Novosti Sport Događanja

Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada

20.05.2023. / Anes Šuvalić

Velika Gorica ugostila je 14. Zborovanje izviđača Hrvatske, a na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta postrojilo se više od tisuću izviđača. Djeca i mladi došli su iz svih krajeva naše zemlje od Osijeka, Varaždina, Pule, Rijeke, Koprivnice, Križevaca, Krapine, Zagreba, Velike Gorice pa sve do Zadra i Splita.

Među njima bila su i dva prijatelja iz Pule. Mladići su u Odred izviđača „Istra“ ušli prije par mjeseci i jako su zadovoljni. Vito nam je otkrio kako su ga kolege izvrsno primile, ali većinu ih poznaje od prije. Evo što je 16-godišnjak poručio svojim vršnjacima.

- Možda se na prvu ovo ne čini kao neka najzanimljivija stvar, ali ovdje možete upoznati puno različite ekipe, posjetiti dijelove zemlje u kojima nikad niste bili te naučiti mnoge korisne stvari poput postavljanja šatora, snalaženje u prostoru, osnove signalizacije ili vezanje čvorova – objasnio je Vito.

Njegov prijatelj Goran u izviđače je došao zbog djevojke, ali je zbog društva koje je upoznao odlučio ostati. Ovo mu je prvo putovanje s izviđačima izvan Pule i zadovoljan je svime što je vidio u Velikoj Gorici.

- Lijepo nam je ovdje. Vrijeme nas je poslužilo. Sve je dobro organizirano – kratko je prokomentirao naš sugovornik.
Mladi izviđači imali su priliku odmjeriti snage na Državnoj izviđačkoj olimpijadi i Izviđačko-olimpijskom višeboju. Riječ je o natjecanjima vezanim uz vještine boravka u prirodi i kriznog postupanja poput brzinskog dizanja šatora, vezanja korisnih čvorova, prenošenja poruka na daljinu zastavicama i Morseovim kodom te snalaženje u prostoru kroz orijentacijski kros.

Tena iz Turopoljske udruge skauta "Tur" otkrila nam je kako pripreme za današnji nastup nisu dugo trajale. Većina ove djece te vještine imaju u malom prsti te ih mogu upotrijebiti bilo kad i bilo gdje. Pitali smo našu sugovornicu koliko vremena im treba da podignu šator.

- Za pet minuta možemo sastaviti i rastaviti šator – kao iz topa odgovorila nam je Tena.

Savez izviđača Hrvatske, koji je organizator ove aktivnosti, nacionalna je skautska organizacija i članica Svjetske organizacije skautskog pokreta i najveća organizacija za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u Hrvatskoj. Savez okuplja 60 izviđačkih udruga i 4000 članova diljem Hrvatske, a baštini 111 godišnju tradiciju izviđaštva u Hrvatskoj.

- Želim vam čestitati Dan izviđača, koji je bio jučer. Naš Savez proslavio je 72. rođendan, a možemo biti ponosni i na 111 godišnju tradiciju izviđaštva u Hrvatskoj – rekla je Lidija Pozaić Frketić, predsjednica Saveza izviđača Hrvatske.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar i zaželio dobrodošlicu izviđačima iz cijele zemlje.

- Izviđači su ti koji daju jednu veliku dodanu vrijednost našemu društvu. Kroz trideset godina kroz našu Udrugu skauta „Tur“ prošle su generacije djece i njihovi rezultati nisu slučajni. Generacije naših sugrađana kod njih su naučili vještine, ali i životnu školu iz koje su izašli zreliji i spremniji da se uhvate u koštac sa životnim problemima. Danas su sa mnom ovdje i moja djeca. Iskreno volio bih da se i sami pronađu u ovakvome nečemu te da se uključe u Udrugu skauta „Tur“- poručio je Ačkar.

Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Galerija slika

Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada Izviđači iz cijele zemlje okupili se u Velikoj Gorici: Više od tisuću djece i mladih postrojilo se danas u centru grada

Podijeli