji su obožavatelji mojih štrudlica.
Zarada je mala, priznaje Ivana navodeći da sve što se radi vlastitim rukama teško je naplatiti. Moto Ivanine štrudlice je „Darujmo jedni druge” pa zato puno i daruje svoje prijatelje, obitelj, susjede i poznanike.
-Moj cilj nije velika zarada budući da sam zaposlena, odlučila sam se na ovaj korak isključivo iz ljubavi prema štrudlama i tog dobrog osjećaja kada vam netko kaže da su štrudlice odlične - navodi Ivana.
Tijesto se radi od jednostavnih sastojaka; glatkog brašna, vode, ulja i soli.
-Kada se umijesi, tijesto mora malo odmarati i nakon toga ga valjkom razvaljam i punim nadjevima koje začinim po svom osobnom ukusu, a koji se do sada kod svih ljudi pokazao kao pun pogodak – navodi Ivana.
Najtraženija Ivanina štrudla je od sira, a svježi sir nabavlja od OPG-a s područja Banovine.
Sa svog obiteljskog voćnjaka Ivana bere voće kojima puni slatke štrudle.
-Trudim se da voće bude iz moga vrta, a kada potrošim svoje jabuke i bobičasto voće, ostatak godine ih nabavljam od lokalnih OPG- ovaca.
Kombinacije u štrudlama su zaista razne; jabuka i višnje, jabuka i malina, jabuka i kupina, a jedna od omiljenih kombinacija ljubitelja Ivaninih štrudli je kombinacija maka i višnje koja je svojim okusom očarala Ivanu i sve obožavatelje maka koji štrudlu od maka i višanja naručuju svaki tjedan.
-Često isprobavam nove okuse, želim zanimljivim i neobičnim kombinacijama pomicati granice domaćeg vučenog tijesta budući da je takvo tijesto specifično i ne trpi sve nadjeve pa moram biti oprezna. Svaki novi okus probam nekoliko puta kako bih se uvjerila da je zaista dobar – dodaje Ivana.
Posebne prigode Ivanu motiviraju i za posebne okuse. Na Valentinovo je nadijevala tijesto s višnjom, tamnom čokoladom, Nutellom i mljevenim keksima. Za Uskrs je nadijevala štrudle sa svježim sirom i šunkom. Također, kada je sezona buča radi i popularnu bučnicu.
-Svoje vjerne prijatelje, pratitelje i ljubitelje mojih štrudlica uvijek nagradim sitnicom u obliku poklona. Sudjelujem na raznim humanitarnim akcijama i tombolama – priznaje skromno Ivana koja često svoje štrudlice daruje i tako razveseli sve koji imaju priliku kušati ih.
-Moja prva ideja bila je da štrudlice dolaze u sirovom obliku u posudi za pečenje kako bi prilikom pečenja kupci osjetili prvo njen miris a tek onda okus. Budući da se pokazala potreba za pečenim štrudlama, štrudle sam počela i peći i dostavljati ih spremne za konzumaciju.
Dostava Ivaninih štrudlica za područje Velike Gorice i okolice je besplatna. Sve što želite saznati o Ivaninim štrudlicama, možete vidjeti na Instagram profilu @strudlicabyivana i putem njenog broja mobitela 099 274 6225.
-To nisu samo štrudle,to je jedna lijepa priča o ljubavi prema životu i onome što volim raditi svojim rukama – za kraj je poručila Ivana, majka troje djece, koja uz posao, uspije umijesiti i ispeći štrudle za baš svaku prigodu.
(Foto: Ivana Vnučec)